Kategoriler: Gezgin

Dünyayı Değiştiren Kadın Kaşifler

Dünya tarihine etki eden olayların büyük bir çoğunluğunda erkeklerin maceraları ve kahramanlıkları anlatılırken, kadınların hikayelerinden bahsedilmemektedir. Ancak dünya tarihinde özellikle kaşiflerden bahsedildiğinde tarihi ve dünyayı değiştiren kadınları es geçmemek gerekir. Gelin bu kadınları ve değişimine vesile oldukları olayları daha yakından tanıyalım.

Jeanne Baret: Dünyayı Gemiyle Gezen İlk Kadın Kâşif

Denizciliğin teknolojiden henüz nasibini almadığı yıllarda, ciddi anlamda çetin ve tehlikeli bir yolculuktan ibaret olduğunu söyleyebiliriz. Birçok erkeğin cesaret edemediğini hayata geçiren Jeanne Baret, 67 yıllık ömrü içerisinde dünyayı gemiyle dolaştı. Yapmış olduğu bu gezi, çok büyük bir riski de beraberinde getiriyordu. O dönemlerde gemiye kadın almak yasaktı ve bazı denizciler arasında gemide bir kadın olması uğursuzluk anlamına geliyordu. Denizciliğe meraklı olması ve Philibert de Commerson’a duyduğu aşk, o’nu buralara kadar sürükledi. Gemiye erkek kılığında sızan Jeanne, o gemideki mürettebat ile birlikte dünyayı dolaştı ve dünya çevresini gemiyle dolaşan ilk kadın olarak tarihe geçti.

Nellie Bly: Dünyayı 72 Günde Gezen İlk Kadın Kaşif

Nellie 1800’lü yılların sonlarına doğru gazetecilik kariyerinin zirvesindeydi. Araştırmacı bir kişiliğe ve gerçekleri gün yüzüne çıkarma arzusuna sahip olan Nellie, o dönem akıl hastanelerinde ve sağlık sektöründe verilen hizmetin bir anda değişmesine vesile olmuştur. Bunun nedeni gezileri sonucunda yazmış olduğu makaleler ve araştırmalarının sonucunda toplamış olduğu bilgilerdi. Bu durumdan sonra büyük ün kazanan Nellie’ye, “80 Günde Devr-i Alem” kitabından daha kısa sürede dünyayı gezmesi yönünde teklif gelmişti. Verilen teklifi kabul eden ve 79 gün süre tanınan Nellie, 72 gün 6 saat 11 dakikada dünya turunu tamamlamıştır.

Gertrude Bell: Irak Sınırlarını Belirleyen Kadın

1900’lü yılların başında mesleğinin altın çağında olan dilbilimci ve arkeolog Gertrude, bir süre Tahran’da görev yapmış ve bu süreçte Orta Doğu’ya hayran kalmıştır. Irak’ın bağımsızlığının gündeme geldiği dönemde bölgede büyük bir saygınlığa sahip olan Getrude, Irak’ın sınırlarını çizen kadın olarak tarihe adını altın harflerle yazmıştır.

Yorumları Görüntülü

  • Harika bilgiler kadınların cesaret örnekleri sergilemesi muhteşem. Bir çok kadın maddi imkânsızlıklar yüzünden ya da benden geçti diyerek kendini eve kapatmakta. Kadın isterse herşeyi yapabilir. Benim de hayalim bütün Dünya'yı gezebilmek. Umarım bir gün bu hayalimi gerçekleştiririm ve blog yazınızda bende yer alırım. Bütün kadın kaşiflere sevgiler..

Son Eklenenler

El Hamra Sarayı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

İspanya, her köşesi açık hava müzesi özelliğine sahip ülkelerin başında geliyor. Milattan önceye dayanan tarihinin…

22 saat önce

Erzurum’da Ne Yenir? Nerede Yenir? Erzurum’un Yöresel Lezzetleri

Erzurum geziniz esnasında aklınıza gelebilecek ve merak edebileceğiniz şeylerden biri de elbette ki Erzurum’un eşsiz…

1 sene önce

Ermenistan’da Görülmesi Gereken Yerler

Kafkasya’nın en genç sayılabilecek ülkelerinden biri olan Ermenistan’da görülmesi gereken birçok yer vardır. Ermenistan seyahatinizi…

1 sene önce

Rusya’da Ne Yenir? Rusya’nın Meşhur Lezzetleri

Rusya’da denemeniz gereken çok sayıda farklı farklı yemekler yer almaktadır. Çeşitli kültürlerden etkilenilen Rusya’da bu…

1 sene önce

Rize’de Yer Alan Kamp Alanları

Ülkemizin en kuzeyinde yer alan illerinden biri olan Rize, Karadeniz bölgesinin neredeyse en popüler diyebileceğimiz…

1 sene önce

Erzincan’da Ne Yenir? Nerede Yenir? Erzincan’ın Yöresel Lezzetleri

Erzincan seyahatinizde aklınıza gelebilecek ve merak edebileceğiniz şeylerden biri de hiç şüphesiz Erzincan’ın lezzetleridir. “Erzincan’da…

1 sene önce