İlk Kez Uçağa Binenler İçin Önemli İpuçları

Belki sık sık, belki de yılda bir kez uçağa binenlerden olabilirsiniz. Eğer bu şekilde uçak yolculuğunu tercih edenlerdenseniz, siz bu ilk aşamayı rahatlıkla atlatmışsınız demektir (ya da farklı şekillerde). Lakin ilk defa uçağa binecekler için organize edilen pek çok detay ve ortalıkta dolaşan bilgi bulunuyor. Biz sizin için bunu organize ettik ve verimli bir şeklide sizler sunmak için bu yazıyı hazırladık. İlk kez uçağa binmek demek, kişide oluşan bir baskı ve heyecan duygusu demek. Bu da haliyle meraktan geliyor. Söz konusu yolcu ilk kez uçağa bineceği için, nasıl bir şey olacak, kalkış nasıl olacak, iniş nasıl olacak, havada süzülürken nasıl bir durumda olacağız gibi düşünceler ile yolculuğunun başlamasını bekleyecektir. Yolculuk anı gelip çatınca acaba nasıl bir durum olacak? Bu tarz durumları düşünen söz konusu yolcumuz, hava limanına gelirken getirmesi gereken evrakları (bilet, kimlik ve gerekli belgeler –yolculuğun türüne göre iç hat / dış hat-) unutabiliyor. O yüzden ilk kez uçağa binecek yolcularımızın kesinlikle kendine has bir yapılacaklar listesi hazırlamasını öneriyoruz (check list). Biletinizin saatini kontrol etmeli ve güncel olarak bir daha tarih kontrolü yapmalısınız. İlk kez yaşanacak bir olay olduğu için belki heyecandan, belki aceleden olası tarih karışıkları yaşayabilirsiniz (dünya telaşesinden olabilme ihtimali yüksek detaylar).

İlk Kez Uçağa Binenler İçin Önemli İpuçları

Havalimanı Neredeydi? Nasıl Ulaşılıyordu?

İlk kez uçağa binecek yolcularımız, eğer biletini internet üzerinden aldılar ise ve bu bileti kendi yazıcılarında bastırıp (check-in işlerini hallettikten sonra) hazır ettikten sonra gideceği hava limanının adresini ve tam olarak konumunu bilmelidir. En azından son anda hava limanı adresi aramaya çıkmak, iki ayağı bir pabuca sokma durumunu beraberinde getirdiği için bizzat bu konu ile ilgilenmek işinize yarayacaktır. En azından hava limanı için evinizin yakınlarından bir servis var mı? Ya da hangi güzergahlardan servisler kalkıyor bunların araştırmasını yapabilirsiniz (internet üzerinden bu işi yapan firmaların listesine ve telefon numaralarına ulaşabilir, gerekli bilgileri ve saatleri öğrenebilirsiniz). Hatta çoğu zaman bu konuda hizmet veren taşıma şirketleriyle iletişime geçip, uçağınızın kalkış saatini söyleyerek, kaçta orada olmanız gerektiğini ve hangi araca binmeniz gerektiğini öğrenebilirsiniz. Bu sayede hem aklınızdaki soru işaretlerini rahatlatmış olacaksınız, hem de güncel bir çalışma ile ihtiyaçlarınıza dair çözüm üretmiş olacaksınız (yolculuk öncesi telaşenin ne kadar da sıradan bir işleme dönüştüğünü anladıktan sonra kurtulacaksınız bu telaşe durumundan değerli arkadaşlar). Eğer uçtuğunuz nokta yurtiçi bir nokta ise, ortalama uçuştan 1 saat önce, uçtuğunuz nokta yurtdışında ise ortalama 2 saat önceden havalimanında olmanızda fayda var. Bu sayede hem olası karışıklıkların önüne geçmiş olursunuz (hava limanları, telaşesi olanlar için hala biçilmiş kaftan, bu yüzden kalabalıklar arasında problem çözme hızınızın düşmesi söz konusu olabilir –işinizi garantiye almanızda fayda var-). Tabi bu süre zarfında ne olursa olsun kimliğinizi ve bilet detaylarınızı unutmayın değerli arkadaşlar (telaşe içinde unutulabiliyor –olmaz demeyin, oluyor-). Online check-in yaptıysanız doğrudan çıkış güvenlik kapısına geçiş yapabilirsiniz. Ama yapmadıysanız kontuarlara gelerek check-in işleminizi organize edebilirsiniz (yer belirleme, koltuk seçimi ve benzeri işlemlerin tümü).

En Ucuz Uçak Biletleri Sizi Bekliyor »

Bagaj Kontrolü Çok Önemli

Havacılık tarihinde irili ufaklı pek çok karanlık gün yaşandı (terör olayları ve benzeri). Bu yüzden hava limanlarındaki yetkililer (özellikle arama yapan güvenlik görevlileri ve benzeri yetkili kişiler) oldukça büyük yetkilere sahip. Bizzat çanta kontrolünden tutun, olumsuz örnek oluşturabilecek insan hareketlerine müdahale etmeye varıncaya kadar (bu durum dış hatlarda daha da yoğun). Bu yüzden bagaj kontrolü çok önemli. Eğer laptop götürüyor iseniz, havacılık kuralları çerçevesinde laptopunuz güvenlik geçişi esnasında çalıştırılabilir (olası durumları önlemek için). Ya da ağırlık kontrolü yapılabilir. Bu yüzden aldığınız malzemelerin hepsinin size ait olduğundan emin olmanızda fayda var. Ayrıca el bagajınıza kesinlikle sıvı almayın. Bir önceki el bagajı hazırlama makalemizi kontrol edebilirsiniz. Normal valiz için bu durum söz konusu değil (tabi havayolu şirketlerine göre değişken durumlar olabiliyor. Bu durumun kontrolü için seyahat ettiğiniz hava yolunun sitesini ve bagaj kurallarını incelemenizi tavsiye ediyoruz –en azından güncellik için-).

 

Havalimanına Geldik, Uçağa Bindik, Sırada?

Havalimanına geldik, uçağa bindik, sırada ne var diyorsanız şayet, bundan sonrası biraz sürpriz gibi. Çünkü daha önce hiç uçak seyahati yapmadığınız için, uçağın sizi tutup tutmayacağını bilemeyebilirsiniz (midenizin bulanması ve benzeri durumlar –basınç etkenleri-). Olası durumlar için (mesela mide bulanması gibi) bir ilaç taşıyabilirsiniz. Eğer konu hakkında bir bilginiz yok ise (hangi ilaçların taşınması gerektiği gibi), eczacınıza danışabilirsiniz. Onlar bu konuda sizin için bir yönlendirme yapacaktır. Yanınıza kitap alabilirsiniz, müzik dinlemek için mp3 player kullanabilirsiniz. Tabi bu cihazların radyo dalgaları ve mobil veri kullanmadan çalışması çok önemli. Çünkü cep telefonu ve benzeri cihazlar yasak olduğu için (uçuş boyunca ya kapalı olacak ya da uçak modunda olacak –ama bazı kabin görevlileri bazı seferlerde bizzat kontrol edebiliyor-) bu kurullar çerçevesinde bir müzik çalar kullanırsanız daha verimli olacaktır. En azından olası durumlarda dikkatinizi dağıtabilirsiniz.

 

Uçaklar ve Kitaplar

Ne kadar az görülse de, uçaklar hala kitap okumak için biçilmiş kaftan. Bu yüzden seyahat süreniz ne kadar uzun olursa olsun, istediğiniz kitabı rahatlıkla okuyabilirsiniz. Pencere kenarına oturmayı düşünüyorsanız ve ilk defa biniyorsanız, kitap okumak yerine manzarayı inceleyebilirsiniz. Genellikle uçak pençelerinden pek bir şey görünmez (tabi güzel ve açık bir havada birkaç dakikalık kısa bir seyir de hoş olmuyor değil). Ama ilk defa bindiğiniz için yüksekliğin hazzını ve keyfini çıkarmanız adına pencereden manzarayı inceleyebilirsiniz (gündüz uçuşlarında daha nettir, gece uçuşlarında pencerelerden ışıkları görürsünüz en fazla. Onu da alev topu şeklinde). Güvenli, keyifli ve deneyimli bir uçuş için, hemen hemen uygulamanız gereken asgari seçenekler bunlardır değerli arkadaşlar. Umarız ilk uçuşunuz istediğiniz ve beklediğiniz gibi keyifli geçer.

Biletall ailesi olarak keyifli uçuşlar diliyoruz.

En uygun fiyatlı uçak biletiniz Biletall’da!   >

Yorumları Görüntülü

  • öncelikle verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Ben ilk defa uçağa bineceğim korkmuyorum ama heyecan ve merak gibi şeyler var bunların zararı olur mu yardımcı olursanız sevinirim. Bir sorum daha olacaktı uçakta iken Uçak Modunda video fotoğraf vb. kullanılmasına izin verilirmi Teşekkürler.

Son Eklenenler

El Hamra Sarayı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

İspanya, her köşesi açık hava müzesi özelliğine sahip ülkelerin başında geliyor. Milattan önceye dayanan tarihinin…

2 sene önce

Erzurum’da Ne Yenir? Nerede Yenir? Erzurum’un Yöresel Lezzetleri

Erzurum geziniz esnasında aklınıza gelebilecek ve merak edebileceğiniz şeylerden biri de elbette ki Erzurum’un eşsiz…

3 sene önce

Ermenistan’da Görülmesi Gereken Yerler

Kafkasya’nın en genç sayılabilecek ülkelerinden biri olan Ermenistan’da görülmesi gereken birçok yer vardır. Ermenistan seyahatinizi…

3 sene önce

Rusya’da Ne Yenir? Rusya’nın Meşhur Lezzetleri

Rusya’da denemeniz gereken çok sayıda farklı farklı yemekler yer almaktadır. Çeşitli kültürlerden etkilenilen Rusya’da bu…

3 sene önce

Rize’de Yer Alan Kamp Alanları

Ülkemizin en kuzeyinde yer alan illerinden biri olan Rize, Karadeniz bölgesinin neredeyse en popüler diyebileceğimiz…

3 sene önce

Erzincan’da Ne Yenir? Nerede Yenir? Erzincan’ın Yöresel Lezzetleri

Erzincan seyahatinizde aklınıza gelebilecek ve merak edebileceğiniz şeylerden biri de hiç şüphesiz Erzincan’ın lezzetleridir. “Erzincan’da…

3 sene önce