Türkiye’nin, şüphesiz en güzel ve en çok turist çeken şehri olan İstanbul‘da gezilecek yerler, kesinlikle görülmesi gereken mimariler, ölmeden önce görmeniz gereken mekanlar bulunuyor. Bu yerleri sizler için derledik, umarız ki hepsini tek tek gezerek canlı olarak görürsünüz.
İstanbul’a gelip de Bizans mimarisinin muhteşem örneklerinden biri olan Ayasofya’yı görmeden olmaz. MS 532-537 yılları arasında Bizans İmparatoru I.Jüstinyen tarafından İstanbul’un tarihi yarımadasındaki eski şehir merkezine inşa ettirilen bu katedral, yüzyıllar sonra bile gelen ziyaretçileri etkilemeye devam ediyor. 1453 yılında Osmanlı’nın İstanbul’u almasından sonra Fatih Sultan Mehmet tarafından camiye dönüştürülen yapı 1935 yılından beri müze olarak hizmet vermektedir. Dünyanın en eski katedrali olma özelliğini de taşıyan Ayasofya’nın ismi Kutsal Bilgelik anlamına gelmektedir. Aynı zamanda dünyanın en uzun süreyle (15 yıl) ibadet yerlerinden biri olan Ayasofya’yı ziyaret ettiğinizde hangi dinden olursanız olun sağlık ve mutluluk dileklerinizi dilemeyi unutmayın.
Asya ve Avrupa kıtalarını birbirine bağlayan, gece ışıklandırmasıyla büyülü bir havaya sahip olan köprüler, gündüzde üzerinden araçla geçerken Boğaziçi’nin büyüleyici manzarasıyla sizlere kartpostal gibi bir hava yaşatır. Ortaköy ve Beylerbeyi arasında yapılan Boğaz Köprüsü ile Kavacık ve Hisarüstü arasında olan İkinci Köprü sayesinde Marmara’nın mavi sularında gezinen tekneleri, kayıkları ve yemyeşil koruluklarla örtülü tarihi İstanbul evleri ile yeni yapıların karışımındaki mozaik görüntüyü saatlerce izleyebilirsiniz. Karadeniz ve Marmara Denizi’ni birbirine bağlayan Boğaziçi asırlardır hem lokal insanlarını hem de şehrin ziyaretçilerini büyülemeye devam ediyor.
Orijinal ismi Cite De Pera olan Çiçek pasajı Beyoğlu’nun en gösterişli ve süslü yapıları arasında yer almaktadır. Zamanla meyhanelerin açılması ile birlikte çiçekçiler ve apartman sakinleri burayı terk etmişlerdir. Son yıllarda pasaj yeniden düzenlenerek özellikle yabancı turistlere hitap eden fasıl programları düzenlenmekte, et ve balık yemekleri ve meze ağırlıklı yeme içme kültürümüz ile konuklarına hoşça vakit geçirmektedir. İster keyifli bir öğle yemeği ister müzikli bir akşam yemeği için uğrayabilir, misafirlerinizi gönül rahatlığı ile Çiçek Pasajı’nda ağırlayabilirsiniz.
Biletall.com’dan En Ucuz İstanbul Otobüs Biletini Bul »
1384 yılında Cenevizliler tarafından inşa edilen ve 360 derecelik muhteşem İstanbul manzarasıyla fotoğraf severlerin şehirdeki ilk durağı olan Galata Kulesi 1967 yılından beri turizme açılmıştır. Asansörle çıkılan kulenin üst katı kafe restoran olarak düzenlenmiş ve arzu eden ziyaretçilere hoş bir yemek durağı olarak hizmet vermektedir. Aynı zamanda kulenin içinde bulunan hediyelik eşya reyonundan değişik boylarda kulenin reprodüksiyonlarını satın alabilir ve hediye edebilirsiniz. Eğer İstanbul’da inanılmaz bir gün batımı eşliğinde evlilik teklifi yapmak isterseniz Galata Kulesi belki de tek adresiniz olabilir.
Anadolu Yakası’nda bulunan nadide şehirlerden Kadıköy’ün en önemli ulaşım noktası olan Haydarpaşa Garı’nın yapımına 1906 yılında II.Abdülhamit döneminde başlanmıştır. İstanbul-Bağdat demiryolu hattının başlangıç istasyonu olarak inşa edilen gar 1917 yılında çıkan yangında büyük hasar görmüştür. 1976 yılında onarılmış, 1983 yılında restorasyonu tamamlanarak detaylarındaki ince işçilik ve muhteşem mimari örneği ortaya çıkarılmıştır. Birçok eski Türk filmine fon ve belgesele konu olan tarihi gar bugünlerde özelleştirilip otel yapılmak istenmektedir. Birçok İstanbulluyu üzen bu karar halen devam etmektedir. Belki bir süre sonra yanından bile geçemeyeceğimiz, nice ayrılık ve birleşme sahnelerine mekan olan bu olağanüstü yapıyı görmeden, duvarlarına dokunmadan geçmeyin.
Tünel ve Taksim meydanları arasında yer alan, günümüze kadar birçok alt yapı çalışmasından geçen ancak cazibesinden bir şey yitirmeyen İstiklal Caddesi her ne kadar 50’li yılların zarafetinden yoksun kalsa da şehrin en işlek caddelerinden biri olma özelliğini korumaktadır. Kozmopolit yapısında zaman içinde değişiklik gösteren caddenin şekillenmesi Bizans döneminin öncelerine dayanmaktadır. Yol boyunca sıralı yapıların mimarisi İtalyan, Rum, Ermeni ve Rus sanatçıların incelikli zevklerini yansıtmaktadır. Türkiye’nin kültür, sanat ve gece hayatının kalbinin attığı cadde yerli ve yabancı turistlerin gözbebeğidir. Zaman zaman sahne olunan protesto gösterileri, şenlikler ve bandolarla 7/24 uyumayan bu cadde sinema, tiyatro ve hemen her bütçeye hitap eden yeme içme kültürü ile de gencinden yaşlısına tercih edilmektedir. Metro ile ulaşım kolaylığının yanı sıra, tarihi tramvay ulaşımı ile de caddeyi gezmek isteyenlere kolaylık sağlamaktadır. Konsolosluklar, sanat merkezleri ve alışveriş zenginliği ile her ziyaretçinin görüp yaşaması gereken bir caddedir.
Dünyanın Grand Bazaar adıyla bildiği Kapalı çarşı Fatih Sultan Mehmet’in emriyle kurulmuştur. O tarihlerde Cevahir Bedesteni adıyla da anılan çarşı altın, deri, kilim, gümüş ve her türlü süs eşyası konusunda hizmet vermekteydi. İstanbul’un merkezinde Beyazıt, Nuruosmaniye ve Mercan semtlerinin ortasında yer alan dünyanın en büyük çarşısı ve en eski kapalı çarşılarından biridir. Yılda 91 milyon insanı ağırlayan çarşıda 4.000 dükkan bulunmaktadır. Esnaf kültürünün birbirleriyle saygı içinde çalıştığı bir çarşı olan bu tarihi yapının labirente benzer sokaklarında kaybolma heyecanı yaşayabilir ve içerisindeki tarihi kahvelerde mola verip sadece etrafı izlemekten bile keyif alabilirsiniz.
Çeşitli efsanelere konu olan Kız Kulesi Üsküdar’da Bizans devrinden kalan tek eserdir. Boğaz’ın Marmara Denizi’ne yakın kısmında Salacak açıklarında yer alan küçük bir adacığa inşa edilmiştir. Günümüzde içi restoran olarak düzenlenen bu tarihi ve mistik yapıya deniz yolu seferleri düzenlenmektedir. Türlü efsanelerle donatılmış ve yosun tutmuş duvarlarında yüzlerce aşk fısıltısı biriktirmiş Kız Kulesini ziyaret etmeden İstanbul’dan ayrılmayın.
Biletall.com’dan En Ucuz İstanbul Uçak Biletini Bul »
İstanbul’da gezmesi en keyifli yerlerden biri olan Ortaköy takı ve süs eşya tezgahları, sahafları, midye, gözleme ve meşhur kumpir dükkanlarıyla sizlere tarifi imkansız güzel saatler yaşatır. Dilerseniz her saat başı kalkan teknelerle oldukça ucuz fiyatlara Boğaz turu yapabilir ve çayınızı içebilir, dilerseniz sahildeki restoranlarında yemek yiyebilirsiniz. Tarihi Ortaköy Cami’sini ziyaret etmeden ve deniz kokan meydanında fotoğraf çekmeden dönmeyin.
Mustafa Kemal Atatürk’ün gözlerini kapadığı mekan olan Dolmabahçe, Barok tarzda mimarinin en önemli eserlerinden biridir. İstanbul’un nadide noktalarından biri olan Kabataş’ta inşa edilmiştir. Osmanlı boyunca çeşitli Sultanlara ev sahipliği yapmış olan saray halen zevkli dekorasyonu, tabloları, harem dairesi ve has bahçesiyle ilgi çekmektedir.
İspanya, her köşesi açık hava müzesi özelliğine sahip ülkelerin başında geliyor. Milattan önceye dayanan tarihinin…
Erzurum geziniz esnasında aklınıza gelebilecek ve merak edebileceğiniz şeylerden biri de elbette ki Erzurum’un eşsiz…
Kafkasya’nın en genç sayılabilecek ülkelerinden biri olan Ermenistan’da görülmesi gereken birçok yer vardır. Ermenistan seyahatinizi…
Rusya’da denemeniz gereken çok sayıda farklı farklı yemekler yer almaktadır. Çeşitli kültürlerden etkilenilen Rusya’da bu…
Ülkemizin en kuzeyinde yer alan illerinden biri olan Rize, Karadeniz bölgesinin neredeyse en popüler diyebileceğimiz…
Erzincan seyahatinizde aklınıza gelebilecek ve merak edebileceğiniz şeylerden biri de hiç şüphesiz Erzincan’ın lezzetleridir. “Erzincan’da…
Yorumları Görüntülü
Harika bir yazı ellerinize sağlık ;)
İstanbul'u dinliyorum gözlerim kapalı... Teşekkürler biletall