Uçsuz bucaksız yeşilliklerle dolu doğası ile Karadeniz’in insanı kendine çeken değişik bir havası var. Bu denli kendine has doğa güzelliklere sahip bir başka yöre bulmak epey zordur… Yayları, yazın o mis kokulu havasıyla insanı kendine hayran bırakmayı o kadar iyi biliyor ki. Tek bir gün orada kalmanız yetmiyor, daha uzun süre kalmak istiyorsunuz. Yediğiniz yemeklerin bile tadı farklı oluyor. Uzunca bir süre tatları damağınızda kalıyor. Hani “Bir kahvenin 40 yıl hatırı vardır” derler ya; tattığınız yemekler de sizde o hissi uyandırıyor. İşte bu tarif edilemez histen yola çıkarak sizler için Karadeniz’e gittiğiniz zaman tatmadan dönmemeniz gereken 10 özgün lezzeti derledik.
Taflan Kavurması
Laz Kirazı olarak da adlandırılan Taflan; gülgiller ailesinden olan bir bitkidir. Yeşil yapraklı bitkinin üzerinde bulunan Taflan meyvesi, ilk oluşmaya başladığı anda kırmızı, ardından da siyah renk alır. Yumurtaya benzer bir şekli olan Taflan, önce çekirdeklerinden ayrılır. Daha sonra salamurası elde edilen bu meyve soğanla birlikte tereyağı veya zeytinyağında kavrularak servis edilir. İsteğe göre içerisine sarımsak, pul biber ve taze kekik de eklenerek servis edilebilir.
Siron
Bu yemeğin yapılışını mantı ya da börek yapımına benzetebilirsiniz. Ancak içine koyulan ekstra bir malzemeden dolayı tadı, yapılışından dolayı da şekli farklıdır. Sıvı yağ veya tereyağı kullanılarak kavrulan kıymaya ardından tuz ve karabiber ilave edilir. Ortadan iki parçaya ayrılan yufkaya hazırlanılan bu içten ilave edilir ve rulo şeklinde sarılır. Bu rulo ardından her bir dilimi iki parmak kalınlığında olacak şekilde kesilir. Fırında üzeri hafif kızarana kadar pişirilir ve üzerine sarımsaklı, kırmızı biberli yoğurt dökülerek servis edilir.
Pepeçura
Karadeniz yöresine ait bir tatlı olan Pepeçura, siyah üzümden yapılıyor. Muhallebi kıvamında olan bu tatlı içerisine siyah üzümün yanı sıra koyu bir kıvama ulaşması için normalde kullanılan beyaz un yerine mısır unu ilave ediliyor. Bu tatlıya da değişik lezzetini veren o mısır unu olsa gerek. İsteğe göre üzerine çam fıstığı ya da fındık konularak servis yapılabilir.
Keşkek
Türkiye’nin birçok bölgesinde bu lezzet bilinmesine rağmen Keşkek yörelere göre farklılık gösterdiği için Karadeniz yöresinde bu lezzeti tatmak bir başka oluyor. Özel olarak bayram ve düğünlerde yapılan bu yemek, esas olarak yarma buğday ve parça etten yapılmaktadır. İçine isteğe göre nohut da ilave edilen Keşkek, üzerine tereyağı ve salça karıştırılmış sos dökülerek servis edilir.
Fasulye Diblesi
Fasulyeler ince bir şekilde doğranır ve suda haşlanmaya bırakılır. Ardından içerisine ince kıyım dilimlenmiş soğan ilave edilir. Daha sonra pirinç ve domates de ilave edilerek dolma içi hazırlanır gibi pişilirilir. Tüm bu malzemeler suyla birlikte kaynamaya bırakılır. Üzerine başka bir tavada eritilen tereyeğı ve zeytinyağından oluşan karışım gezdirilerek servise hazır hale getirilir.
Karalahana Çorbası
Sulu değil de biraz daha koyu kıvamlı bir yemek olsa da görüntü olarak aslında Aşure’den pek de bir farkı yok ancak biri yemek bir diğeri ise tatlı. Öncelikle karalahanaya ihtiyacınız olacak. Ardından içerisine isteğe göre kuru fasulye veya barbunyanın yanı sıra tane mısır da ilave edelirsiniz. Ancak bunların bir gece önceden ıslatılmış olması gerekir. Bütün bu malzemeler kaynatıldıktan sonra kıvamın arttırılması için mısır unu karışımın içerisine ilave edilir. Servise hazır hale geldiği zaman üzerine kırmızı pul biber ve hafif bir acılık vermesi için acı sos ilave edilir.
Çalı Çileği Çorbası
Yaban mersini olarak bilinmesine rağmen bu meyve çalı diplerinde yetiştiği için bir diğer adı da Çalı Çileği’dir. Haşlanan yaban mersininin; mısır yarması ve fasulye ile birlikte pişirilmesiyle Karadeniz yöresine ait bu özel lezzet elde edilmiş olur. Denemeniz gereken özgün lezzetlerden biri olan bu çorba, ayrıca şifa kaynağı olarak da bilinmektedir.
Kiraz Tuzlaması Kavurması
Şu ana dek kirazı sadece tatlı bir meyve olarak bilen kişiler için şaşırtıcı bir tat ve ilginç bir yemek. Turşu hazırlanır gibi kiraz tuzla birlikte kavanozda bekletilir. Bu işlem kiraz çekirdeklerinden ayrılmadan yapılır. Tuzlama işleminden sonra çekirdeklerinden ayrılan kiraz, ince doğranmış soğanla birlikte tereyağında kavrulur ve servise hazır hale getirilir.
Tokat Kebabı
Şişe belli aralıklarla kuyruk yağı, patlıcan, patates ve parça etin dizilmesiyle yapılan bir kebab türüdür. Diğer kebablardan farklı olarak kömür ateşinde değil de odun ateşinde pişirilir. Evde kendiniz de yapabilirsiniz ancak odun ateşinde pişerken verdiği o güzel kokuyu ve lezzeti vermez. Karadeniz seyahatine çıktığınız zaman mutlaka tatmanız gereken bir başka özgün lezzet daha.
Muhlama
Mısır unu, tereyağı, kaymak ve çeçil peynirinden hazırlanır. Mısır unu ve kaymak eritilir ardından tereyağı ilave edip un pembeleşinceye kadar kavrulur. Koyu kıvamını gidermek için karıştırılan süre boyunca bir taraftan yavaşça su ilave edilir. Unu pişirildikten sonra peynir ilave edilir ve peynir iyice eriyinceye kadar karıştırılır. Bu şekilde servise hazır hale gelmiş olur.