Kategoriler: Gurme

Kışın Hasta Olmamak İçin Mutlaka Yemeniz Gereken 10 Yiyecek

Beslenme, her dönem dikkat edilmesi gereken önemli bir konudur. Hemen her besin grubundan tüketmek ve doğru beslenmek her zaman önceliklerimiz arasında yer almalıdır. Fakat kış aylarında bu durum çok daha ciddi bir hâl alır. Zira doğru beslenme ve doğru yiyeceklerin tüketimi, en çok hastalıklarla karşı karşıya kaldığımız kış aylarında bizleri ciddi anlamda koruyacaktır.

Aşağıda yer alan 10 temel yiyecek, tüm kış mevsimi süresince her hafta en az 2 kere tüketilmesi önerilen yiyeceklerdir. Fakat sağlıklı ve doğru beslenmenin en temelinde; her besin grubundan, abartısız tüketimin olduğunu asla unutmamalısınız. Her ne kadar aşağıdaki yiyecekler kış aylarında direnç ve bağışıklık artışı sağlayacak olsa da eğer sizler çok yönlü beslenmezseniz ne yazık ki yeteri kadar sağlıklı bir vücuda sahip olamazsınız.

Kış Aylarının Olmazsa Olmaz 10 Yiyeceği

 

1) ELMA

Bir antioksidan olarak oldukça doğru bir seçim olacaktır. Üstelik sahip olduğu zengin C vitamini içeriği, birçok hastalığa karşı koruyucu etki sağlar. Elmanın gün içerisinde birçok ara öğünde rahatlıkla tüketilebilmesi, sizlere tüm gün sağlıklı bir besin alternatifi sunmaktadır.

 

2) PATATES

A vitamini ihtiyacınızı karşılamanıza ciddi oranda yardımcı olur. Düzenli tüketimlerde, bağışıklık sisteminizin güçlenmesini sağlayarak kış aylarında grip ve benzeri hastalıklara karşı daha dinç olmanızı sağlar. Tabii patatesin tüketimi noktasında tercih edilen yöntemin önemi de oldukça fazladır. Aşırı yağlı ve kızartma yerine; daha çok hafif, örneğin haşlama tarzında tüketilmesi bu aşamada oldukça önemlidir.

3) HAVUÇ

Yoğun lif oranına sahip olması ve direkt olarak tüketilebileceği gibi, çorba olarak da farklı şekillerde tüketilebilmesi sayesinde düzenli lif ihtiyacınızı gidermenizde büyük rol oynar. Havuç suyu, havucun lif anlamında sizlere en verimli biçimde katkı sağlayabileceği halidir. Bu nedenle en azından 2 günde bir taze sıkılmış havuç suyu tüketmeniz önerilir.

4) TURP ve YAPRAĞI

Turp genel anlamda lezzeti ve bağışıklık sistemine sunduğu katkıları ile bilinir. Bizler ise turpun yanı sıra turp yaprağını da öneriyoruz. B6 ve B9, C ve E gibi yoğun bir vitamin içeriğine sahip olan turp yaprağı, birçok anlamda sizi kış aylarında koruma altına alır.

5) BALKABAĞI

Başta A vitamini olmak üzere; yoğun bir vitamin-mineral içeriğine sahiptir. Bu içeriği, sizleri sadece grip değil genel alamda kış aylarına özgü, soğuklara bağlı birçok hastalığa karşı koruma altına alır.

6) DOMATES

Kalp ve tansiyon sorunları olanlar, kış aylarında çok daha dikkatli olmalıdırlar. Domates, her ne kadar yaz aylarına özgü bir sebze olsa da en azından domates çorbası ile bu konudaki ihtiyacınızı bir nebze olsun giderebilirsiniz. Eğer domatesi doğrudan kahvaltılarda tüketmek istiyorsanız, büyük markalar tarafından, doğru ve doğal seracılık yöntemleri ile üretilmiş domatesleri tercih edebilirsiniz. Aksi halde mevsimi dışında, bilinçsizce üretilen domatesleri tüketmek sizlere sadece zarar verecektir.

7) PAZI

Kış aylarında genelde geri planda kalan K vitamini, en çok pazı ile temin edilebilir. Böylelikle kış mevsimi süresince sadece bağışıklık sisteminizi değil, kemiklerinizi de birçok sağlık sorununa karşı güçlendirmiş olursunuz. Pazı yaprağını direkt olarak tüketmek istemezseniz, yemeklere ilave ederek ve ufak parçalar haline çorbalarda tüketerek K vitamini ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.

8) ŞALGAM

Konu C vitamini ve yoğun mineraller olunca, kış aylarının vazgeçilmez içeceği olacaktır şalgam. Özellikle grip karşısında sizleri şaşırtıcı derecede koruma altına alır. Bu nedenle kola ve benzeri gazlı içecekler yerine, -elbette abartmadan 🙂 -şalgamı daha ağırlıklı olarak tüketebilirsiniz.

9) ISPANAK

Demir, kış mevsimi boyunca başlıca ihtiyaçlarınız arasında yer alsa da nedense bu tür listelerde pek fazla yer almaz. Biz ise, tüm listelerden farklı olarak kış boyunca en azından haftada bir kere ıspanak tüketmenizi şiddetle önermekteyiz.

10) NAR

Son olarak, narı da en azından 2-3 günde bir tükettiğiniz meyveler arasına eklemeniz bağışıklık sisteminizin güçlenmesi noktasında büyük etki yaratacaktır. Nar suyunun tamamen doğal olarak tüketilmesi sonucunda alacağınız direnç desteği çok daha fazla olacaktır.

En ucuz uçak ve otobüs biletleri Biletall.com’da. Sağlıklı bir kış geçirmeniz dileğiyle 🙂

 

Son Eklenenler

El Hamra Sarayı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

İspanya, her köşesi açık hava müzesi özelliğine sahip ülkelerin başında geliyor. Milattan önceye dayanan tarihinin…

3 gün önce

Erzurum’da Ne Yenir? Nerede Yenir? Erzurum’un Yöresel Lezzetleri

Erzurum geziniz esnasında aklınıza gelebilecek ve merak edebileceğiniz şeylerden biri de elbette ki Erzurum’un eşsiz…

1 sene önce

Ermenistan’da Görülmesi Gereken Yerler

Kafkasya’nın en genç sayılabilecek ülkelerinden biri olan Ermenistan’da görülmesi gereken birçok yer vardır. Ermenistan seyahatinizi…

1 sene önce

Rusya’da Ne Yenir? Rusya’nın Meşhur Lezzetleri

Rusya’da denemeniz gereken çok sayıda farklı farklı yemekler yer almaktadır. Çeşitli kültürlerden etkilenilen Rusya’da bu…

1 sene önce

Rize’de Yer Alan Kamp Alanları

Ülkemizin en kuzeyinde yer alan illerinden biri olan Rize, Karadeniz bölgesinin neredeyse en popüler diyebileceğimiz…

1 sene önce

Erzincan’da Ne Yenir? Nerede Yenir? Erzincan’ın Yöresel Lezzetleri

Erzincan seyahatinizde aklınıza gelebilecek ve merak edebileceğiniz şeylerden biri de hiç şüphesiz Erzincan’ın lezzetleridir. “Erzincan’da…

1 sene önce