Avrupanın En Kalabalık Şehirlerinden Birisi: Londra Gezi Rehberi

Bugün rotamız Batı Avrupa’da yer alan, genel anlamda rüzgarlı ve yağışlı iklime sahip, dünyanın en önemli ekonomi, iş ve finans merkezlerinden biri olan Londra. Çok sayıda tarihi mekanın, müze ve sanat galerilerinin yanı sıra park ve bahçeleriyle yeşile ve sanata iliklerinize kadar doyacağınız bir seyahat vaadediyor

LONDRA

Avrupa’nın en kalabalık şehri ünvanını koruyan şehir Thames Nehri ile ikiye ayrılıyor. 8 Milyon nüfuslu Londra, yaklaşık 2000 yıl önce kurulmuş, 100’den fazla dilin konuşulduğu köklü bir şehir. Türk Hava Yolları, Pegasus, Atlas Global gibi Türk hava yolu şirketleri dışında British Airways’in de İstanbul’dan direkt uçuşlarının olmasının yanı sıra bir çok havayolu şirketinin aktarmalı seferleri de bulunmakta Londra’nın çeşitli havalimanlarına. Çeşitli diyoruz çünkü Londra’da tam olarak 6 havalimanı bulunmakta. Bunlar en büyüğü Heathrow olmak üzere; Gatwick, Stansted, Luton, City, Southend olarak sıralanıyor.

Heathrow yılda yaklaşık olarak 75 Milyon yolcuya ev sahipliği yaparak dünyanın en büyük 2. havalimanı ve en işlek 3. havalimanı ünvanını elinde tutuyor. Eğer yolculuğunuzu Türk Hava Yolları ile yapmayı planlıyorsanız Heathrow veya Gatwick Havalimanına ayak basacaksınız demektir. Sabiha Gökçen’den kalkış yapan Pegasus ise Stansted Havaalanı’na inmektedir. Tercihiniz Atlas Global’den yanaysa şehre en uzak havaalanı Luton’a ineceksiniz demektir.

Şehre en yakın havaalanı şehrin 24 km batısında bulunan Heathrow’dur. Eğer ki buraya indiyseniz şehir merkezine isterseniz Piccadily Metro hattını, isterseniz Heathrow Express trenini ya da şehirlerarası otobüs şirketlerinin otobüslerini veya şehiriçi otobüsleri kullanarak geçmeniz mümkün.
Şehrin 45 km güneyinde bulunan ikinci büyük havalimanı Gatwick’e indiyseniz eğer en çok tercih edilen ve en hızlı ulaşım imkanı sunan Gatwick Express trenini kullanmanızı tavsiye ederiz. Yine Gatwick’te de Heathrow’dan olduğu gibi ulusal şehirlerarası otobüs şirketi National Express’in otobüsleri de şehir merkezine ulaşım için tercih edilebilir.

Biletall.com’dan En Ucuz Londra Uçak Biletini Bul »

Yolculuğunuzu Pegasus’la yaptıysanız şehrin yaklaşık 66 km kuzeyinde bulunan Stansted Havaalanı’na ineceksiniz demektir. Şehre en kolay ulaşımı Stansted Express treni ile sağlayabilirsiniz. Yine burdan da National Express’in otobüslerini kullanarak şehir merkezine ulaşmanız mümkün. Eğer ki bir gün dil eğitimi için Dünyaca ünlü üniversite şehri Cambridge’e gitmek isterseniz Stansted sizin için en yakın ve en uygun havalimanı olacaktır.

Atlas Global ile seyahat ettiyseniz şehrin kuzey batısında bulunan bir diğer havalimanı olan Luton’a ineceksiniz demektir. Bu havaalanı genellikle Avrupa ülkelerine uygun fiyatlı seyahat imkanı sunan havayolu firmaları tarafından tercih edilir. Havaalanından Londra merkezine yine en hızlı ve en çok tercih edilen ulaşım yöntemi trendir. Şehir merkezine 35 dakika süren tren seyahati yerine tercihiniz şehirlerarası otobüs şirketlerini kullanmaktan yana olursa ulaşımınız 75 dakika gibi bir süre alacaktır. Bütün bunların yanı sıra havalimanlarından Londra merkezine tren ve otobüsün dışında taksi de bulabilirsiniz. Ancak taksiler yoğun Londra trafiğinde çok zamanınızı alabileceği gibi bütçenize de fazlaca yük getirebilir, tabi ki bazı noktalara tren ile ulaşım sağlarken defalarca aktarma yapmak ya da trafiği tercih etmek sizin elinizde.

İngiltere’ye uçak biletinizi almadan önce unutmamanız gereken en büyük detay vizenizi almak olacaktır. Shengen vizesinden muaf tutulan İngiltere için; İngiltere Büyükelçiliği, İngiltere Konsolosluğu veya Konsolosluk tarafından yetkilendirilen kurumlardan birine vize başvurusunda bulunmanız gerekmektedir. Türkiye’de Ankara ve İstanbul’da bulunan vize başvuru merkezlerine gitmeden önce online form doldurup, vize ücretini ödeyip, randevu almanız gerekmektedir. Vize başvurusunda yapmanız gerekenlerin adım adım maddelendiği aşağıdaki pdf de kolaylık sağlayacaktır size.

PDF Dosyasına buradan ulaşabilirsiniz.

Ticari vize, turistik vize, tıbbi tedavi amaçlı vize ve öğrenci vizesi başta olmak üzere çeşitli vize türleri bulunmaktadır. Vize başvuruları ortalama 3 hafta ile 12 hafta arasında sonuçlanırken, başvuruları olumlu sonuçlanan kişilerin vizeye ait belgelerini başvuru yapılan merkezden bizzat alabilmeleri dışında, eğer başvuru esnasında belirtilirse kargo ile istenilen adreste de teslim almaları mümkün oluyor.

Birleşik Krallığı meydana getiren 4 ülkenin en büyüğü olan İngiltere’nin başkenti Londra’nın yüzölçümü yaklaşık 1.700 kilometrekare olmakla birlikte kendisine bağlı yerleşim birimlerinin toplamıyla yaklaşık 15 milyonluk bir nüfusa sahiptir. Para birimi İngiliz Sterlini ya da diğer adıyla Pound’dur. Seyahatinizde yanınızda bulunduracağınız parayı Türkiye’de döviz bürolarında Sterlin’e çevirmeniz mümkün. Ama eğer İngiltere’de döviz değişimi yapmanız gerekirse Dolar veya Euro karşılığında oradan da almanız mümkün olacaktır. Türk Bankaları’na ait bankamatik kartlarının bir çoğunu da İngiltere’de bulunan bankamatiklerde kullanarak belli miktara kadar para çekebilirsiniz. Söylememize gere yoktur ama 100’den fazla dilin konuşulduğu Londra’da resmi dil İngilizce. Bir diğer detay eğer elektronik eşyalarınızı kullanmak istiyorsanız gitmeden önce uluslararası priz adaptörü almayı unutmayın. Çünkü İngiltere’de prizler buradakinden farklı.

Evet vizemiz çıktı. Biletimizi biletall.com’dan aldık. Ve Londra sokaklarındayız…
Şimdi artık şehrin tarihi ve kültürel bütün mekanlarını keşfetme zamanı. Kimi zaman da Londra’nın derin yeşilliklerinde, sayısız park ve bahçelerinde huzur bulmak için hazır mısınız ?

Gezecek çok fazla mekan varken eğer vaktiniz bir kaç gün ile kısıtlıysa, gidilecek yerlerin şehrin hangi kısmında kaldığı ve mekanların birbirine olan uzaklığı çok önemli. Eğer ki gidilecek yerleri listeleyip, bir gruplandırma yapacak olursanız seyahatinizi daha verimli hale getirirsiniz.

Londra’da 1.Gün

Londra’nın sembolleri haline gelmiş yapıları ziyaret etmekle başlayabiliriz seyahatimize. Parlamento Binası, Big Ben ve London Eye ilk duraklarımız.


Nehrin kuzey yakasında kalan Parlamento Binası bir diğer adıyla Westminster Sarayı UNESCO Dünya Mirasları Listesinde yer alan muazzam bir yapı. Hemen yanında yer alan Big Ben diye bilinen Elizabeth Kulesi ise dünyada bulunan dört taraflı en büyük 2. saat kulesi olma özelliği ile dikkat çeken bir diğer yapı.İngiltere’nin en önemli simgesi olan bu saat kulesi içinde 13 tonluk bir çan barındırıyor ve sesi tam 14 km uzaktan bile duyulabiliyor.

Buraya kadar gelmişken Londra’ya şöyle bir tepeden bakmadan gitmeyeyim derseniz London Eye’a doğru yol alın. Ama eğer London Eye’a online rezervasyon yaptırmadan çıkmayı düşünürseniz sizi uzun kuyrukların beklediğini unutmayın. Ve küçük bir tüyo daha; London Eye için biletinizi eğer daha önceden internet üzerinden alırsanız yaklaşık %10 ile %20 arasında bir oranla indirimle Londra turu yapmanız mümkün.

Eğer meşhur Tower Bridge’i arkanıza alarak güzel bir fotoğraf çektirmek istiyorsanız nehir kıyısı boyunca gezintinize devam etmelisiniz. Köprüye doğru yol alırken 1599’da inşa edilen ama 1613’de yangında yıkılan, 1997 yılında Kraliçe Elizabeth’in tekrar yaptırdığı Globe Tiyatrosu’nu (Shakespeare’s Globe) da görmeniz mümkün. Köprünün hemen diğer tarafında köprüye ismini de veren Londra Kulesi bulunmakta.

(Tower of London) 1078 yılında yaptırılan Tower of London, Londra Kalesi olarak da adlandırılıyor.

London Eye turundan sonra köprüye gitmek yerine doğayla iç içe olmayı tercih ederseniz nehrin karşı tarafındaki St. James Park’ı eşsiz bir gezi alternatifi olabilir.
Parkın hemen yakınında atlı muhafızların bulunduğu Horse Guards adı verilen binanın önünde nöbet tutan askerlerle fotoğraf çekinmeniz mümkün.

Londra’ya kadar gelip görmeden geri dönülmemesi gereken bir yer varsa o da Buckingham Sarayı’dır. St. James Park’ında huzur dolu bir gezinti yaptıktan sonra parkın hemen yanında bulunan Saray’a yol alabiliriz. Sarayın bir kısmı Kraliyet Ailesi tarafından zaman zaman kullanılmaya devam ettiği için tamamı ziyarete açık olmasa da Kraliyet koleksiyonlarının sergilendiği kısım yeterince görülmeye değer.
Saray ziyaretinde bulunmayı düşünüyorsanız eğer gitmeden önce nöbet değişim saatlerini öğrenip, Kraliyet askerlerinin nöbet değişim törenini kaçırmamanız tavsiyelerimiz arasında olacaktır.

Londra’daki ilk günümüzde bu kadar yorulmuşken nerede güzel yemek yiyebiliriz acaba diye arayışa girerseniz eğer Ingiliz restoranlarının yanı sıra Türk damak tadından vazgeçemeyenlerdenseniz eşsiz Türk lezzetlerinin yer aldığı Türk restoranlarından birini tercih edebilirsiniz.

  • gokyuzurestaurant.co.uk
  • anteplilerdoner.co.uk
  • kilikyas.com

Sanırım artık 2. gün için dinlenme zamanı…

Londra’da 2.Gün

Hyde Park Corner’dan başlayan 2. gün gezimizde parkın derinliklerine doğru yol alıp gölün karşı tarafına geçtiğimizde bizi Albert Memorial Anıtı karşılıyor.

Anıtın hemen karşı tarafındaysa yine İngiltere’nin kendine has mimarisiyle 1871 yılında inşa edilen bilim ve sanat merkezi olarak adlandırılabilecek Royal Albert Hall bulunmakta.

Hyde Park’a yürüme mesafesinde bulunan Science Museum ve National History Museum’a doğru yol alıyoruz. Eğer bilim ve sanayiye, doğa ve tarihe meraklıysanız bütün
gününüzü bu iki müze içinde kaybolarak bitirebilirsiniz.

Yine Londra’da gezilip görülmesi gereken bir yer daha; Trafalgar Meydanı. 1200’lerden beri çeşitli amaçlarla kullanılan şehrin en büyük ve en ünlü meydanı günümüzde kalabalık turist gruplarının ilgi odağı. Meydanı gezmeyi ve bu tarihi meydanda bol bol fotoğraf çekmeyi unutmayın.

Londra’da 3.Gün;

Şehrin kuzeybatı kısmında kalan meşhur balmumu heykeli müzesi Madame Tussauds 3. günün ilk durağı.


Yine yürüme mesafesindeki meraklısı ve hayranına ilginç bir deneyim yaşatacak Sherlock Holmes müzesi ve Londra’nın önemli yeşil alanlarından biri olan Regent’s Park görülmeye değer iki mekan.

Londra’ya gelmişken 1753 senesinde kurulan dünyanın dört bir tarafından getirilmiş Antik Çağ yapıtlarını bünyesinde barındıran British Museum’u (Britanya Müzesi) ziyaret etmeden geri dönmek düşünülemez.

Londra’nın güneyinde bulunan, adını burdaki gözlem evinden alan, hepimizin coğrafya derslerinden aşina olduğu Başlangıç Meridyeni ve Sıfır Noktası olarak kabul edilen meridyenin bulunduğu Greenwich bir diğer ziyaret noktası. Binlerce turistin sıfır noktasını simgeleyen çizgi üzerinde durup fotoğraf çekindiği bu noktada sizin neden bir fotoğrafınız olmasın ki?

Bütün bunların yanı sıra eğer gezmek için geniş vakitlere sahipseniz;
National Gallery, Kensington Sarayı, Churchill War Rooms, Charles Dickens Museum, Museum of London, London Transport Museum, Victoria&Albert Museum gibi birçok müze ziyaretinde de bulunabilirsiniz. Julia Roberts ve Hugh Grant’in başrollerini oynadığı meşhur filme ismini veren Notting Hill semti de Londra’da görülmeye değer kozmopolit yapılı bir semt. Listeye eklenmeli.

Bu kadar sanat, tarih, bilim ve doğa yeter biraz da alışveriş yapalım derseniz eğer (ki bayanların evet dediğini duyar gibiyim) mini bir alışveriş bilgilendirmesinde bulunalım o zaman. Lüks markaları bünyesinde barındıran, fiyatlarından dolayı alışveriş yapamayacak bile olsanız dünyaca ünlü alışveriş merkezi Harrods’ı gezmeden Londra’dan ayrılmayın derim.

Biletall.com’dan En Ucuz Londra Uçak Biletini Bul »

500’den fazla mağazasıyla Oxford Street, Avrupa’nın en büyük alışveriş noktalarından bir tanesi. Oxford Street’ten sonra Regent Street de bir diğer alışveriş yapılabilecek cadde. Ama amaç sadece hediyelik eşya almaksa, uygun fiyata bir çok çeşidi bulabileceğiniz yerler Piccadilly Circus’daki Cool Britannia ya da Camden Town’daki hediyelik eşya dükkanları. Notting Hill bölgesinde bulunan Portobello Road’ da kurulan bit pazarı da vintage ürünler ve hediyelik eşya için başka bir alternatifi oluşturabilir.

Seyahatiniz boyunca karşılaşabileceğiniz olumsuz bir durumda eğer ki Türkiye Başkonsolosluğuna ulaşmak isterseniz;

T.C.LONDRA BAŞKONSOLOSLUĞU

Telefon: +44 20 7591 69 00
Güvenlik birimi:+44 20 7591 69 01
Faks
+44 20 75 91 69 11
e-Posta
consulate.london@mfa.gov.tr
Adres
Rutland Lodge Rutland Gardens,
Knightsbridge
London SW7 1BW,
United Kingdom
Web sitesi: londra.bk.mfa.gov.tr

Herhangi bir sağlık probleminde başvurabileceğiniz hastaneler;

  • londonbridgehospital.com
  • uclh.nhs.uk/Pages/Home.aspx
  • chelwest.nhs.uk

 

Londra’ya gitmeden önce çevrimdışı şehir haritaları başta olmak üzere; metro hattı ve ulaşım haritalarının yanısıra gidilecek yerler, yapılabilecek aktiviteler ve yemek yenilecek mekanlar konusunda size yardımcı olacak uygulamalar işinize yarayacaktır. Akıllı telefonlarınıza indirmekte fayda var. Onlardan birkaçı;

  • citymapper.com/apps/
  • itunes.apple.com/gb/app/london-official-guide/id847534124?mt=8
  • play.google.com/store/apps/details?id=com.visitlondon.android

 

Umarız keyifli ve mutlu bitirdiğiniz bir seyahat olur… Hayat kısa, gez, gör, yaşa…:)

Son Eklenenler

El Hamra Sarayı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

İspanya, her köşesi açık hava müzesi özelliğine sahip ülkelerin başında geliyor. Milattan önceye dayanan tarihinin…

3 gün önce

Erzurum’da Ne Yenir? Nerede Yenir? Erzurum’un Yöresel Lezzetleri

Erzurum geziniz esnasında aklınıza gelebilecek ve merak edebileceğiniz şeylerden biri de elbette ki Erzurum’un eşsiz…

1 sene önce

Ermenistan’da Görülmesi Gereken Yerler

Kafkasya’nın en genç sayılabilecek ülkelerinden biri olan Ermenistan’da görülmesi gereken birçok yer vardır. Ermenistan seyahatinizi…

1 sene önce

Rusya’da Ne Yenir? Rusya’nın Meşhur Lezzetleri

Rusya’da denemeniz gereken çok sayıda farklı farklı yemekler yer almaktadır. Çeşitli kültürlerden etkilenilen Rusya’da bu…

1 sene önce

Rize’de Yer Alan Kamp Alanları

Ülkemizin en kuzeyinde yer alan illerinden biri olan Rize, Karadeniz bölgesinin neredeyse en popüler diyebileceğimiz…

1 sene önce

Erzincan’da Ne Yenir? Nerede Yenir? Erzincan’ın Yöresel Lezzetleri

Erzincan seyahatinizde aklınıza gelebilecek ve merak edebileceğiniz şeylerden biri de hiç şüphesiz Erzincan’ın lezzetleridir. “Erzincan’da…

1 sene önce