Kategoriler: Kış Tatili

Snowboard Nedir? Nasıl Yapılır?

Snowboarding iki bacağın tek bir tahta üzerine sabitlenip karlı ve eğimli bir zeminden aşağı yönde kayarak yapılan bir kış sporudur.

Board tahtaya benzer ancak kaykaydan farkı tekerlekleri olmaması ve ayakların sabitlendiği bir bağlama noktası bulunmasıdır. Snowboard herkesin ailece ya da tek olarak kayak tesislerine giderek eğlenebildikleri, her daim yüksek tempolu bir spordur. Snowboard kaykayın karda yapılanı olarak bilinse de bu kaykaya binebilen herkes snowboard da yapabilir anlamına gelmiyor. Snowboardla kaymadan önce öğrenilmesi gereken birçok unsur bulunur. Eğlenceli, heyecanlı, adrenalin dolu vakit geçirmek isteyenlerin tercihi snowboard kış aylarının keyfini yaşamak için küçük büyük herkesi zirvelere davet ediyor. Bir önceki yazımızda kış sporları ile alakalı verdiğimiz bilgilere de göz atmanızda fayda var.

Snowboard Nasıl Ortaya Çıktı?

Sherman Poppin‘nin 1961 yılında icat ettiği snurfer isimli su kayağı ilk snowboard olarak biliniyor. Snurfer ile ilgilenen ve müsabakalara katılan Jack Burton Carpenter ise ayağını boarda sabitlemenin daha doğru olacağını sezdi ve böylece ilk snowboard bulunmuş oldu. Türkiye’ye snowboardun gelmesi ise 2000’li yılları buldu. İlk milli snowboard takımı 2006 yılında kuruldu ve Türkiye Kayak Federasyonu ülkede snowboardu geliştirmek ve yaygınlaştırma amacıyla çalışmalarına devam ediyor. Snowboard ilk ortaya çıktığında çoğu kayak tesisinde snowboardculara izin verilmezdi zira karı kazıyıp zemini bozdukları düşünülürdü. Artık bütün tesislerde snowboardculara uygun half pipe ismi verilen silindir şeklinde pistler bulunuyor. Türkiye’nin en güzel dağlarında otobüs biletini Biletall.com’a bakmadan satın almayın.

Snowboard Seçimi Yapmak

Snowboard seçimi başlamak için yapılması gereken ilk seçimdir. Bu konu daha çok ne tarzda snowboard yapmak istediğinizle de alakalıdır. Eğer serbest stilde snowboard yapmak istiyorsanız yumuşak ve geniş bir board seçmelisiniz. Bu dengede durmanıza ve dönüşlerinize yardımcı olur ancak yüksek hızlarda gitmek  için uygun değildir. Eğer ben her bölgede snowboard yapmak istiyorum derseniz kuyruklu ve burnu dik bir board seçmelisiniz. Eğer alp stili kayacaksanız (yani sert ve ezilmiş pistte) gerekli olan board dar ve sert olandır.

Snowboard Nasıl Yapılır?

Snowboard’a başlarken diğer öğrenmeniz gereken rehber ayak tekniğidir. Rehber ayağınızın sağ mı sol mu olacağına karar vermeden önce sert bir zeminde kaymayı deneyin ve ilk önce hangi ayağınızı öne attığınızı tespit edin. Bu sizin rehber ayağınız olacaktır. Futbol oynarken hangi ayağınızı kullandığınızla rehber ayak seçiminin bir ilgisi yoktur. Snowboardunuzun binmeye hazır olduğundan emin olun. Eğer snowboardu incelediğinizde rehber ayağınızdan geride duruyorsa çevrenizdeki tecrübeli birinden yardım istemeniz önerilir.

Snowboard’da duruş genişliğine dikkat edilmeli. Bağlamalar çoğunlukla omzunuzun genişliğine bağlıdır. Eğer bağlamanızın ipi varsa bunu botunuza bağlayın. Böylece boardunuz kontrolden çıkmaz ve kendi kendine aşağı kayarak sizden uzaklaşmaz. Rehber ayağınızı bağlamaya 13-17 derecelik bir açıyla basın ki dengenizi kaybedip düşerseniz bileğiniz incinmesin.

İlk başlarda saate 9-10 km’lik bir hızda ilerleyebileceğiniz bir eğime sahip bir tepeye gidin. Boardunuza dik bir şekilde oturun ve botlarınızı bağlamaların içine yerleştirin. Bağlı durumdayken ayaklarınızı hareket ettirebiliyorsanız bu gevşek bağladığınız anlamına gelir. Bundan ayrı olarak tabandan topuğunuzu kaldırabiliyorsanız yine gevşek bağlandığı anlamına gelir. Gevşek bağlar dönüş sırasında ayaklarınızın yana kaymasına ve bileğinizi incitmenize sebep olabiir.

Board’a yerleştikten sonra dizlerinizi kırın ve omurganızı düz tutarak dengenizi ayarlayın. Ayağınızla boarda baskı yapın. Bunu yapmak için yerdeki bir böceği ayağınızla ezmeye çalıştığınızı düşünün. Sadece öne eğilmek bu baskıyı oluşturmaya yetmez, ayağınızla da bastırmalısınız. Yavaşlamak için topuğunuzu ya da parmaklarınızı boarda bastırın. Hangisini kullanacağınıza alışkanlıklarınız karar verecek.

Eğer sürekli sırt üstü düşüyorsanız bu arkaya doğru gereğinden fazla eğildiğiniz anlamına gelir. Yine de sırt üstü düşmek yüz üstü düşmekten daha iyidir. Dengeyi sağlayabildiğiniz sürece arka tarafa doğru eğilmek durmayı kolaylaştırır.

Vücudunuzu yokuşa doğru çevirip bununla birlikte arkadaki ayağınıza baskı yaparak ağırlığınızı parmak uçlarına doğru yönlendirin. Eğer vücudunuzu yokuş aşağı doğru çevirmek istiyorsanız da bu defa baskıyı topuklarınızı vermeli ve vücut ağırlığını arka ayağınıza doğru vermelisiniz.

Snowboard ile sağa ya da sola dönüşün farklı teknikleri bulunur. Snowboard’da dönüşler diz ve genellikle bel/omuz ile gerçekleştirilir. Dönüşlerle ilgili bilmeniz gereken dönüşün gerçekleşebilmesi için belirli bir hız limitine ulaşılmış olması gerekliliğidir. Eğer o limit hıza ulaştığınızı düşünüyorsanız vücudunuzu bacaklarınız ve belinizle birlikte döndürüseniz sağa doğru dönmüş olursunuz. Sola dönüşlerde de sağa dönüş sırasında uygulanması gerekenler uygulanır.

Snowboard sırasında durmak istiyorsanız iki seçeneğiniz bulunur. Bunlar boardın dış tarafına doğru ağırlığınızı vermek ya da eğimli bir noktadayken vücut ağırlığınızı arkaya doğru yaslayarak durma tekniğidir. Duracağınız noktayı önceden tespit edip hareket etmek daha sağlıklı bir duruş yapmanıza neden olacaktır.

Board üzerinde kayarken eğer sol ayağınız önde duruyorsa bu teknik reguler, sağ ayağınız önde duruyorsa gofy olarak adlandırılır. Duracağınız zaman hangi ayağınız ön tarafta bulunuyorsa snowboard’a da bu şekilde bağlamak gerekir.

Snowboard sırasında yapılan en önemli yanlışlar uygun zemini seçmemiş olmak, eğitim sahibi olunmayan hareketleri denemek, kullanılan kayak ekipmanlarının bakımını yapmamak olarak sıralanabilir.

Snowboard Nerede Yapılır?

Snowboard yapmak için optimum zemin türü size sörf yapıyormuş hissi veren toz karlı zemindir. Bütün kış üzerinde toz kar tipi bulunduran Erzurum Palandöken Kayak Merkezi ve Kars Sarıkamış Kayak Merkezi snowboardcuların birinci tercihi oluyor. Kartalkaya, Uludağ, Erciyes, Ilgaz gibi tesislerde de snowboardcular için kar üstü özel araçlarla ezilip uygun hale getiriliyor.

  • Giydiğiniz botların rahat ve esnek olmasına dikkat edin ve eğer büyük geliyorsa daraltma işlemi yaptırın.
  • Snowboard yaparken uzun çorap giymeyi tercih edin. Pantolonu botun içine geçirmek ayağa baskı yapacağından bir süre sonra rahatsız edecektir. Yalnızca bir çift çorap giyin, iki çift çorabı üst üste giymek kan dolaşımınızı olumsuz etkiler.
  • Kask takıyorsanız nizami yerleştirmeye özen gösterin. Kafanızda dönmesi ya da gözünüzü kapatması kazaya sebebiyet verebilir.

 

Son Eklenenler

El Hamra Sarayı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

İspanya, her köşesi açık hava müzesi özelliğine sahip ülkelerin başında geliyor. Milattan önceye dayanan tarihinin…

2 sene önce

Erzurum’da Ne Yenir? Nerede Yenir? Erzurum’un Yöresel Lezzetleri

Erzurum geziniz esnasında aklınıza gelebilecek ve merak edebileceğiniz şeylerden biri de elbette ki Erzurum’un eşsiz…

3 sene önce

Ermenistan’da Görülmesi Gereken Yerler

Kafkasya’nın en genç sayılabilecek ülkelerinden biri olan Ermenistan’da görülmesi gereken birçok yer vardır. Ermenistan seyahatinizi…

3 sene önce

Rusya’da Ne Yenir? Rusya’nın Meşhur Lezzetleri

Rusya’da denemeniz gereken çok sayıda farklı farklı yemekler yer almaktadır. Çeşitli kültürlerden etkilenilen Rusya’da bu…

3 sene önce

Rize’de Yer Alan Kamp Alanları

Ülkemizin en kuzeyinde yer alan illerinden biri olan Rize, Karadeniz bölgesinin neredeyse en popüler diyebileceğimiz…

3 sene önce

Erzincan’da Ne Yenir? Nerede Yenir? Erzincan’ın Yöresel Lezzetleri

Erzincan seyahatinizde aklınıza gelebilecek ve merak edebileceğiniz şeylerden biri de hiç şüphesiz Erzincan’ın lezzetleridir. “Erzincan’da…

3 sene önce