Kategoriler: Seyahat Önerileri

Sofya Ekspresi Hakkında Tüm Bilgiler

Kalkış Şehir: İstanbul
Varış Şehir: Sofya

Rota Uzunluğu: 560 Km
Yolculuk Süresi: 10 Saat

Sofya Ekspresi Nedir?

Sofya Ekspresi, kısa adı TCDD olan Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları ve Bulgaristan Demiryolları (BDZ) tarafından ortak işletilmekte olan uluslararası tren seferlerinden bir tanesidir. İstanbul Sofya tren seferi olarak da bilinen ekspresin eski adı ise Bosfor Ekspresi’dir.

Sofya Ekspresi, günlük olarak İstanbul Halkalı – Sofya ve Sofya – İstanbul Halkalı arasında sefer düzenlemektedir. Yaklaşık 10 saatte tamamlanan bu rotanın toplam uzunluğu ise 560 kilometredir.

Sofya Ekspresi tren bileti almadan önce bilmeniz gereken en önemli husus, Bulgaristan’ın Türk vatandaşlarından vize talep ettiğidir. Dolayısıyla tren biletinizi almadan önce Bulgaristan’a giriş yapabilmenizi sağlayacak vize ve pasaport işlemlerinizi tamamlamış olmanız gerekmektedir. Bulgaristan’a giriş yapabilmenizi sağlayan iki farklı vize türü olup bunlar Schengen vizesi ve Bulgaristan vizesidir.

Sofya Ekspresi Güzergâhı ve Geçtiği Şehirler

Sofya Ekspresi güzergâhı, İstanbul Halkalı’dan başlayıp Bulgaristan’ın başkenti Sofya’da sona ermektedir. Güzergâh boyunca trenin uğradığı bir diğer şehir ise Edirne olmaktadır. Devamında ise Edirne Kapıkule sınır kapısından Bulgaristan’a geçiş yapmaktadır.

İstanbul Sofya arası geçilen güzergâh 560 kilometredir. Ancak yolculuk 10 saat sürmektedir. Bunun nedeni ise yaklaşık 2 saatin sınır kapısında bekleyerek geçirilmesidir.

Sofya Ekspresi Sefer Saatleri

Sofya Ekspresi sefer saatleri her gün için standarttır. Her gün akşam saat 22:40’ta İstanbul Halkalı Tren İstasyonu’ndan tren hareket etmektedir. Gece 2 civarı sınır kapısına ulaşan tren, gümrük ve pasaport işlemlerinin halledilmesinin ardından yeniden yola çıkarak sabah 08:45 civarı Sofya’ya ulaşmaktadır.

Aynı şekilde dönüş seferleri de her gün akşam 21:00’de Sofya’dan hareket etmektedir. Dönüş seferinin İstanbul Halkalı’ya giriş saati ise sabah 06:50 olmaktadır.

İstanbul → Sofya Güzergâhı
# İstasyon Hareket Saati
1 İstanbul 22:40
2 Edirne 02:21
3 Dimitrovgrad 05:09
4 Plovdiv 06:05
5 Sofya 08:43(Varış)
Sofya → İstanbul Güzergâhı
# İstasyon Hareket Saati
1 Sofya 21:00
2 Plovdiv 23:20
3 Dimitrovgrad 02:21
4 Edirne 03:09
5 İstanbul 06:49 (Varış)

Sofya Ekspresi Bileti Nasıl Alınır?

Sofya Ekspresi tren bileti internet üzerinden satın alınamamaktadır. İstanbul’daki Sirkeci ve Halkalı tren istasyonlarındaki bilet gişelerinden Sofya Ekspresi tren biletini satın alabilirsiniz.

Sofya Ekspresi’ndeki Vagon Tipleri

Sofya Ekspresi vagon tipleri iki çeşit olup kuşetli ve yataklı vagonlardan oluşmaktadır.

  • Kuşetli Vagon

Kuşetli vagonlarda 4 kişilik ya da 6 kişilik kompartımanlar mevcuttur. Koltukların tamamı yatak haline getirilebilmektedir. 6 kişilik kompartımanlar Bulgar demiryolları işletmesine ait olup, 4 kişilikler ise TCDD’ye aittir. Konfor ve rahatlık bakımından 4 kişilik olanları tercih etmeniz önerimizdir.

  • Yataklı Vagon

Yataklı vagonda tamamı 2 kişilik özel kompartımanlar bulunmaktadır. Koltukları yatırarak yatak haline getirebileceğiniz özel odalarda; askılık, mini buzdolabı, ayna, lavabo, priz, havlu, terlik ve bir adet de küçük masa bulunmaktadır.

Sofya Ekspresi Görselleri

Turistik Olarak Sofya Ekspresi

Sofya Ekspresi ile seyahat etmek için en uygun zaman.

Ülke değiştireceğiniz Sofya Ekspresi ile ne zaman yola çıkmak doğrudur sorusuna cevap ararken elbette hem Türkiye hem de Bulgaristan hava durumuna göz atmak gerekir. Genel manada İstanbul’u da Sofya’yı da gezmek için en doğru tarih eylül ayı civarıdır.

İstanbul’da görülmesi gereken yerler.

Dünya’nın başkenti İstanbul’da nere gezilir sorusu tam anlamıyla cevaplayabilmek mümkün bir şey değildir. İstanbul hem tarihi hem de doğal güzellikleri ile tüm insanlığı büyülemektedir. Nitekim siz İstanbul’u gezerken dahi, gezilecek bir sürü yeni yer keşfedilmekte ve sürekli olarak İstanbul gezilecek yerler listesi kabarmaktadır. Yine de çok çok yüzeysel bahsetmek gerekirse, Sultanahmet Meydanı, Ayasofya, Galata Kulesi, Eyüp Sultan, Yerebatan Sarnıcı, Rumeli Hisarı, İstanbul Boğazı… Ve siz, siz olun; Belgrad Ormanları’nda bisiklet turu yapmayı, Pierre Loti’de İstanbul’u seyre dalmayı, Salacak’ta Kız Kulesi karşı gün batımı izlemeyi, Gülhane Parkı’nda nefes almayı, Topkapı’da tarihe, Dolmabahçe’de mimariye, Büyükada’da mimoza çiçeğine, Boğaz’da serin rüzgârlara dokunmayı asla unutmayın. Süleymaniye’de, Kılıç Ali Paşa Cami’nde, Mağlova Kemeri’nde, Kanuni Sultan Süleyman Köprüsü’nde, Rüstem Paşa Medresesi’nde, Çemberlitaş Hamamı’nda, Barbaros Hayreddin Paşa Türbesi’nde hayal gücünüz yardımıyla uzun bir yolculuğa çıkıp Mimar Sinan’la sohbet edip, Ser Mîmârân-ı Hâssa’ya (Padişahların Baş Mimarı’na) hayran kalmayı unutmayın.

İstanbul’da ne yenir?

İstanbul çok farklı kültürden insanlara ev sahipliği yaptığı için, yemek konusunda da yelpazesi oldukça geniştir. İstanbul’da kahvaltı ile güne başlamak için birçok seçenek mevcut fakat bir börekçiye gidip İstanbul’a has çıtır çıtır börekleri denemelisiniz. Üzerine pudra şekeri dökülerek tüketilmekte olan küt böreği, halk arasında Kürt böreği olarak da anılmaktadır. Güne çeşit çeşit böreklerden oluşan bir tabak ve bir bardak çay ile başlamayı tercih edebilirsiniz. Gezi planınıza göre, Sultanahmet’te köfte, Süleymaniye’de kuru fasulye, Eminönü’nde balık ekmek, Ortaköy’de kumpir, Sarıyer’de börek, Çamlıca’da sütlü simit, Bebek’te badem ezmesi, Alibeyköy’de tulumba tatlısı, Beyoğlu’nda çikolata, Karaköy’de baklava yiyebilirsiniz. Hacı Bekir Lokumu, Kanlıca yoğurdu yemeyi; demirhindi şerbeti ve vefa bozası, içmeyi unutmayın. Bir sokak satıcısından pilav almayı, Kadıköy’de su muhallebisi yemeyi, hele hele sütlü Nuriye tatlısını aman es geçmeyin. Ya da hepsini bir kenara bırakarak Kağıthane’ye gidip zifiri karanlıkta yemek yeme deneyimini yaşayıp, görme engelli kardeşlerimiz ile empati kurabilir, farkındalık yakalayabilirsiniz.

Sofya’da görülmesi gereken yerler.

Bulgaristan 1300 yıllık tarihi boyunca 500 yıl kadar Osmanlı İmparatorluğu’nun bayrağı altında ve 300 yıl civarı da Bizans İmparatorluğu’nun egemenliğinde kalmıştır. Dolayısıyla fazla sayıda farklı eser mevcuttur. Bulgaristan’ın başkenti Sofya da pek çok tarihi ve doğal güzelliği ile ön plana çıkmaktadır. Mimari noktada şehrin en ilgi çekici noktalarından birisi Aleksander Nevski Katedrali’dir. Bu katedral Bulgaristan’ın sembolü olarak kabul görmektedir. Sofya Arkeoloji Müzesi ve Sofya Tarih Müzesi de ziyaret edilmeye değerdir. Borisova Gradina, South Park, Sofya Üniversitesi Botanik Bahçesi gibi yeşil alanları nefes almak için kullanabilirsiniz. Aziz Geroge Rotondası, The Bells (Kambanite), Slaveikov Square, Monument to the Deity All-Holy Sofia gibi tarihi alanları da kesinlikle ziyaret etmelisiniz.

Sofya’da ne yenir?

Bulgaristan’ın uzun yıllar Osmanlı egemenliğinde kalması mutfağını ciddi oranda etkilemiştir. Genel olarak et ürünlerinden oluşan Bulgar mutfağında her türlü damak zevkine hitap eden çok sayıda lezzet mevcuttur. Bu et yemeklerinden en bilineni “meshana skara”dır. Bu yemekte domuz eti de kullanıldığından dolayı, yemeği tüketirken yiyeceğiniz etin hangi hayvandan yapıldığını sormanızda fayda var. Bu yemek, yanında shopska salata ile servis edilmektedir. Domates, salatalık, soğan, biber ve maydanoz ile birlikte hazırlanmakta olan bu salatada, aynı zamanda Bulgaristan’ın mutlaka denenmesi gereken lezzetlerinden olan Bulgaristan peyniri de bulunmaktadır. Teleshko Çorbası, Banitsa, Sarmi ve Topcheta Çorbası da diğer denenmesi gereken lezzetlerdendir. Genel olarak Türk mutfağı ile benzerlik göstermektedir. Hatta yemeklerin bir kısmının sadece isimleri farklıdır. Aynı zamanda ayran ve maden suyu da bolca tüketilmektedir. Yine de yeni lezzetlere açık biri değilseniz, bolca Türk restoranı da bulabilirsiniz.

Son Eklenenler

El Hamra Sarayı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

İspanya, her köşesi açık hava müzesi özelliğine sahip ülkelerin başında geliyor. Milattan önceye dayanan tarihinin…

2 sene önce

Erzurum’da Ne Yenir? Nerede Yenir? Erzurum’un Yöresel Lezzetleri

Erzurum geziniz esnasında aklınıza gelebilecek ve merak edebileceğiniz şeylerden biri de elbette ki Erzurum’un eşsiz…

3 sene önce

Ermenistan’da Görülmesi Gereken Yerler

Kafkasya’nın en genç sayılabilecek ülkelerinden biri olan Ermenistan’da görülmesi gereken birçok yer vardır. Ermenistan seyahatinizi…

3 sene önce

Rusya’da Ne Yenir? Rusya’nın Meşhur Lezzetleri

Rusya’da denemeniz gereken çok sayıda farklı farklı yemekler yer almaktadır. Çeşitli kültürlerden etkilenilen Rusya’da bu…

3 sene önce

Rize’de Yer Alan Kamp Alanları

Ülkemizin en kuzeyinde yer alan illerinden biri olan Rize, Karadeniz bölgesinin neredeyse en popüler diyebileceğimiz…

3 sene önce

Erzincan’da Ne Yenir? Nerede Yenir? Erzincan’ın Yöresel Lezzetleri

Erzincan seyahatinizde aklınıza gelebilecek ve merak edebileceğiniz şeylerden biri de hiç şüphesiz Erzincan’ın lezzetleridir. “Erzincan’da…

3 sene önce