Kategoriler: En'lerTürk Mutfağı

Türkiyenin En Önemli 10 Lezzeti – Hangi Şehirlerde Meşhurdur?

Türk mutfağı dünya üzerindeki en zengin mutfaklardan biridir. Osmanlı kültürünün mirasçısı olan Türk mutfağı hem Ortadoğu ve Balkan mutfaklarını etkilemiş hem de bu mutfaklardan etkilenmiş, karşılıklı bir etkileşim halinde bulunulmuştur. Ayrıca Türk mutfağı yörelere göre de farklılıklar göstermektedir. Biz de bu yazımızda Türkiye’nin en meşhur 10 lezzetini şehirleri ile birlikte sizin için hazırladık.

1) KEBAP

Ülkemize gelen yabancılar olsun kendi yerli insanımız olsun kebabı çok sevmektedir. Kebap, Adana ili ile özdeşleşmiştir. Türkiye’de oldukça fazla kebap türü bulunmaktadır. Kebap odun fırınında veya mangalda meşe kömüründe pişirilerek yenilen et yemeklerine verilen genel bir isimdir. Et olarak ise çoğunlukla koyun veya dana eti kullanılmaktadır.

2) İSKENDER

İskender kebap, şüphesiz en çok sevilen yiyeceklerimizden biridir. Özellikle de Bursa ilimizin İskender’i meşhurdur. İskender kebabın aslında temel malzemesi her ne kadar döner olsa da, İskender’i İskender yapan malzemeler aslında üstündeki tereyağı, yanındaki yoğurt, domates sosu ve altındaki yağlı pidelerdir. Ayrıca, İskender’in eti herhangi bir döner eti değildir, farklıdır. İskender kebabının yapıldığı et özel bir kekik olan Uludağ kekiği ile beslenen koçlardan elde edilir.

3) MANTI

Türk Mutfağının en sevilen lezzetlerinden bir diğeri ise mantıdır. Özellikle Kayseri ilimiz mantısı ile meşhurdur. Mantı, çeşitli baharatlarla tatlandırılan kıymanın, kesilen küçük kare hamur parçalarının içine konulması ve bu hamur parçalarının suda haşlanması ile yapılan bir yemektir. Türk mutfağının olduğu kadar diğer Orta Asya mutfaklarının da bir parçasıdır. Orta Asya’dan Anadolu’ya yine Türkler tarafından getirilmiştir.

Biletall.com’dan En Ucuz Kayseri Otobüs Biletini Bul »

4) BAKLAVA

Kültürümüzün en çok sevilen lezzetlerinden bir diğeri de baklavadır. Baklava özellikle Gaziantep’te meşhurdur. Baklava, Türk mutfağında yer etmiş çok önemli ve sevilen bir hamur tatlısıdır. İnce bir şekilde açılan yufkaların arasına yöreye göre Antep fıstığı, ceviz, fındık veya badem konarak yapılmaktadır. Genel olarak da şeker şerbeti ile tatlandırılmaktadır.

5) ÇİĞ KÖFTE

Etli veya etsiz olarak yapılabilen çiğ köfte, Şanlıurfa ilimizde meşhurdur. Çiğ köfte, bulgur, pul biber, kıyılmış et, salça, soğan, maydanoz ve çeşitli baharatların karıştırılıp yoğurulması ile hazırlanan, pişirilmeden tüketilen ve yöreden yöreye farklılık gösteren bir yiyecektir.

6) TANTUNİ

Tantuni, Mersin’e has bir dürüm çeşididir. Tantuni hem et hem de kuyruk yağı içeren bir dürüm çeşididir. Tantuni ustadan ustaya çok değişiklik gösterir. Tantuniye ilave edilen otlar ve baharatlar, malzemenin dürüm ya da somun içine konulması, buhar ve yağ oranı, pişme süresi, tantuniye eklenen diğer malzemeler bu değişikliklerden sadece birkaçıdır.

7) TEKİRDAĞ KÖFTESİ

Tekirdağ köftesi, adından da anlaşılacağı üzere Tekirdağ iline ait lezzetli bir yemeğimizdir. Trakya veya Rumeli bölgesinde bulunan et yemeklerinden en çok tercih edilen tür şüphesiz köftedir. Özellikle de Tekirdağ Köftesi çokça sevilmekte ve tercih edilmektedir. Muhteşem köfteyi yemek için Tekirdağ otobüs biletini alarak plan yapmaya başlayabilirsin.

8) KÂĞIT KEBABI

Kâğıt kebabı, Hatay yöresine ait çok meşhur bir lezzettir. Kâğıt kebabı hazırlanan kebabın yanmaz kâğıdın içine konularak bir miktar daha pişirilmesiyle yapılır. Kâğıt kebabın lezzetli olması için yağsız kuzu etinin ince dilimler şeklinde kesilmesi ve uzun süre hafif ateşte pişirilmesi gerekmektedir.

Biletall.com’dan En Ucuz Hatay Uçak Biletini Bul »

9) EZOGELİN ÇORBASI

Güneydoğu Anadolu Bölgesinde özellikle de Gaziantep’te meşhur olan bu çorba yıllardır mutfağımızdadır. Ezogelin Çorbası,  domates ya da domates salçası, pirinç ve kırmızı mercimek ile yapılan bir çorbadır.

10) KADAYIF DOLMASI

Kadayıf dolması da ülkemizde çok sevilen şerbetli tatlılardan biridir. Kadayıf dolması, Erzurum ilimizde meşhurdur. Kadayıf dolması, tel kadayıf, yumurta, fındık ya da ceviz içi, sıvıyağ -kızartmak için- ile yapılmaktadır. Şerbeti toz şeker ve limon suyundan hazırlanmaktadır.

Son Eklenenler

El Hamra Sarayı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

İspanya, her köşesi açık hava müzesi özelliğine sahip ülkelerin başında geliyor. Milattan önceye dayanan tarihinin…

1 saat önce

Erzurum’da Ne Yenir? Nerede Yenir? Erzurum’un Yöresel Lezzetleri

Erzurum geziniz esnasında aklınıza gelebilecek ve merak edebileceğiniz şeylerden biri de elbette ki Erzurum’un eşsiz…

1 sene önce

Ermenistan’da Görülmesi Gereken Yerler

Kafkasya’nın en genç sayılabilecek ülkelerinden biri olan Ermenistan’da görülmesi gereken birçok yer vardır. Ermenistan seyahatinizi…

1 sene önce

Rusya’da Ne Yenir? Rusya’nın Meşhur Lezzetleri

Rusya’da denemeniz gereken çok sayıda farklı farklı yemekler yer almaktadır. Çeşitli kültürlerden etkilenilen Rusya’da bu…

1 sene önce

Rize’de Yer Alan Kamp Alanları

Ülkemizin en kuzeyinde yer alan illerinden biri olan Rize, Karadeniz bölgesinin neredeyse en popüler diyebileceğimiz…

1 sene önce

Erzincan’da Ne Yenir? Nerede Yenir? Erzincan’ın Yöresel Lezzetleri

Erzincan seyahatinizde aklınıza gelebilecek ve merak edebileceğiniz şeylerden biri de hiç şüphesiz Erzincan’ın lezzetleridir. “Erzincan’da…

1 sene önce