Kategoriler: Seyahat Rehberi

Uzun Seyahatlerde Rahatlamak İçin Yapabileceğiniz Egzersizler

Pek çoğumuz tatil için veya çeşitli sebeplerle belli aralıklarla uzun yol seyahatlerine çıkıyoruz. Bazılarımız ise işi sebebiyle sürekli yollarda olmak zorunda kalıyor. Bunun gezip görmek veya tatile gidenler için ise yolun sonunda çok güzel şeylerle karşılaşmak gibi pek çok pozitif yanı var. Ancak uzun yolların vücudumuza bazı kötü etkileri de ne yazık ki, mevcut. Arabada, otobüste veya uçakta sürekli olarak oturur vaziyette bulunuyoruz. Hareket etmediğimiz için bir süre sonra vücudumuzda uyuşmalar ve ağrılar oluşuyor. Bunlar rahatsız edici olduğu gibi kaslarımız ve iskelet sistemimiz için de iyi değil. Özellikle şoför koltuğundaysanız, sürekli pedala basmaktan daha da fazla ağrı oluşabilir ve sürüş kalitenizi düşürebilir. Bu ağrılardan kurtulmak için yapabileceğiniz bazı hareketler var. Ağrının yanında bu hareketler kan dolaşımımızı düzenleyerek kaslarımızı rahatlatır ve yolculuğun negatif etkilerini üzerimizden atar. İşte uzun yolda yapabileceğiniz bazı hareketler;

1. Karın kaslarınızı kasarak ve gerilerek göbeğinizi içeri çekin. Nefes aldığınız süre esnasında bu şekilde kalın ve nefes verirken rahatlayın. Bunu 20 sefer yapmaya çalışın. Her nefes alışınızda karnınızı içeri doğru çekmeye özen gösterin. Bu hareket omurlarınızı ve sırtınızı rahatlatacaktır. Sırtınızda uyuşukluk ve ağrı hissettiğinizde bunu tekrarlayabilirsiniz. Ayrıca düzenli nefes alıp vermeniz dolaşımınızı da olumlu etkileyecektir.

2. Bu hareketi şoförlerin yapması mümkün değil ancak diğer yolcular yaparak bacaklarını çalıştırabilir. Koltuğunuzun ön tarafında oturun ve bacaklarınızın yere dik durmasına dikkat edin. Sırtınız da tamamen dik bir pozisyonda olsun. Şimdi bir bacağınızı göğsünüze doğru çekin. 2 saniye sonra yere indirin ancak yerle temas kurmasın. Bu şekilde sürekli bir kasılma hareketi sağlanabilir. Ardından diğer bacağa geçin. Bu şekilde 10 kere tekrar etmeye çalışın. Bu hareket bacaklarınızı çalıştıracak ve uyuşukluklarını giderecektir.

3. Bu hareketimiz de bacakların çalıştırılması için. Şoförlerin arabadayken yapmaması gerekir. Diğer yolcular rahatlıkla yapabilir. Topuğunuzu yerden kaldırın ve baldırınızı kasın. Bu şekilde bir süre bekleyin ve bu esnada düzenli nefes alın. Ardından topuğunuzu indirip rahatlayın. 8-10 sefer kadar tekrarlayın. Bu harekette bacaklarınızı çalıştıracak ve kan akışını sağlayacaktır.

4. Bu hareketi arabadan indiğinizde yapabilirsiniz. Sporcuların lunge olarak bildiği bir harekettir. Bir ayağınızı öne atın ve ardından gövdeniz dik bir şekilde dururken öne doğru kayın. Yani ön bacağınızın üzerine gidin. Ardından kalkıp diğer ayağınızla adım atıp aynı hareketi yapın. Bu şekilde 10-15 kere devam edin. Bu hareket alt vücudumuzda pek çok kası çalıştırdığı için yolculuklarda çok faydalıdır.

5. Sıradaki hareketimiz de araba dışındayken yapabileceğiniz bir harekettir. Sporcular bu hareketi squat olarak bilirler. Sanki bir sandalyeye oturacakmış gibi eğilin. Dizlerinizi 90 derece olana kadar bükün ve o pozisyonda bir saniye kadar bekleyip yükselin. Çömeldiğiniz noktada bacaklarınız kasılacaktır. Nefesinizi ayarlamaya dikkat edin ve bu hareketi 10 adet tekrar ederek yapın.

6. Bu hareketimiz vücudun kan dolaşımını hızlandırmak için. Hepimizin tanıdığı bir harekettir. Zıplayıp kollarımızı ve bacaklarımız açıp, tekrar zıplayarak kapatıyoruz ve bunu kan dolaşımımızın hızlandığını hissedene kadar tekrarlıyoruz. Kan dolaşımımızı belli aralıklarla hızlandırmak uzun yolculuklarda çok önemli, çünkü uyuşmaların sebebi bu dolaşımın yavaşlamasıdır. Bunun yerine bir dakika kadar ip de atlayabilirsiniz. Daha çok hızlandıracaktır.

7. Üst vücudunuzun da bazı egzersizlerle çalıştırılması gerekir. Mola verdiğiniz esnada bir sandalye ya da bank bulun. Arkanızı sandalyeye dönün ve çömelip ellerinizi sandalyeye koyun. Şimdi bacaklarınızı biraz ileri kaydırın. Kollarınızla kendinizi kaldırıp indirin. 10 sefer kadar bu hareketi tekrarlamanız yeterli.

8. Şınav hareketi de çoğumuzun bildiği bir harekettir ve ön vücutta çok fazla kas çalıştırır. O yüzden bu hareketi yapabilirsiniz. Yol esnasında çok faydalı olacaktır. Zorlanıyorsanız bir yüksekliği kullanın ve hareketi biraz daha kolay hale getirin. Kendinizi çok zorlamayın. Bu hareketler sadece vücudunuzu biraz çalıştırmak için.

9. Bir başka bacak egzersizimiz de bacak çekerek yürümek. Tıpkı bir askerin yürüyüşü gibi bacağınızı karnınıza çeke çeke yürüyün.

10. Boynunuz da yol esnasında tutulabilir ve uyuşabilir. Kafanızı yavaşça omzunuza doğru yatırarak ve bunu iki taraflı olarak birkaç set yapıp boynunuzu çalıştırabilirsiniz. Bu hareketi yaparken boynunuzu kesinlikle zorlamayın. Hafif bir esneme yeterlidir.

Son Eklenenler

El Hamra Sarayı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

İspanya, her köşesi açık hava müzesi özelliğine sahip ülkelerin başında geliyor. Milattan önceye dayanan tarihinin…

2 sene önce

Erzurum’da Ne Yenir? Nerede Yenir? Erzurum’un Yöresel Lezzetleri

Erzurum geziniz esnasında aklınıza gelebilecek ve merak edebileceğiniz şeylerden biri de elbette ki Erzurum’un eşsiz…

3 sene önce

Ermenistan’da Görülmesi Gereken Yerler

Kafkasya’nın en genç sayılabilecek ülkelerinden biri olan Ermenistan’da görülmesi gereken birçok yer vardır. Ermenistan seyahatinizi…

3 sene önce

Rusya’da Ne Yenir? Rusya’nın Meşhur Lezzetleri

Rusya’da denemeniz gereken çok sayıda farklı farklı yemekler yer almaktadır. Çeşitli kültürlerden etkilenilen Rusya’da bu…

3 sene önce

Rize’de Yer Alan Kamp Alanları

Ülkemizin en kuzeyinde yer alan illerinden biri olan Rize, Karadeniz bölgesinin neredeyse en popüler diyebileceğimiz…

3 sene önce

Erzincan’da Ne Yenir? Nerede Yenir? Erzincan’ın Yöresel Lezzetleri

Erzincan seyahatinizde aklınıza gelebilecek ve merak edebileceğiniz şeylerden biri de hiç şüphesiz Erzincan’ın lezzetleridir. “Erzincan’da…

3 sene önce