Zika Virüsü ile tanışmamız aslında pek yeni değil. Virüs ilk olarak 1947 yılında Uganda’da bir maymunda keşfedildi. Bu döneme dek, salgına dönüştüğü hiç rapor edilmedi. Bugün, Latin Amerika’ da kısa sürede hızla yayılmasıyla tekrar gündeme gelen virüs, Avrupa ülkelerine de yayılmaya başladı. Ortaya çıkan tablo ise endişe verici. Brezilya’da bu virüsün neden olduğu mikrosefali hastalığına yakalanan bebek sayısı 4 bini aştı. Virüs, 20’den fazla ülkeye yayılmış durumda… ABD’li uzmanların, en erken 10 yıl sonra aşısının kullanılabileceğini duyurduğu bu virüs ile ilgili elimizde ne var ne yok, bir bakalım.
Zika virüsü sivrisineklerle bulaşan virüslerden (arbovirüs) olup, grip benzeri şikayetlere neden olmaktadır. Halsizlik, ateş, kas ve eklem ağrıları, deride döküntü, gözlerde kızarıklık (konjunktivit) en sık görülen şikayetlerdir. Bu şikayetler, virüsü kapanların yaklaşık 5’te 1’ inde görülür ancak hastalık genellikle ölümcül değildir.
Aedes Aegypti denen sivrisineğin yaşadığı bölgelerde görülmektedir (Bu sineğin ısırması sonucu bulaşır). Dolayısıyla Orta ve Güney Amerika, Sahra altı Afrika, Hindistan ve Okyanusya adalarında görülür; fakat seyahat yolu ile başka bölgelere de yayılmıştır. Ülkemizin bulunduğu coğrafyada henüz bu cins bir sivrisinek yok, ancak hastalığın görüldüğü bölgelere seyahat eden vatandaşlarımıza bulaşması mümkün.
Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılan açıklamaya göre, Zika virüsü özellikle gebelere bulaştığında doğacak bebeklerde ciddi anomalilere sebep olmaktadır. Yenidoğanlarda beynin yetersiz gelişimine yol açabilen mikrosefali (küçük kafa) hastalığına neden olabilmektedir. Yine
bu virüsün bulaştığı kişilerde nörolojik otoimmün bir hastalık olan Guillian Barre sendromu görülebilmektedir.
Zika virüsü ile bulaşan hastalığın bilinen bir tedavi yöntemi veya önleyici bir aşısı yok. İstirahat, sıvı alımının arttırılması, ateş düşürücü ve ağrı kesici kullanımı, öneriler arasında yer alır.
Bu denli hızla yayılan bir virüsten ve hastalıktan korunmak adına, seyahat öncesinde ve sonrasında dikkat edilmesi gereken noktalar mevcut.
– Öncelikle gebeyseniz ya da gebe kalmayı planlıyorsanız virüsün yaygın olduğu bölgelerden uzak durmanız önemle tavsiye edilir. Önceden planladığınız bir seyahat söz konusu ise, gidiş tarihinizi ve rotanızı değiştirebilirsiniz.
– Bu bölgeden gelen kişilerinse 1 ay süre ile gebelikten korunmaları gerekmektedir.
– Bu bölgelerde bulunmak zorundaysanız, sivrisineklerden kendinizi mutlaka korumalısınız. Kapı ve pencerelerinizi kapalı tutup; açık renkli, uzun kollu kıyafetler tercih etmenizi tavsiye ederiz.
– Son olarak, virüs bulaştığında sakin kalmaya çalışıp mutlaka bir doktora görünmelisiniz.
İspanya, her köşesi açık hava müzesi özelliğine sahip ülkelerin başında geliyor. Milattan önceye dayanan tarihinin…
Erzurum geziniz esnasında aklınıza gelebilecek ve merak edebileceğiniz şeylerden biri de elbette ki Erzurum’un eşsiz…
Kafkasya’nın en genç sayılabilecek ülkelerinden biri olan Ermenistan’da görülmesi gereken birçok yer vardır. Ermenistan seyahatinizi…
Rusya’da denemeniz gereken çok sayıda farklı farklı yemekler yer almaktadır. Çeşitli kültürlerden etkilenilen Rusya’da bu…
Ülkemizin en kuzeyinde yer alan illerinden biri olan Rize, Karadeniz bölgesinin neredeyse en popüler diyebileceğimiz…
Erzincan seyahatinizde aklınıza gelebilecek ve merak edebileceğiniz şeylerden biri de hiç şüphesiz Erzincan’ın lezzetleridir. “Erzincan’da…
Yorumları Görüntülü
Seyahat biletlerimi biletal.com dan aldım çok memmunum
Pratik kolay hızlı güvenli
Anında iptal ve değiştirme sağlanıyor
Siteye teşekkürler