Kategoriler: Tarihi Yerler

80 Yıllık Geçmişi İle İlginç Bir Deneyim: Ankara Ulucanlar Cezaevi Müzesi

Bir zamanlar ülkemizin önemli siyasetçilerinin ve sanatçılarının mahkum edildiği, adı idamlarla ve işkencelerle anılan ve her bir köşesi tarih kokan bir cezaevi… 80 yıllık bir dönemi en iyi şekilde yansıtan ve sizi başka bir atmosfere sokan Ankara Ulucanlar Cezaevi, 2011 yılından bu yana farklı bir müze olarak binlerce kişiyi ağırladı. Eğer siz de yakın tarihin bu çarpıcı mekanını yakından görmek istiyorsanız, bu önemli müzeyle ilgili bilinmesi gerekenleri yazımızda bulabilirsiniz.

Ankara Ulucanlar Cezaevi Müzesi Hakkında

80 yıl boyunca, başta siyasi suçlular başta olmak üzere birçok insanın kaldığı veya infaz edildiği bir cezaevi olan Ulucanlar, günümüzde bir müze olarak ziyarete açılmıştır. Her köşesinde Türküye tarihinden izler taşıyan yapı, ülkemizin en çok ziyaret edilen müzelerinden biridir. Ulucanlar Cezaevi, Cumhuriyet ilanından sonra inşa edilen ilk hapishanelerden biri olarak bilinmektedir.

1925 – 2006 yılları arasında faaliyet gösteren cezaevi, 2006 yılında kapatılmış ve yapılan restorasyon çalışmalarından sonra 2011 yılında bir müze olarak hizmet vermeye başlamıştır. Müze içerisinde Hilton koğuşu, tecrit odaları ve darağacı gibi çarpıcı ziyaret alanları yer almaktadır. Bunun yanında önemli mahkumların kişisel eşyaları, fotoğraflar, mahkeme belgeleri ve balmumu heykeller de görülmeyi bekleyen önemli eserler arasındadır.

Avlu Bölümleri

Ulucanlar Cezaevi Müzesi’nde, geçmişin en çarpıcı dönemlerinde, çarpıcı ve hüzünlü hayat hikayelerine tanıklık etmiş yerlerden biri de avlu bölümüdür. Avlu bölümünün en çok dikkat çeken kısmı ise “ulu kavak” adıyla bilinen darağacıdır. Bir zamanlar Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan da dahil, pek çok kişinin infaz edildiği bu ağaç, zaman içinde restore edilerek yer değiştirmiştir. Kafes içinde görebileceğiniz ağacın olduğu alanda ise idam edilen kişilerin adları bulunmaktadır.

Biletall.com’dan En Ucuz Ankara Otobüs Biletini Bul »

Avlunun bir diğer bölümünde ise mahkumların banyo ihtiyacını giderdiği hamam bulunmaktadır. Bir zamanlar firar etme girişimlerinin gerçekleştiği hamam bölümü aslına uygun olarak restore edilmiştir. Hamamın arkasındaki küçük oda ise ziyaretçilerin anı olarak alabileceği hediyelik eşyaların satışı için ayrılmıştır. Avlunun diğer bölümünde ise çay içilebilecek alan ve kütüphane bulunmaktadır. Kütüphanede kitaplar dışında mahkeme ve tutanak kayıtları gibi pek çok tarihi belge yer almaktadır.

Koğuşlar

Ulucanlar Cezaevi Müzesi koğuşlardan, avlulardan ve tecrit odalarından oluşmaktadır. Her koğuş bölümünün kendine ait avlusu bulunur. Birçok kez restore edilen ve yangın tehlikesi atlatan cezaevinin belirli koğuş bölümleri balmumu heykellerle süslenmiştir. Gardiyanların ve cezaevinde kalan kişilerin sergilendiği koğuşlarda, ısıtıcılar, sobalar ve kilim gibi eşyalar geçmiş döneme uygun olarak konmuştur. Cezaevi gezinizde koğuşlardaki heykel ve dekorasyon dışında, bu koğuşlarda kalmış önemli kişilerin bazı eşyalarını görme şansını da bulabilirsiniz.

Hilton Koğuşu

Ulucanlar Cezaevi Müzesi’nin girişini ve balmumu heykellerini geçtikten sonra, koridordan devam ederek Hilton Koğuşu adı verilen yere ulaşabilirsiniz. Diğer koğuşların dışında, 9 ve 10 numaralı koğuşları kapsayan bu bölüm ilk olarak milletvekili Osman Bölükbaşı için hazırlanmıştır. Daha sonra bu koğuşta ülkemizin siyasi ve sanat tarihi bakımından adından söz ettiren birçok ismi kalmıştır.

Bu önemli kişiler arasında Bülent Ecevit, Nazım Hikmet, Cevat Şakir Kabaağaçlı, Ahmet Emin ve Fakir Baykurt gibi isimler bulunmaktadır. Bu bölüme Hilton denmesinin nedeni ise nispeten diğer koğuşlardan daha konforlu oluşudur. Burayı diğer koğuşlardan ayıran bir diğer özellik ise biraz daha yüksek bir yapıya sahip oluşudur.

Ücret ve Giriş Bilgileri

  • Ankara Ulucanlar Cezaevi Müzesi, Pazartesi günleri dışında haftanın her günü 10.00 ve 17.00 saatlerinde ziyarete açıktır.
  • 2018 yılı itibariyle: tam bilet 5 TL, öğrenci bileti 2 TL’dir. (10 kişi ve üzeri gruplar için indirim oranı %10’dur.)
  • Engelli ve 65 yaş üzeri vatandaşlarımız müzeyi ücretsiz olarak ziyaret edebilir.

Adres: Şükriye Mahallesi, Ulucanlar Caddesi, No:63 Altındağ/Ankara

İrtibat: +90 (312) 507 01 38 / ulucanlarmuzesi@altindag.bel.tr

Son Eklenenler

El Hamra Sarayı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

İspanya, her köşesi açık hava müzesi özelliğine sahip ülkelerin başında geliyor. Milattan önceye dayanan tarihinin…

2 sene önce

Erzurum’da Ne Yenir? Nerede Yenir? Erzurum’un Yöresel Lezzetleri

Erzurum geziniz esnasında aklınıza gelebilecek ve merak edebileceğiniz şeylerden biri de elbette ki Erzurum’un eşsiz…

3 sene önce

Ermenistan’da Görülmesi Gereken Yerler

Kafkasya’nın en genç sayılabilecek ülkelerinden biri olan Ermenistan’da görülmesi gereken birçok yer vardır. Ermenistan seyahatinizi…

3 sene önce

Rusya’da Ne Yenir? Rusya’nın Meşhur Lezzetleri

Rusya’da denemeniz gereken çok sayıda farklı farklı yemekler yer almaktadır. Çeşitli kültürlerden etkilenilen Rusya’da bu…

3 sene önce

Rize’de Yer Alan Kamp Alanları

Ülkemizin en kuzeyinde yer alan illerinden biri olan Rize, Karadeniz bölgesinin neredeyse en popüler diyebileceğimiz…

3 sene önce

Erzincan’da Ne Yenir? Nerede Yenir? Erzincan’ın Yöresel Lezzetleri

Erzincan seyahatinizde aklınıza gelebilecek ve merak edebileceğiniz şeylerden biri de hiç şüphesiz Erzincan’ın lezzetleridir. “Erzincan’da…

3 sene önce