Kategoriler: Yurtiçi Rehberi

Anadolu’dan 9 Doğa Harikası

Ülkemiz hem tarihi hem doğal güzellikleriyle görülmeye değer yüzlerce yeri bünyesinde barındırıyor. Kimisi turizme kazandırılmış, kimisi ise hala keşfedilmeyi bekleyen doğa harikaları, daha önce gitmediğiniz için pişman olacağınız türden.

1. Nemrut Krater Gölü

Sönmüş bir volkan olan Nemrut Dağı’nın zirvesinde yer alır. Bitlis’in Tatvan ilçesindedir. Büyük İskender’in, Doğu seferi sırasında gölü keşfettiği rivayet edilir. Nemrut Krater Gölü, boyutları bakımından kendi türünde dünyada ikinci olup, 13 km²’lik alanı kaplar. Sıcak ve soğuk göllerin bir arada bulunması, kuş çeşidi, zengin bitki türleri, buhar bacası, buz mağaraları ve eşi bulunmaz manzarasıyla Nemrut Krater Gölü fotoğraf tutkunları için de özel bir göldür.

En Ucuz Bitlis Tatvan Otobüs Bileti Al >>

2. Manyas Kuş Gölü

Göl, ortalama 3 metre derinliğe sahip, geniş ve sığ bir tatlı su gölüdür. Tektonik gölün çevresinde geniş ovalar, kenarında ise yükselti ve yaylalar bulunmaktadır. Gölün en zengin kısmı, Sığırcı Deresi’nin oluşturduğu deltadır. Türkiye’nin en önemli su kuşu konaklama ve üreme alanlarından biri olan Manyas, 1959 yılında Kuşcenneti Milli Parkı olarak korunmaya alınmıştır. Kuş gözlem kulesi ve ziyaretçi alanları bulunmaktadır. İçerisinde ve çevresinde bulunan biyolojik ve kültürel değerleriyle önem taşır.

3. Bilgelik Vadisi

Bilgelik vadisi, Antalya’da bulunmasına rağmen, çok kişi tarafından pek bilinmez. Yaklaşık 600 metre yüksekliği bulan uçurumlardan oluşan kanyona sadece dar patikalardan yaya olarak ulaşılabilmektedir. Kanyona ulaşıldığında tabandan akan Köprüçay Nehri’ni ve manzarayı gördüğünüzde buna değdiğini anlayacaksınız. Köprüçay, Dedegöl Dağları’ndan doğup Antalya’nın Serik ilçesinde Akdeniz’e dökülüyor. Köprüçay’ı takip ederek bölgedeki diğer doğa harikalarının izini de sürebilirsiniz.Bilgelik vadisini görmek için Antalya otobüs biletini hemen alın.

4. Kula Peribacaları

Peribacası, bitki örtüsünün özelliklerine göre suların ve rüzgârın, tüflerle kaplı arazileri aşındırmasıyla oluşan şekillere verilen addır.  Kula ve çevresi volkanik özellikli yapıya sahiptir. Gediz Nehri’nin üst kısmında Burgaz Mevkii’nde Kula Peribacaları bulunur. Bu bölgeye, halk arasında Kapadokya’ya atıfla Kuladokya da denilir. 37,5 hektar büyüklüğündeki alan bugün koruma altındadır. Bu masalsı şekiller Manisa’da mutlaka görülmelidir. Prehistorik insan ayak izleri, antik kentleri ile Kula birçok kültürel değere de sahiptir.

En Ucuz Manisa Otobüs Bileti Al >>

5. Uzungöl

Yaban hayat ve bitki türleri açısından oldukça zengin olan Uzungöl, Trabzon Çaykara’dadır. Vadide Haldizen Deresi’nin önünün heyelan sonucu kapanmasıyla oluşan göl;  bölgeye özgü eski ahşap evleri, dik yamaçları ve yeşilin her tonuyla ama özellikle de ladin ormanlarıyla ünlüdür. Ayrıca Haldizen Vadisi’nde çok sayıda doğal zenginliğe tanıklık edebilirsiniz. Bu alanlar doğa gezisi ve kamp kurmak için müsaittir. Büyülenmek için bölgeye gelmeden fotoğraflarının görülmesi yeten Uzungöl, alternatif turizme de uygun bir bölgedir.

6. Tortum Şelalesi

Erzurum’un Uzundere ilçesinde bulunan şelale, 22 metrelik genişlikten 48 metre yükseklikten düşmektedir. Doğal bir anıt olan şelalenin aktığı yerde piknik alanları bulunmaktadır. Dünyanın üçüncü yüksek şelalesi olan Tortum, dev kazanına akan sularıyla ve güneşli havalarda meydana getirdiği gökkuşağıyla doyumsuz bir manzara sunar. Özellikle ilkbahar aylarında ziyaret etmenizi tavsiye ediyoruz.

7. Ayder Yaylası

1350 metre yükseklikteki Ayder Yaylası, Rize Çamlıhemşin’de bitki örtüsünün zenginliği, dereleri, lezzetleri ve ahşap otelleri ile doğayla baş başa olunabilecek bir merkezdir. Bol oksijeni ve şifalı suyu, yüzyıllardan beri hastalıkların tedavisinde kullanılıyor. Bölgede bugün, çeşitli doğa sporları yapılmakta. Helikopterli kayak sporu da yapılabiliyor, Fırtına Deresi’nde rafting de. Ayder Yaylası’nda bungalovdan tipik yayla evine, pansiyondan otele kadar birçok konaklama seçeneği mevcut.

8. Karain Mağarası

Antalya’nın Yağcı Köyü’nde yer alan Karain Mağarası, denizden yaklaşık 450 metre yüksekliktedir. Mağara, içinde insan yaşamış olan en büyük mağaramızdır. Mağaradaki hayat, 500 bin yıl öncesine kadar gitmektedir. Kireç taşları içinde doğal olarak oluşmuş Karain Mağarası, duvarlarında görülen resimlerle de ayrı bir öneme sahiptir. Mağarada yapılan kazılarda elde edilen buluntular Antalya Müzesi’nde ve Karain Müzesi’nde sergilenmektedir.

9. Erciyes Dağı

Kayseri il sınırları içerisinde bulunan dağın çevresi oldukça düz olduğu için, dağın heybeti daha fazla dikkat çeker. Günümüzden 30 milyon yıl önce oluşmuştur. Sönmüş bir volkanik dağ olan Erciyes’in yüksekliği 3916 metredir. Kuzey zirvesinde bir buzul bulunur. Önemli kayak merkezlerimizden biri olan dağın “uzaklaştıkça yakınlaştığı, yakınlaştıkça uzaklaştığı” söylenir.

En Ucuz Kayseri Otobüs Bileti Al >>

Son Eklenenler

El Hamra Sarayı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

İspanya, her köşesi açık hava müzesi özelliğine sahip ülkelerin başında geliyor. Milattan önceye dayanan tarihinin…

2 sene önce

Erzurum’da Ne Yenir? Nerede Yenir? Erzurum’un Yöresel Lezzetleri

Erzurum geziniz esnasında aklınıza gelebilecek ve merak edebileceğiniz şeylerden biri de elbette ki Erzurum’un eşsiz…

3 sene önce

Ermenistan’da Görülmesi Gereken Yerler

Kafkasya’nın en genç sayılabilecek ülkelerinden biri olan Ermenistan’da görülmesi gereken birçok yer vardır. Ermenistan seyahatinizi…

3 sene önce

Rusya’da Ne Yenir? Rusya’nın Meşhur Lezzetleri

Rusya’da denemeniz gereken çok sayıda farklı farklı yemekler yer almaktadır. Çeşitli kültürlerden etkilenilen Rusya’da bu…

3 sene önce

Rize’de Yer Alan Kamp Alanları

Ülkemizin en kuzeyinde yer alan illerinden biri olan Rize, Karadeniz bölgesinin neredeyse en popüler diyebileceğimiz…

3 sene önce

Erzincan’da Ne Yenir? Nerede Yenir? Erzincan’ın Yöresel Lezzetleri

Erzincan seyahatinizde aklınıza gelebilecek ve merak edebileceğiniz şeylerden biri de hiç şüphesiz Erzincan’ın lezzetleridir. “Erzincan’da…

3 sene önce