Kategoriler: Tatil

Doğa Sporlarına Merakınız Varsa Tatil Önerilerimize Kulak Verin!

Tatil yapmak artık pek çok insan için dinlenmek ve gezip eğlenmek kadar spor yapıp hareket etmek anlamına da geliyor. Özellikle çalışan insanlar spor yapmaktan uzak, yoğun iş temposuna kendilerini kaptırmışken, onlar için tatile çıkmanın bir diğer anlamı da elbette ki hareket etmek oluyor. Bu nedenle doğayı ve sporu yaşam tarzının bir parçası haline getirmeyi amaçlayan insanların tercihi de buna uygun bir tatil planlamak oluyor. İşte size bir fırsat… Bu yıl her şeyi bir kenara bırakın ve doğa ile iç içe bir tatil planlayın. Eğer bu konuda herhangi bir fikriniz yoksa sizin için önereceğimiz tatil rotalarına kulak verin.

Yamaç Paraşütü

Kendinizi uçsuz bucaksız maviliklere bıraktığınızda ve havada süzüldüğünüz belli bir zaman dilimi içerisinde kendinizi kuşlar gibi özgür hissedebileceğiniz bir spor. “Tam bir adrenalin tutkunuyum”  diyorsanız Yamaç Paraşütü sizin hayallerinizi gerçekleştirebileceğiniz nitelikte… Ülkemizde bu sporu uygun bir şekilde gerçekleştirebileceğiniz ve yaparken en çok zevk alacağınız yerlerden birisi Fethiye-Ölüdeniz’dir. 1990 yılında Türkiye’de yapılmaya başlanan bu spor dalı, giderek daha da yaygınlaşıyor.

Kürek

Su sporları içerisinde yapılması en kolay olan spor türüdür. Eski zamanlarda bir meslek olarak kabul edilen kürekçilik 17.yüzyıldan itibaren bir spor dalı olarak yer etmeye başlamış. Ardından dünyanın her yerinde yaygınlaşmaya başlayan bu spor dalı, Olimpiyat oyunlarında yerini almış. Dayanıklılık, güç ve süreklilik isteyen bir spor dalı olan kürek, ülkemizde İstanbul, Kocaeli, Şanlıurfa ve Fethiye’de yapılıyor.

Rüzgâr Sörfü

Heyecan verici bir spor dalı olmanın yanı sıra ilk başladığınız anda beceremediğinizde, yani rüzgâra yenildiğiniz her an tahtadan düştüğünüzde, sabrınızı da gösterip kalkmayı bilmeniz gerekir. Kolay gibi görünen bir spor olsa da aslında zordur. Kürek gibi, Rüzgâr sörfü de Olimpiyat Oyunlarıyla hatırı sayılır bir bilinirliğe kavuşmuş. Kuzey Sahillerinde; Haziran ve Eylül ayları arasında Saros Körfezi’nde, Gümüşdere Plajı’nda; Nisan ve Kasım ayları arasında Tuzla’da, Güney Sahillerinde; Alaçatı, Ilıca, Datça ve Bitez’de bu spor gerçekleştiriliyor.

Yelken

Su üzerinde giderken her ne kadar denize ve rüzgâra karşı mücadele veriyormuşsunuz gibi görünseniz de aslında yelkeni kullanmak tam bir uyum içerisinde olmayı gerektiriyor. Bu da ancak rüzgârın yönünü ve denizi anlamakla olur. Onların halinden anladınız mı bir yelkeni kullanmak için sizden ustası yoktur. Ama tabi ki eğitimini almak gerekir. Denizle içi içe olan bir şehirde yaşıyorsanız ve su sporlarına da merakınız varsa yelken tam size göre… Türkiye sınırları içerisinde bu sporu Çeşme, Bodrum, Marmaris ya da Fethiye’de gerçekleştirebilirsiniz.

Snowboard

Kış denince akla ilk gelen sporlardan biri olan Snowboard, kaykay ve sörfün birleştirilerek karın üstünde yeni bir spor dalının geliştirilmesidir. Dileyen herkesin yapabileceği bir spor dalı olan Snowboard da her ne kadar kolay gibi gözükse de rüzgâr sörfü gibi sabır ve denge öğelerini içeren bir spordur. Çünkü her düştüğünüzde kalkmayı ve kalktıktan sonra dengede durmayı iyi bilmek gerekir. Snowboard için sadece pistler değil, -özellikle bu işi profesyonelce yapan sporcular tarafından- karlı yamaçlar da snowboard yapmak için kullanabilirler. Ama ne kadar profesyonel olursanız olun muhakkak yanınızda birinin olması gerekir. Snowboard için en uygun yer Kartalkaya, Palandöken ve Uludağ’dır.

Rafting

Rafting de yine adrenalin duygusu yüksek olan sporlardan bir tanesi… Tehlike barındıran bir spor olabildiği gibi uzman kişiler yapıldığı takdirde güvenli ve bir o kadar da eğlenceli bir spor olarak biliniyor. Ancak bu sporu yapmaya kara verdiyseniz belli başlı uymanız gereken kurallar var. Bunların en önemlilerinden biri can yeleğinizi ve kaskınızı takmanızdır ve bineceğiniz bot içerisinde maksimum 3- veya 4 kişi olması uygun olur. Ayrıca öncesinde uzmanlar tarafından verilen ufak ve hayat kurtarıcı olan bilgilere de kulak vermek gerekir. Akarsu ve nehirler üzerinde gerçekleştirilen bu spor Türkiye’de Çoruh Nehri, Antalya-Köprüçay ve Artvin- Bahral Çayı’nda yapılıyor.

Bisiklet

Bisikletle ilk defa doğaya çıkıyorsanız ve yanınızda kimse yoksa uzak olmayan, bulunduğunuz yere yakın ancak bu sporu rahatça yapabileceğiniz bir yere gitmenizi tavsiye ederiz. Şehir merkezinden ya da kalabalık yerlerden uzaklaşmadan da doğa ile iç içe olup bisiklet kullanabilirsiniz. Bu sporu kalabalıktan uzak kalmadan ama doğaya yakın olarak gerçekleştirebileceğiniz yerlerden biri İstanbul Büyükada’dır. Çorum’da var olan Hitit Yolu da bisiklet severler için birebir… Bunun yanı sıra İzmir’de Kuş Cenneti’nde de bu sporu gerçekleştirebilmeniz mümkün. Doğa sporlarına bisikletle başlangıç yapacak olanlar için biçilmiş kaftan…

Doğa Yürüyüşü

Trekking” olarak da adlandırılan bu spor, dağlık bölgelerde daha çok kalabalık grupla gerçekleştirilen bir spordur. Grubun başında olan kişi sorumluluk alarak yürüyüş boyunca verdiği uyarılar ve bilgilerle katılımcıları yönlendirmeyi amaçlar. Arazi koşulları ve çevrede yaşayan hayvanlar tehlike arz ettiği için doğası itibari ile söylenilen kurallara uyulması gereken bir spor dalıdır. Bu sporu yapmaya karar verdiğiniz takdirde yanınızda bir adet sırt çantanızın da bulunması gerekir. Bu sırt çantasının içinde hangi mevsimi yaşıyorsak atkı, bere, eldiven ya da şapka, yağmurluk, ayağınızın ıslanmasına karşı yedek bir çorap, 1litre su, küçük bir defter, kalem ve meydana gelebilecek ufak kazalara karşı küçük bir ilk yardım kiti de bulundurmanız gerekir. Türkiye’de Trekking’i Fethiye ve Antalya arasında kalan “Likya Yolu”, Kapadokya’da Ihlara Vadisi, Kaçkarlar, Beydağları, Bafra Gölü Çevresi ve Kaz Dağları’nda gerçekleştirebilirsiniz.

Kaya Tırmanışı

Dağcılık sporunun bir dalı olarak ayrılan Kaya Tırmanışı, Türkiye’nin birçok noktasında gerçekleştirilmektedir. Ancak bu sporu yapmaya gönüllüyseniz öncelikle dağcılık konusunda iyi bir eğitim almış olmanız gerekir. Bir üniversitenin dağcılık kulübünden dersler alıp bu spora başlayabilirsiniz. Bu spor için her ne kadar deneyimli olsanız bile yalnız başınıza yapmamanızı öneririz. Kaya tırmanışını gerçekleştirirken gerekli donanımınız da muhakkak olmalı… Türkiye’de kaya tırmanışını; İzmir-Kaynaklar, Muğla-Bafa Gölü, Antalya-Çitdibi veya Rize-Kaçkarlar’da gerçekleştirebilirsiniz.

Son Eklenenler

El Hamra Sarayı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

İspanya, her köşesi açık hava müzesi özelliğine sahip ülkelerin başında geliyor. Milattan önceye dayanan tarihinin…

2 sene önce

Erzurum’da Ne Yenir? Nerede Yenir? Erzurum’un Yöresel Lezzetleri

Erzurum geziniz esnasında aklınıza gelebilecek ve merak edebileceğiniz şeylerden biri de elbette ki Erzurum’un eşsiz…

3 sene önce

Ermenistan’da Görülmesi Gereken Yerler

Kafkasya’nın en genç sayılabilecek ülkelerinden biri olan Ermenistan’da görülmesi gereken birçok yer vardır. Ermenistan seyahatinizi…

3 sene önce

Rusya’da Ne Yenir? Rusya’nın Meşhur Lezzetleri

Rusya’da denemeniz gereken çok sayıda farklı farklı yemekler yer almaktadır. Çeşitli kültürlerden etkilenilen Rusya’da bu…

3 sene önce

Rize’de Yer Alan Kamp Alanları

Ülkemizin en kuzeyinde yer alan illerinden biri olan Rize, Karadeniz bölgesinin neredeyse en popüler diyebileceğimiz…

3 sene önce

Erzincan’da Ne Yenir? Nerede Yenir? Erzincan’ın Yöresel Lezzetleri

Erzincan seyahatinizde aklınıza gelebilecek ve merak edebileceğiniz şeylerden biri de hiç şüphesiz Erzincan’ın lezzetleridir. “Erzincan’da…

3 sene önce