Kategoriler: En'ler

Dünya’nın En Uzun Nehirleri

Uzunlukları kilometreleri bulan, dünyada kendinden bahsettiren nehirleri merak ediyorsanız bu yazı tam size göre…

Nil Nehri

6650 km uzunluğu ile dünyanın en uzun nehri olma özelliğini taşıyan Nil nehri güneyden kuzeye doğru uzanır ve Afrika Kıtası’nın üçte birini oluşturur. Başta Beyaz ve Mavi ana kol olarak oluşan havzasında gölleri bulundurur. Bu göller arasında yer alan Victoria adlı göl ise dünyadaki en büyük ikinci göl olarak bilinmektedir. İnsanlar arasında ‘yaşamın nehri’ olarak da bilinmektedir. Ayrıca nehirde sandallar aracılığıyla da bir gezinti yapabilirsiniz. 

Amazon Nehri

Uzunluğu 6400 kilometreyi bulan. Güney Amerika’da yer alan Amazon Nehri And Dağlarından başlar ve doğuya doğru uzanır. Nehir adından da anlaşılacağı üzere amazon yağmurları ile beslenir, çevresinde bulunan tabiat ile de oldukça dikkat çeker. Ayrıca Atlas Okyanusuna dökülen bu nehir dünya nehirlerinin taşıdığı suyun dörtte birini taşımaktadır.

Yangzte Nehri

Doğu Çin Denizine uzanan bu nehrin uzunluğu 6300 km’dir. Nehirde Çin timsahı, nehir yunusları ve daha birçok farklı hayvan türü bulunur. Yangzte nehri dünyada üçüncü büyük akarsu olma özelliği taşır aynı zamanda Çin’in de en büyük akarsuyudur. Adının Çincede karşılığı da ‘uzun’ anlamına gelmektedir. Nehrin bir diğer önemi ise ülke topraklarının sulanmasında büyük paya sahip olmasıdır ve bu dünyada yalnızca bir ülkede karşımıza çıkıyor.

Sarı Irmak

Nehir 5.464 kilometre uzunluğundadır ve dünyanın en uzun altıncı nehri olma özellini taşır. Çin’in batısından doğup Bahaî Denizi’ne akar. “Çin medeniyetinin beşiği” olarak bilinir ama alt bölgelerinin dolması ve sonucunda çok fazla sele maruz kalması sebebiyle ‘Çin’in Keder adıyla da bilinir.

Parana Nehri

Parana Nehri, Güney Amerika’nın Orta Güney bölgesinde yer almaktadır. Nehir, Brezilya, Paraguay ve Arjantin’de akmaya devam etmektedir.  4880 kilometre uzunluğundadır ve Güney Amerika’daki en uzun nehirlerdendir. Nehir ilk olarak Paraguay Nehri’ne katılır ve daha sonra aşağı doğru akar, burada Atlantik Okyanusu’na akan Rio de la Palata’yı oluşturmak üzere Uruguay Nehri ile yolları kesişir. Nehir yalnızca Amazon Nehri tarafından aşılmaktadır. Nehir ismi Brezilyada bulunan bir kesim tarafından konuşulan eski bir dilde “deniz kadar büyük” anlamına gelen ” para rehe onáva ” ifadesinden gelir.

Kongo Nehri

Eski adı Zaire olarak bilinen ve uzunluğu 4370 kilometre olan Kongo Nehri Orta Batı Afrika’nın en uzun nehridir. Afrika’da yer alan, Nil nehrinden sonraki en uzun nehirdir ve Atlas Okyanusuna dökülmektedir. Kollarıyla birlikte Amazon nehrinden sonra dünya’nın ikinci en büyük yağmur ormanını beslemektedir. Afrika kıtasında yer alan nehirlerden debisi en yüksek olanıdır.

Mekong Nehri

Çin’de doğmuştur ve Laos, Kamboçya, Vietnam topraklarından geçmektedir. Güneydoğu Asya bölgesinde bulunan en uzun 7. Nehir olarak bilinir. 4350 kilometre uzunluğa sahiptir ve bölgede insanlar için büyük bir önem taşıyor.  İnsanlar nehir kıyısına ve nehir suyu üstüne kurulan evlerde yaşamlarını sürdürürken aynı zamanda birçok ihtiyaçlarını ‘yüzen pazarlar’ ile sağlıyorlar.

Son Eklenenler

El Hamra Sarayı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

İspanya, her köşesi açık hava müzesi özelliğine sahip ülkelerin başında geliyor. Milattan önceye dayanan tarihinin…

5 saat önce

Erzurum’da Ne Yenir? Nerede Yenir? Erzurum’un Yöresel Lezzetleri

Erzurum geziniz esnasında aklınıza gelebilecek ve merak edebileceğiniz şeylerden biri de elbette ki Erzurum’un eşsiz…

1 sene önce

Ermenistan’da Görülmesi Gereken Yerler

Kafkasya’nın en genç sayılabilecek ülkelerinden biri olan Ermenistan’da görülmesi gereken birçok yer vardır. Ermenistan seyahatinizi…

1 sene önce

Rusya’da Ne Yenir? Rusya’nın Meşhur Lezzetleri

Rusya’da denemeniz gereken çok sayıda farklı farklı yemekler yer almaktadır. Çeşitli kültürlerden etkilenilen Rusya’da bu…

1 sene önce

Rize’de Yer Alan Kamp Alanları

Ülkemizin en kuzeyinde yer alan illerinden biri olan Rize, Karadeniz bölgesinin neredeyse en popüler diyebileceğimiz…

1 sene önce

Erzincan’da Ne Yenir? Nerede Yenir? Erzincan’ın Yöresel Lezzetleri

Erzincan seyahatinizde aklınıza gelebilecek ve merak edebileceğiniz şeylerden biri de hiç şüphesiz Erzincan’ın lezzetleridir. “Erzincan’da…

1 sene önce