Gaziantep, gerek ülkemizin gerek Güney Doğu Anadolu bölgemizin her daim parlayan bir şehri. Halk arasında “Antep” olarak da bilinse de tarihten aldığı güçle, Gaziantep şehrimiz; hem doğal güzellikleri hem de damaklarda unutulmayan tatlar bırakan mutfağıyla her yıl pek çok yerli ve yabancı turisti ağırlıyor. Gaziantep’te gezilmesi gereken yerleri listelediğimiz bu içerikte;
Gaziantep’te nereye gidilir? sorusunun cevabını hep birlikte bulacağız. Eğer Gaziantep gezi planımız hazırsa ilk olarak Gaziantep’in haritadaki konumu üzerinden giriş yapalım.
Gaziantep, Türkiye’nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin batısında, Adana’nın 185 km doğusunda ve Suriye’nin Halep’in 97 km kuzeyinde yer almaktadır.
Şimdi en heyecanlı kısma, gelelim Gaziantep’te gezilecek yerlere.
Gaziantep’e gezi planı yapıp da ziyaret etmeden dönmenizin büyük hayal kırıklığı olabilecek ilk yer, meşhur bakırcılar çarşısı. Çoğu dükkan sizlere her yerde bulabileceğiniz ürünlerden sunuyor olsa da gördüklerinizin tamamına yakını, Gaziantep’te gördüğünüz dükkanların atölyelerinde el emeği ile üretilmektedir. Çarşıda yer alan bakırcıların elleriyle işledikleri bu ürünleri çarşı için de satın alabilir ya da yerli ve yabancı turistlerin bir diğer gözdesi Tütün Han’da menengiç kahvenizi yudumlayabilirsiniz.
Adres: Boyacı, Eskici Çarşısı Sk., 27400 Şahinbey/Gaziantep
Türkiye’nin pek çok coğrafyasında bu kelimeyi görmeniz mümkün. “Bedesten.”
Bedesten, vaktiyle insanların en uğrak yerlerinden olan bugünkü alışveriş merkezleri gibi ince uzun çarşılara deniyor. Gaziantep’te şu an aktif olan 3 bedesten biri, Zincirli Bedesten Çarşısı.
Zincirli Bedesten Çarşısı’nda bugün turistler için daha çok yöreye özgü otantik hediyelik eşyalar ve baharatlar satılıyor. Tahmini olarak 1600’lü yıllarda yapıldığı düşünülen çarşı, Gaziantep’in en önemli tarihi yerlerinden. Günümüzde bu tip ögelerin yanında insanların günlük tüketim ihtiyaçlarını giderebilecekleri et ve sebze gibi ürünlerin de yer aldığı bu çarşı da siz de tarihin eski zamanlarına yolculuk yapabilirsiniz.
Adres: Şekeroğlu Mahallesi Alaüddevle Sk. No:30 Şahinbey/Gaziantep
Şehrin en merkezi yerinde bulunan, Gaziantep Kalesi ne zaman yapıldığı net bilinmese de Roma İmparatorluğu döneminde askerlerin düşman gözlediği yerlerden olduğu biliniyor.
Kalenin içinde, Gaziantep Savunması ve Kahramanlık Panorama Müzesi de yer alıyor. Bu alanda, bu görkemli yapının içinde şehrin düşmanlarına karşı gösterdiği direnişin pek çok kanıtı ile birlikte, 45 dakikalık bir sunum sizi bekliyor. Üstelik girişler ücretsiz. Adres: Seferpaşa, Naip Hamamı Sk., 27400 Şahinbey/Gaziantep
Gaziantep’te belki de en heyecan verici kültürel yapılardan olan, son dönemin en popüler yapılarından Zeugma Mozaik Müzesi, şehrin merkezinde yer alıyor. Mozaik müzesinden daha çok, Anadolu’daki en gelişmiş medeniyetlere ev sahipliği yapmış Zeugma Antik Kenti’ne dahil olan bir alanda konumlanmış durumda. Gaziantep’e geldiğinizde, en az 2.3-3 saatinizi ayırmanız gereken Zeugma Antik kentinde pek çok tarihi eser hakkında bilgi alabilir, Anadolu’nun kapılarını bir kez de siz, burada aralayabilirsiniz.
Adres: Mithatpaşa, Hacı Sani Konukoğlu Blv., 27500 Şehitkamil/Gaziantep
Gaziantep’in Kurtuluş Savaşı zamanında bölgedeki Fransız düşman kuvvetlerine karşı gösterdiği riayet ve mücadeleyi anlamak için daha iyi bir yer bilmiyoruz.
Müze, şehrin bugünkü yapısını da gözler önüne sererken şehrin mücadele yıllarından sonraki değişimini de en iyi gözlemleyebileceğiniz kültürel yapılardan.
Yapı içinde gördüğünüz eserlerin her birisi dillere destan mücadele yıllarının en önemli hafızalarından. Şahinbey Savaş Müzesi, Cuma-Pazar günleri kapalı.
Tıpkı Zeugma gibi Gaziantep gezinizde en az 2-3 saatiniz bu miras görmek için ayırmalısınız.
Adres: Suyabatmaz Mahallesi, 27400 Şahinbey/Gaziantep
Oyuncak dediğimiz şeyin eğer sadece çocukların eğlencesi için yapılmış bir takım gereçler olduğunu düşünüyorsanız, büyük bir yanılgı içindesiniz. 18. Yüzyıl’dan bu yana gerçekleşen bir oyuncak evrimini gözlerinizle görebilirsiniz. Müzeyi, hafta içinde saat 08.30-17.30 arasında ziyaret edebiliyorsunuz. 2013 yılında faaliyete geçen müzenin küratörlüğünü Sunay Akın’ın yaptığını da belirtmemiz gerekir.
Adres: Bey Mahallesi Ali Özalgan Sokak No:7 Şahinbey
Gaziantep geziniz için pek çok seyahat alternatifi mevcuttur. Eğer kara yolculuğunu seviyorsanız, aracınız haricinde otobüs, uçak yolculuklarından vazgeçemiyorsanız uçak ile ulaşım mümkün.
Karayolu seyahatinde kaybedeceğiniz zamanı düşünüyorsanız, Gaziantep’e uçak biletinizi şimdi tanımlayabilirsiniz.
Gaziantep’e ulaşabileceğiniz en ucuz uçak seferleri ise aşağıdaki gibidir.
Karayolu ile ulaşım için Gaziantep otobüs bileti satın almak için, tüm seferleri görebilirsiniz.
Gaziantep’e en çok otobüs seferi yapan şehirler ise aşağıdaki gibidir.
Şanlıurfa, Kahramanmaraş, Kilis, ve Osmaniye; Gaziantep’e en yakın şehirlerimizdir.
Gaziantep Otogar Bilgileri:
Telefon: 0 (342) 232 58 15
Adres: Karacaahmet, Gaziantep Otogarı, 27630 Şehitkamil/Gaziantep
Gaziantep Havaalanı Bilgileri
Telefon: 0 (342) 582 11 11
Adres: Sazgın Mahallesi, Gaziantep Havaalanı, 27900 Oğuzeli/Gaziantep
Gaziantep Gezilecek Yerler, 2020 yılında Biletall.com Blog ekibi tarafından hazırlanmıştır. Şimdiden keyifli bir tatil dileriz!
İspanya, her köşesi açık hava müzesi özelliğine sahip ülkelerin başında geliyor. Milattan önceye dayanan tarihinin…
Erzurum geziniz esnasında aklınıza gelebilecek ve merak edebileceğiniz şeylerden biri de elbette ki Erzurum’un eşsiz…
Kafkasya’nın en genç sayılabilecek ülkelerinden biri olan Ermenistan’da görülmesi gereken birçok yer vardır. Ermenistan seyahatinizi…
Rusya’da denemeniz gereken çok sayıda farklı farklı yemekler yer almaktadır. Çeşitli kültürlerden etkilenilen Rusya’da bu…
Ülkemizin en kuzeyinde yer alan illerinden biri olan Rize, Karadeniz bölgesinin neredeyse en popüler diyebileceğimiz…
Erzincan seyahatinizde aklınıza gelebilecek ve merak edebileceğiniz şeylerden biri de hiç şüphesiz Erzincan’ın lezzetleridir. “Erzincan’da…