Kategoriler: Günün Bilgisi

Gezmeyi Sevenlerin Mutlaka Okuması Gereken 15 Kitap

Gezginleri takip etmek bazen oldukça zor olabiliyor. Eskiden bir gezginin hatıralarını dinlemek ve bir şeyler öğrenmek için onun seyahatten dönmesini beklerdik. Ancak teknoloji ile beraber bu alanda da büyük değişimlerin meydana geldiğini görüyoruz. Sevdiğimiz, severek takip ettiğimiz gezginleri artık Youtube üzerinden veya yayınladıkları Bloglar üzerinden takip ediyoruz. Dünyayı daha yakından tanımak, seyyahların dünyasına girmek istiyorsanız kitap okumanın şart olduğunu belirtmek istiyoruz. Gezmeyi sevenlerin mutlaka okuması gereken 15 kitap konusundaki listemiz;

Klasik ama şart: Evliya Çelebi – Seyahatname

Evliya Çelebi tarafından 17. Yüzyılda hazırlanan Seyahatname toplamda 10 ciltten oluşmaktadır. Evliya Çelebi bizzat gezip gördüğü yerleri kaleme aldığı bu kitap bizlere tarih hakkında da ipuçları vermektedir. Seyahatname eserlerini okumaya başladığınızda Anadolu’nun eski yaşamı, görünümü ve kültürünü daha yakından tanıma fırsatına sahip olabilirsiniz.

Seyahat Sanatı / Alain de Botton

Alain de Botton; seyahati ruhu dinlendiren, iyileştiren bir etkinlik olarak gösteriyor. İş gezisi aracılığı ile yapılan seyahatlerin ruhu hiçbir şekilde dinlendirmediği aksine daha da yorduğunu belirtmektedir. Seyahat Sanatı adlı eserde bir şehirden diğerine geçerken ruhunuzu da beraberinde götürebileceksiniz. Alain de Botton’a göre seyahat planı hazırlamak ve yola çıkmak oldukça kolay!

Bir Çift Yürek / Marlo Morgan

Gezmeyi seven birisi iseniz Marlo Morgan tarafından hazırlanmış Bir Çift Yürek eserini de okumanızı öneririz. Bu kitap Avustralya’da yaşayan Amerikalı bir kadının ruhsal yolculuğunu konu edinmektedir. Aborjinler eşliğinde dört ay bir süre ile yolculuğa çıka yazar, çölün ortasında yaşadığı deneyimleri bu kitap içerisinde oldukça güzel bir dil ile anlatmaya çalışmıştır.

İlber Ortaylı Seyahatnamesi

Tarih alanında Türkiye’nin yetiştirmiş olduğu en büyük değerlerden birisi olan İlber Ortaylı Seyahatname adlı bir esere de imza atmıştır. Güney Rusya, İran, Kafkasya, Hindistan, Filistin, Suriye ve Mezopotamya’nın anlatıldığı bu kitapta aynı zamanda Akdeniz ve Balkan ülkelerini de keşfedebilirsiniz. Ömrünün 50 yılını gezerek geçiren İlber Ortaylı yaptığı sayısız yolculuğun önemli noktalarını bu kitap içerisinde toplamıştır. Seyahatname içerisinde Türkiye’nin yanı sıra; kitap içerisinde başta İran olmak üzere Suriye, Azerbaycan, Ürdün, Kırım, Rusya, Özbekistan, Makedonya, Tuna, Bosna, Karadağ, Arnavutluk, Kosova, Arnavutluk, Singapur, Macaristan, Yunanistan, Hindistan, İtalya, Japonya, İsveç, Portekiz, Estonya, Litvanya, eski Avusturya, İsrail, Sırbistan, Romanya, Malta, İspanya ülkeleri en ayrıntılı noktaları ile anlatılmaktadır.

Tek Başına Dünya Gezisi / Benian Çulhaoğlu

Bu zamana kadar hep kalabalık tatil yapan kişilere tek başına seyahat oldukça sıkıcı gelebilir. Aslında tek başına gezmek, tatile çıkmak daha keyifli olup maceralarla doludur. Son zamanlarda tek başına tatile çıkmanın popüler hale geldiğini, bu konu üzerine birçok fikrin ortaya atıldığını görüyoruz.

Sınırsız özgürlüğün bulunduğu tek başına gezi, Benian Çulhanoğlu tarafından da kitap haline getirilmiştir. Tek Başına Dünya Gezisi adı altında hazırlanan bu kitapta tek başına çıkılan bir seyahatin ne kadar keyifli ve heyecan dolu olduğu anlatılmıştır. Gezmeyi seven birisi iseniz bu kitabı kesinlikle okumanızı tavsiye ederiz.

Patagonya Ekspresi / Luis Sepulveda

Tek tutkusu dünyayı dolaşmak, bir yerden bir yere yolculuk yapmak olan Luis Sepulveda bu hayalini gerçekleştirmiş durumda. Çıktığı dünya gezisi sırasında farklı coğrafyalarda tanıdığı insanların öykülerini kitap haline getiren Luis Sepulveda bizlere oldukça güzel bir eser sunmuştur. Hem dünyayı gezmek hem de farklı kültürdeki insanların hikayelerine dokunmak istiyorsanız bu kitabı kesinlikle okumanızı tavsiye ederiz.

Rotasız Seyyah Yol Hikayeleri / Mehmet Genç

Gezip gördüğü yerlerin videosunu Youtube’da paylaşan Mehmet Genç internet aleminin en popüler seyyahlarından birisidir. Instagram üzerinde yüzbinlerce takipçiye sahip olan Rotasız Seyyah, 6 yıldır dünya gezisinde. Bu seyahati sırasında gördüğü mutlu, komik, eğlenceli ve hüzünlü olayları Rotasız Seyyah Yol Hikayeleri kitabında toplamıştır. Diğer gezginlerin gitmediği yerlere giden Mehmet Genç, bu seyahatleri sırasında oldukça zor dönemler de yaşamıştır. Dünya turuna karşı bir ilginiz varsa bu kitabın tam da sizlere göre olduğunu söyleyebiliriz.

Çöl Kraliçesi / Janet Wallach

Janet Wallach, Arap Yarımadasında Çöl Kraliçesi olarak adlandırılan Gertrude Bell’in hayatını kitap haline getirmiştir. Oldukça seçkin bir ailede dünyaya gelen Bell kendisine sunulan tüm nimetleri geri tepip hayatını Arabistan çöllerinde sürdürmeye karar vermiştir. Arabistan’ı baştan sonra gezen Bell kendisine özel haritalar çıkararak birçok arkeolojik kazıya katıldı. Yeri geldiğinde din adamları ile yeri geldiğinde ise halk ile temas kuran Bell günümüz Orta Doğu haritasının şekillenmesini sağladı. Çöl Kraliçesinin hayatı hakkında daha fazla bilgi öğrenmek istiyorsanız bu kitabı kesinlikle okumanızı tavsiye ederiz.

Doğu Avrupa’da Yolculuk / Gabriel Garcia Marquez

Gabriel Garcia Marquez adlı gazeteci 1950’li yıllarda Doğu Avrupa’ya yaptığı seyahati “Doğu Avrupa’ya Yolculuk” ismi ile kitaplaştırmıştır. Doğu Avrupa’da bulunan sosyalist ülkelerle başlayan seyahat Macaristan, Çekoslovakya, Polonya ve Sovyetler Birliği ile tamamlanmıştır. Kitap içerisinde Marquez’in yolculukları, yol arkadaşları, tanıştığı kişiler ve gözlemlediği notlar ayrıntıları ile beraber sunulmaktadır.

Yabana Doğru / Jon Krakauer

Jon Krakauer tarafından kaleme alınan Yabana Doğru kitabında toplum tarafından kabul edilmiş tüm kuralları red eden bir adamın hikayesi anlatılmaktadır. İnsanların belirlemiş olduğu yaşamsal ölçütleri kenara bırakan genç bir adam doğada yalnız başına yaşamaya karar verir. Tüm servetini cüzdanındaki kuruşa kadar hayır kuruluşlarına bağışlayan kahramanımız Alaska’da doğada yaşamaya başlarken oldukça zorluk çeker. Para ve kariyeri bir kenara bırakan genç adam bu hayata maalesef 4 ay dayanabilmiştir. Hikayenin devamını kitap üzerinden devam etmenizi öneririz.

Hac Yolunda – Cenab Şahabeddin

Cenap Şahabbettin’in Mısır ve Hicaz’a görevli olarak gittiği dönem tüm hatıralarını kaleme almıştır. 1886 yılında kaleme alınan bu eser 1909 ile 1925 yılları arasında parça parça yayınlanmıştır. Kitap Mısır ve Hicaz bölgesini tarih, doğa, coğrafi özellikleri ile anlatılmaktadır. Cenab Şahabetddn, bu kitapta ne kadar iyi bir gezi yazarı olduğunu göstermiştir.

Mir’atü’l-Memalik / Seydi Ali Reis

Türk dili doğduğu günden bu yana oldukça geniş bir coğrafyada birçok kültürün etkisi altında kalmıştır. Türk diline ait gramer yapısının çıkartılabilmesi için birçok sahada değişik çalışmalara ihtiyaç duyulmuş, birçok insan bu konuda çalışma yapmıştır. Türk tarihi ve kültürü için önemli bir eser olan Mir’atü’l-Memalik Anadolu sahasındaki Türk grameri hakkında bilgi veriyor. Aynı zamanda içerisinde seyahat yazılarının da bulunması bu kitabı listemiz içerisine dahil etmemizi sağlamıştır.

Yolların Başlangıcı / Amin Maalouf

Beyrut’tan Küba’ya oldukça geniş bir coğrafyanın anlatıldığı bu kitabın bir hikâyesi bulunuyor.  Ülkelerinden sürgün edilen bir ailenin hüzünlü seyahatleri konu edinen bu kitap tartışmaları da beraberinde getiriyor. İçerisinde göç, aşk, din, küskünler, barışmalar içeren bu kitapta Atatürk ve Osmanlı’dan da bir parça bulabilmeniz mümkündür. Seyahatlere olan bakış açınızı değiştirecek bu kitabı kesinlikle okumanızı tavsiye ederiz.

Ölmeden Önce Görülmesi Gereken Yerler-Dünyanın En Muhteşem 225 Yeri

Gezmeyi sevenlerin mutlaka okuması gereken kitaplar listemizin son sırasında Ölmeden Önce Görülmesi Gereken Yerler kitabı yer alıyor. National Geographic’in en tecrübeli seyyahları tarafından hazırlanmış olan bu kitap içerisinde 225 farklı destinasyon yer alıyor. Sizi yüksek dağların zirvesinden en derin yağmur ormanlarına antik kıtalardan kavurucu Afrika çöllerine kadar birçok yere götüren inanılmaz bir kitap! Görsellere de sık sık yer verilen kitap oturduğunuz yerden dünyayı keşfetmenizi sağlıyor.

İçerikte kullanılan bazı materyallerin kaynakçaları:

    • https://images.app.goo.gl/yAS26quAWnubEVRV8
    • https://images.app.goo.gl/1S3PAFeNBpjxJEBa9
    • https://images.app.goo.gl/pTZLxqoVUbyktLTi9
    • https://images.app.goo.gl/WnXVQGbD2gmdfSir7
    • https://images.app.goo.gl/w9r4X4ank9FeabgF6
    • https://images.app.goo.gl/9SR1t9kkB2wDwatj7
    • https://images.app.goo.gl/Vy7UcPVVFyt8gCX1A
    • https://images.app.goo.gl/bUC7KkRmNkP6T9Hj7
    • https://images.app.goo.gl/LXTLiNcsmadkvR5V6
    • https://images.app.goo.gl/qZgYUcveP2XabAyKA
    • https://images.app.goo.gl/ctFCp7TwadS8uDVt6
    • https://images.app.goo.gl/8bPXTonJ6qBDqZD6A

Son Eklenenler

El Hamra Sarayı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

İspanya, her köşesi açık hava müzesi özelliğine sahip ülkelerin başında geliyor. Milattan önceye dayanan tarihinin…

2 sene önce

Erzurum’da Ne Yenir? Nerede Yenir? Erzurum’un Yöresel Lezzetleri

Erzurum geziniz esnasında aklınıza gelebilecek ve merak edebileceğiniz şeylerden biri de elbette ki Erzurum’un eşsiz…

3 sene önce

Ermenistan’da Görülmesi Gereken Yerler

Kafkasya’nın en genç sayılabilecek ülkelerinden biri olan Ermenistan’da görülmesi gereken birçok yer vardır. Ermenistan seyahatinizi…

3 sene önce

Rusya’da Ne Yenir? Rusya’nın Meşhur Lezzetleri

Rusya’da denemeniz gereken çok sayıda farklı farklı yemekler yer almaktadır. Çeşitli kültürlerden etkilenilen Rusya’da bu…

3 sene önce

Rize’de Yer Alan Kamp Alanları

Ülkemizin en kuzeyinde yer alan illerinden biri olan Rize, Karadeniz bölgesinin neredeyse en popüler diyebileceğimiz…

3 sene önce

Erzincan’da Ne Yenir? Nerede Yenir? Erzincan’ın Yöresel Lezzetleri

Erzincan seyahatinizde aklınıza gelebilecek ve merak edebileceğiniz şeylerden biri de hiç şüphesiz Erzincan’ın lezzetleridir. “Erzincan’da…

3 sene önce