Bilimsel olarak bakacak olur isek, Jet lag etkisi beyinde hipotalamus tarafından idare edilen biyolojik saatin uyumsuzluğundan kaynaklanır. Bir başka ifadeyle Jet Lag, uçakla seyahat esnasında dünyanın zaman dilimleri geçilirken, insan vücudunun bu hızlı zaman değişimine adapte olamamasıdır (ya da geç adapte olması diyebiliriz). Doğuya doğru gidişlerde Jet Lag etkisi daha belirgindir. Dünyanın çevresi 360 boylamla bölümlenmiştir. Her 2 boylam arası 4 dakikada, her 15 boylam 1 saatte geçilir (ki bu bilgiyi coğrafya dersinde de bol bol görmüşüzdür). Buna 1 zaman dilimi denir. Dünya çevresinde 24 zaman dilimi vardır. 5 veya daha fazla sayıda zaman dilimi kaymaları Jet Lag belirtilerini arttırır. Jet Lag belirtilerinin devam süresi, geçilen zaman dilimi kadar gündür. Jet Lag belirtileri kişiden kişiye değişmekle beraber en çok yorgunluk, halsizlik hissi, baş ağrıları ve uyku bozuklukları olarak görülür. Bazı durumlarda kişinin uykusu vardır ve gözlerinden uyku akmaktadır ancak kişi bir türlü uyuyamaz. Bazen de kişinin uykusu yoktur ama aniden uyuyabilir. Bu tarz durumlar, öncelikle kişiyi kaygılandırabilir iken, konunun Jet Lag olduğunu bilmemiz durumunda, uygulanacak önlemleri de rahatlıkla bulabiliriz.
Pek çok kişinin aklında soru işareti olarak gezen bir bilgi kırıntısı olan Jet lag mevzusu için, özel bir yazı dizisi hazırlamak istedik. Genel olarak hızlı seyahatlerde karşımıza çıkan bu durum, etki konusunda oldukça yüksek sıkıntılar üretiyor (zaman zaman). Jet Lag etkisi, genellikle 5 saati aşan uçak seyahatlerinde ortaya çıkarak, yolculuk yapan kişinin vücudunda çeşitli olumsuz belirtilerle kendini gösterir. Kişilerde halsizlik, uyku bozukluğu, baş ağrısı şeklinde öne çıkan Jet Lag etkisi, uçak seyahatlerinin aksine kara ve gemi seyahatlerinde vücut adaptasyonu için yeterli zaman olduğundan söz konusu olmuyor.
Jet Lag etkilerini azaltma konusu, kendi içinde oldukça umut verici görünmektedir. Bazı araştırmacılar, uçaktan inince 5 dakika kadar bir süre gözlere parlak ışık tutulmasının, biyolojik saati resetlediğini ve yeniden başlattığını iddia etmektedir (tabi bunlar sadece iddia). Bu hususta melatonin de kullanılabilmektedir. Melatonin gün batarken alınırsa biyolojik saati geri almakta, gün doğumunda alındığında ise ileri almaktadır (aman aradaki dengeye dikkat edelim).
İspanya, her köşesi açık hava müzesi özelliğine sahip ülkelerin başında geliyor. Milattan önceye dayanan tarihinin…
Erzurum geziniz esnasında aklınıza gelebilecek ve merak edebileceğiniz şeylerden biri de elbette ki Erzurum’un eşsiz…
Kafkasya’nın en genç sayılabilecek ülkelerinden biri olan Ermenistan’da görülmesi gereken birçok yer vardır. Ermenistan seyahatinizi…
Rusya’da denemeniz gereken çok sayıda farklı farklı yemekler yer almaktadır. Çeşitli kültürlerden etkilenilen Rusya’da bu…
Ülkemizin en kuzeyinde yer alan illerinden biri olan Rize, Karadeniz bölgesinin neredeyse en popüler diyebileceğimiz…
Erzincan seyahatinizde aklınıza gelebilecek ve merak edebileceğiniz şeylerden biri de hiç şüphesiz Erzincan’ın lezzetleridir. “Erzincan’da…