Kategoriler: Yurtiçi Rehberi

Karadeniz’de Mutlaka Görmeniz Gereken 8 Tarihi Yer!

Doğanın tüm güzelliklerini en cüretkar biçimde sunduğu Karadeniz’de keşfedecek çok yer var! Tarihi bir perspektif ve aynı zamanda doğal güzellikleri ile bir çok seyahat severin iştahını kabartan bu yerleri sizler için derledik! İşte Karadeniz sınırları içerisinde tüm gezginlerin hayatlarında mutlaka bir kez görmesi gereken 8 yer!

Trabzon Atatürk Köşkü

1924 yılında Atatürk’ün Trabzon ziyareti sırasında hediye edilen 4 katlı köşk Trabzonlu bankerlerden Konstantin Kabayanidis’in yazlık konutu olarak 1890 tarihinde yapılmıştır. Atatürk, 1930-1937 yılları arasında bu köşkte yaşamıştır ve vasiyetini burada yazmıştır. 1937 yılındaki son gelişinde “Mal ve Mülk bana ağırlık veriyor. Bunları milletime bağışlamakla ferahlık duyacağım. İnsanın serveti kendi manevi kişiliğinde olmalıdır. Ben büyük milletime daha çok şeyler vermek istiyorum.” diyerek, bütün mal ve mülk varlığını hazineye bağışladığını noter huzurunda tescil ettirmiştir.

Sümela Manastırı

Anadolu’nun ve Hristiyan tarihinin en eski kiliselerinden olan Sümela Manastırı deniz seviyesinden 1150 metre yükseklikte yer almaktadır. Efsaneye göre iki rahip rüyalarında Sümela’nın bulunduğu yerde Hz. isa ve Hz.Meryem’i görmüştür. Birbirinden habersiz olarak yola çıkan bu iki rahip birbirlerine gördüğü rüyayı anlatınca beraber manastırın temelini atmışlardır. Manastırın asıl adı Meryem Ana Manastırı’dır, Sümela ise bunun Rumcadaki adıdır.

Biletall.com’dan En Ucuz Trabzon Uçak Biletini Bul »

Kastamonu Saat Kulesi

Şehrin en önemli simgelerinden biri olan saat kulesinin bulunduğu tepeden tüm şehir kuşbakışı olarak görünmektedir. Saat Kulesi’ni Kastamonu Valilerinden Abdurrahman Nureddin Paşa 1884-1885 yıllarında yaptırmış ve saatini de Avrupa’dan getirtmiştir. Rivayete göre II. Abdülhamit zamanında saat İstanbul’da Sarayburnu’nda bulunurken yanlış gitmesi ve zamansız çalması sarayı kızdırmış, saray tarafından cezalandırılarak Kastamonu’ya sürgün edilmiştir.

Göğceli Camii

Samsun’un Çarşamba ilçesindeki Göğceli Camii, diğer adıyla Çivisiz Cami, 1206 yılında tamamen ahşap malzemeden yığma tekniği ile inşa edilmiştir. Bu cami, Türkiye sınırları içinde ayakta kalabilen, en eski ahşap cami olarak kabul edilmektedir.

Tarihi Çarşamba Köprüsü

Çarşamba’daki bir başka tarihi yer ise Yeşilırmak üzerinde Çarşamba’nın iki yakasını birbirine bağlayan ve sadece yaya trafiğine açık olan Çarşamba Köprüsüdür. 1931 yılında yapımı tamamlanan köprü, o zaman için Türkiye’nin en uzun köprüsü unvanına da sahip olmuştur. Tarihi köprü, sanatsal bir değeri olmamasına karşın, Cumhuriyet’in 10. yılında teknoloji yönünden övgüye değer bir eser olarak kabul edilmiş ve yıllarca sel felaketleriyle boğuşan Çarşamba halkına rahat bir nefes aldırmıştır.

Biletall.com’dan En Ucuz Samsun Otobüs Biletini Bul »

Kaymaklı Manastırı

Trabzon’a dönecek olursak, Kaymaklı Manastırı 1424 yılında Hz. İsa anısına Ermeniler tarafından inşa edilmiştir ve uzun yıllar boyunca ibadethane olarak kullanılmıştır. Dikdörtgen alan içerisinde, ortada tek apsisli kilise, kuzey batıda çan kulesi, güney doğuda ise küçük bir şapel ve manastır hücrelerinden oluşmaktadır.

Gülbahar Hatun Camii

Trabzon’un Ortahisar ilçesinde bulunan yapı, Yavuz Sultan Selim’in emriyle annesi Gülbahar Hatun’un anısı için yapılmıştır. Bir külliye içerisine yapılan camii türbesi ile ayakta dururken medrese, imaret, hamam ve aşhaneden günümüze kalıntı ulaşmamıştır.

Tirebolu Kalesi

Tirebolu Kalesi Giresun’un Tirebolu ilçesinde, deniz içerisindeki bir yarımada üzerinde yer alan küçük bir kaledir. Kalenin M.Ö. 13. ve 15. yüzyıllar arasında yapıldığı tahmin edilmektedir ve yüksek bir kaya üzerinde olan kalenin muazzam bir deniz manzarası vardır.

 

Son Eklenenler

El Hamra Sarayı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

İspanya, her köşesi açık hava müzesi özelliğine sahip ülkelerin başında geliyor. Milattan önceye dayanan tarihinin…

2 sene önce

Erzurum’da Ne Yenir? Nerede Yenir? Erzurum’un Yöresel Lezzetleri

Erzurum geziniz esnasında aklınıza gelebilecek ve merak edebileceğiniz şeylerden biri de elbette ki Erzurum’un eşsiz…

3 sene önce

Ermenistan’da Görülmesi Gereken Yerler

Kafkasya’nın en genç sayılabilecek ülkelerinden biri olan Ermenistan’da görülmesi gereken birçok yer vardır. Ermenistan seyahatinizi…

3 sene önce

Rusya’da Ne Yenir? Rusya’nın Meşhur Lezzetleri

Rusya’da denemeniz gereken çok sayıda farklı farklı yemekler yer almaktadır. Çeşitli kültürlerden etkilenilen Rusya’da bu…

3 sene önce

Rize’de Yer Alan Kamp Alanları

Ülkemizin en kuzeyinde yer alan illerinden biri olan Rize, Karadeniz bölgesinin neredeyse en popüler diyebileceğimiz…

3 sene önce

Erzincan’da Ne Yenir? Nerede Yenir? Erzincan’ın Yöresel Lezzetleri

Erzincan seyahatinizde aklınıza gelebilecek ve merak edebileceğiniz şeylerden biri de hiç şüphesiz Erzincan’ın lezzetleridir. “Erzincan’da…

3 sene önce