Güneydoğu ile Akdeniz bölgesinin tam ortasında yer alan Kilis, Suriye sınırına en yakın kentlerimiz arasında yer alıyor. 2020 yılında yapılan nüfus sayımına göre 142,490 nüfusu bulunan kent, popülerliğini maalesef yitirmiştir. Bir zamanlar Hitit Devleti’nin en önemli yerleşim yerlerinden birisi olan Kilis, antik döneme ait birçok esere ev sahipliği yapmaktadır. Bu yazımız içerisinde sizlere Kilis’de gezilmesi gereken yerler hakkında güzel bir liste oluşturmaya çalışacağız.
Kilis’in haritadaki konumu ile beraber bölgeyi daha yakından tanıyabilir, gezi rehberinizi bütünü ile şekillendirebilirsiniz.
Kilis’de nereye gidilir sorusuna ilk olarak Ravanda Kalesi yanıtını verebiliriz. Kent merkezine 24 kilometre uzaklıkta yer alan bu kale bölgede oldukça fazla ziyaret edilmektedir. Burçların bir kısmı ayakta kalmayı başarmış olsa da genel itibari ile yıkılma tehlikesi ile karşılaştığını söyleyebiliriz. Kalenin kim tarafından hangi tarihlerde yapıldığı ile ilgili net bir bilgi maalesef bulunmuyor.
Adres: 79700 Belenözü/Polateli/Kilis
Kilis kent merkezine 3 kilometre uzaklıkta yer alan bu türbenin böle halkı tarafından oldukça fazla ziyaret edildiğini söyleyebiliriz. Kilis’de gezilecek yerler listesi oluşturuyorsanız bu türbeye de yer vermenizi isteriz. Türbesi bulunan kişinin kim olduğu, hangi tarihte öldüğü, türbeyi yaptıran kişinin kim olduğu ile ilgili hiçbir detay bulunmamaktadır. Türbeye ilişkin detaylar Evliya Çelebi Seyahatnamesi içerisinde de yer almaktadır.
Adres: Kilis’in 3 kilometre Güneyinde, bağ ve bahçelerin hemen içerisinde yer almaktadır.
2011 yılında tabiat parkı olarak duyurulan Hisar Çamlığı, Kilis’e yakın şehirler tarafından da ziyaret edilmektedir. Kent merkezine 40 kilometre kadar uzaklıkta olan park ulaşımı kolay bir yerdedir. Aileniz ile beraber güzel bir hafta sonu geçirmek isterseniz bu park tam da sizlere göre!
Adres: 79000 Hisar/Kilis Merkez/Kilis
Günedoğu Anadolu Bölgesinin en büyük höyüklerinden birisi olan oylum Höyük, Gaziantep ile Kilis karayolu üzerinde yer almaktadır. 370 metre genişliğe sahip olan höyüğün toplamda 460 metre uzunluğu bulunmaktadır. Hemen hemen her dönemde çeşitli restorasyon çalışmalarına tabii olması, höyüğün bu zamana kadar ayakta kalmasını sağlamıştır.
Adres: Oylum, 79000 Kilis Merkez/Kilis, Suriye
Kilis gezi planı listemizin son sırasında Ruhizade Konağı yer almaktadır. Kilis Belediyesine ait olan bu konak son zamanlarda çok amaçlı olarak kullanılmaktadır. Özellikle kadınlara yönelik etkinliklerin bir hayli fazla olduğu konak, kadınların toplum içerisinde daha fazla yer almalarını sağlıyor. Kilis planı hazırlarken kesinlikle bu noktayı eklemelisiniz.
Adres: Hattat Hoca Sokak, Kilis 79000 Türkiye
Kilis gezilecek yerler listesi oluşturduğumuza göre artık sıra ulaşım konusunda. Kilis’e yakın şehirler Gaziantep, Hatay ve Şanlıurfa’dır.
Kilis’e otobüsile seyahat etmek isteyenler için en uygun otobüs biletlerini sizler için listeledik.
Gaziantep-Kilis: 1-2 saat
Osmaniye-Kilis: 2-3 saat
Mersin-Kilis: 3-4 saat
Adana-Kilis: 3-4 saat
Otogar Bilgileri
Telefon: 0 (348) 814 20 93
Adres: Yavuz Sultan Selim Mahallesi, 79000 Kilis Merkez/Kilis
Kilis gezilecek yerler 2020 yılında Biletall.com Blog ekibi tarafından hazırlanmıştır.
İçerikte kullanılan bazı materyallerin kaynakçaları:
İspanya, her köşesi açık hava müzesi özelliğine sahip ülkelerin başında geliyor. Milattan önceye dayanan tarihinin…
Erzurum geziniz esnasında aklınıza gelebilecek ve merak edebileceğiniz şeylerden biri de elbette ki Erzurum’un eşsiz…
Kafkasya’nın en genç sayılabilecek ülkelerinden biri olan Ermenistan’da görülmesi gereken birçok yer vardır. Ermenistan seyahatinizi…
Rusya’da denemeniz gereken çok sayıda farklı farklı yemekler yer almaktadır. Çeşitli kültürlerden etkilenilen Rusya’da bu…
Ülkemizin en kuzeyinde yer alan illerinden biri olan Rize, Karadeniz bölgesinin neredeyse en popüler diyebileceğimiz…
Erzincan seyahatinizde aklınıza gelebilecek ve merak edebileceğiniz şeylerden biri de hiç şüphesiz Erzincan’ın lezzetleridir. “Erzincan’da…