Kategoriler: Seyahat

OHAL Yurtiçi ve Yurtdışı Seyahatlerinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

15 Temmuz tarihinde Türkiye’de gerçekleşen olumsuz olayların ardından, 21.07.206 tarihinde gece 01.00 saatlerinde OHAL ilan edildi. OHAL ilan edilmesi ile birlikte yurtiçi veya yurtdışı seyahatinde olan, seyahate hazırlanan veya seyahatten dönmek isteyen kişilerin akıllarına bir çok soru işaretleri takıldı. Aşağıdaki bildirgelere; OHAL çerçevesinde seyahat etmek isteyenlerin kesinlikle göz atması gerekmektedir.

OHAL Etkisinde Seyahatcilerin Dikkat Etmesi Gerekenler

1. Yeşil ve hizmet (gri) pasaportu sahibi tüm Devlet memurları, eşleri ve çocukları bağlı oldukları Kurumundan görev nedeniyle yurt dışına çıkmalarına izin verilen muvafakatname almalıdır. Görev dışında çıkışa izin verilmemektedir.

Yükseköğretim Kurulu Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği’nin 19.07.2016 tarihli Duyurusu’nda ;

YÖK tüm üniversitelere ( Devlet/Vakıf ) bir yazı göndererek yurt dışında akademik çalışmalar gerçekleştirmesi amacıyla yapılan görevlendirmeyi rektörler dahil ikinci bir talimata kadar durdurmuş olup, yurt dışında olanlardan ise yurt dışında bulunmasında bir zorunluluk görülmeyenlerin en kısa sürede geri çağrılmalarını istemiştir. (EK: 1)

2. Öğretmenler yönünden tatilde olmalarına rağmen yıllık izinlerin kaldırılmasına karar verilen Genelge kapsamında henüz sorun çözülmüş değildir. MEB halihazırda sorunu çözüme kavuşturamamış olup, izin vermemektedir. Bu bakımdan ilgili Kurumdan muvafakatname alınması uygun olacaktır.

3. Umuma mahsus pasaport (bordo) sahipleri için kara, deniz, havalimanlarında güvenlik ile ilgili farklı uygulamaların yapıldığı açıklanmaktadır. Kamu personeli olmadıklarını belgeleyenler, mesleği ile ilgili kimlik kartı-SGK’da çalışmakta olduğu firmadan hizmet dökümü, işe giriş bildirgesi ile yurt dışına çıkış yapabileceklerdir.

4. Emekliler açısından pasaport rengi fark etmeksiniz belge istemediklerini, emekli kartlarını yanında bulundurmaları gerektiği, ancak Emniyet Teşkilatından emekli kişilerin kendileri, eş ve çocuklarından yurtdışına çıkmalarına engel bir durum olmadığına dair belge talep edildiği belirtilmektedir.

5. K.K.T.C seferlerine katılmak isteyen umuma mahsus ( bordo ) pasaport ve nüfus cüzdanı ile seyahat etmek isteyen yolcular için;

  • Devlet memurluğundan emekli olanlar; emekli olduklarına dair kimlik kartı veya belge ibraz ederek yurt dışına çıkış yapabilmektedirler. Sadece emekli Emniyet Teşkilatı mensubu ile emekli asker eş ve çocuklarından yurtdışına çıkmalarına engel bir durum olmadığına belge istenecektir.
  • Aktif/görevde bulunan Devlet memurlarının YÖK’e bağlı Devlet memuru hariç görev nedeniyle bağlı oldukları kurum ve kuruluşlarda yurt dışına çıkışlarında sakınca olmadığında dair belge ibraz edenler, yurt dışına çıkış yapabilmektedirler.
  • Devlet memuru olmayan yolcular; Devlet memuru olmadıklarını belgeleyenler( mesleği ile ilgili kimlik kartı-SGK’dan alınan belge-çalışmakta olduğu firmadan görev belgesi) yurt dışına çıkış yapabilmektedirler.
  • Yukarıda belirttiğimiz gibi güvenlik nedeniyle kontroller zaman alacağından vatandaşlarımızın mağdur olmamaları için havalimanlarına uçuş saatlerinden 5-6 saat önce gitmeleri önerilmektedir.

Bu bakımdan acentaların, paket turlarda vize, pasaport uygulamalarına ilişkin tüketicilere aydınlatıcı bilgi vermesi gerekmektedir.
Resmi Kurumlardan yapılacak bildirim veya resmi yazılı açıklamalar Birliğimize ulaştıkça üyelerimize bilgi verilecektir.
Önemle duyurulur.

( Yukarıdaki Bilgilendirme TÜRSAB‘a aittir.)

YURT İÇİ SEYAHAT

1- Kimlik belgeniz her daim mutlaka ama mutlaka yanınızda olsun. Yalnız tatile çıkarken değil , bu dönem her yerde çok daha sık kimlik denetimi yapılacağı için mümkünse kimliksiz hiç bir yere çıkmayın

2- Havaalanları, tren garları ve otogarlarda denetimler nedeniyle çok daha uzun kuyruklar olabilir. Bu nedenle yurtiçi uçuşlar için en azından 2-3 saat önce havalimanında hazır bulunun.

3- Gittiğiniz yerlerde herhangi bir gösteri yürüyüşü , protesto vb. ortamlardan kaçının.

4- Daha planlı olun. OHAL kapsamında devlet herhangi bir gün sokağa çıkma yasağı veya bölgesel sınırlama koyabilir. Mümkünse hangi gün nerede kalacağınız belli olsun. Rezervasyonlarınızı önceden yapın, döküman olarak elinizde bulundurun.

5- Özellikle askeri ve emniyet birimleri ve personeli yakınlarında ve resmi dairelerde film fotoğraf çekmeyin. Etrafta çekim yasağı uyarıları olmasa bile bu dönem ekstra hassas davranabilirler.

6- Her türlü trafik denetimi, kimlik kontrolu vb. durumlarında sakin ve ekstra nazik olmaya çalışın. Karşınızdaki görevlinin uzun saatler çalışmış ve hepimiz gibi yoğun stresli bir dönemden geçiyor olduğunu hatırlayın.

Kaynak: Milliyet

Son Eklenenler

El Hamra Sarayı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

İspanya, her köşesi açık hava müzesi özelliğine sahip ülkelerin başında geliyor. Milattan önceye dayanan tarihinin…

2 sene önce

Erzurum’da Ne Yenir? Nerede Yenir? Erzurum’un Yöresel Lezzetleri

Erzurum geziniz esnasında aklınıza gelebilecek ve merak edebileceğiniz şeylerden biri de elbette ki Erzurum’un eşsiz…

3 sene önce

Ermenistan’da Görülmesi Gereken Yerler

Kafkasya’nın en genç sayılabilecek ülkelerinden biri olan Ermenistan’da görülmesi gereken birçok yer vardır. Ermenistan seyahatinizi…

3 sene önce

Rusya’da Ne Yenir? Rusya’nın Meşhur Lezzetleri

Rusya’da denemeniz gereken çok sayıda farklı farklı yemekler yer almaktadır. Çeşitli kültürlerden etkilenilen Rusya’da bu…

3 sene önce

Rize’de Yer Alan Kamp Alanları

Ülkemizin en kuzeyinde yer alan illerinden biri olan Rize, Karadeniz bölgesinin neredeyse en popüler diyebileceğimiz…

3 sene önce

Erzincan’da Ne Yenir? Nerede Yenir? Erzincan’ın Yöresel Lezzetleri

Erzincan seyahatinizde aklınıza gelebilecek ve merak edebileceğiniz şeylerden biri de hiç şüphesiz Erzincan’ın lezzetleridir. “Erzincan’da…

3 sene önce