Kategoriler: Türk Mutfağı

Osmanlı Kültüründen Günümüze Miras Gelen 10 Muhteşem Lezzet

Neredeyse 700 yıl boyunca egemenlik sürmüş olan Osmanlı Devleti’nin geniş bir mutfak kültürüne sahip olduğu bilinen bir şeydir. Öncelikle Osmanlı Mutfağını bir mutfağa benzetmek gerekirse en yakın duran olarak Suriye Mutfağı diyebiliriz. Tabi ki hala Osmanlı’ya ait yemek kültürünün izlerini biz de taşıyoruz ancak genel olarak Suriye mutfağı daha baskın bir şekilde taşıyor. Günümüz ile Osmanlı Devleti mutfağını kıyaslamak gerekirse, Osmanlı Devleti’nde şimdiye göre koyun etinin, sığır etinden daha çok tercih edildiğini söyleyebiliriz. Ancak  son zamanlar da yapılan araştırmalar ile Osmanlı Devleti’nde keçi ve oğlağın da tüketildiği öğrenilmiştir. Osmanlı Mutfağında çok fazla tercih edilmeyen et türü ise tavuk etidir. Tatlı yapımına gelince Osmanlı Mutfağında çok önemliydi. Hatta saray için alınan aşçılar tatlı yapımı için özellikle seçilirdi. Şimdi, o zamandan bu zamana miras gelen lezzetlere bakalım.

1) TÜRK KAHVESİ:

Tabi ki Osmanlı Mutfağı denilince akla ilk gelen, içen herkesin hayran kaldığı Türk kahvesidir. Günümüzde hem Türk mutfağı içinde hem de yabancı mutfaklar içinde en sevilen içeceklerden biri olma özelliğini hâlen devam ettirmektedir.

2) EZOGELİN ÇORBASI:

Günümüzde özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yaygın olan bu çorba da bize Osmanlı Mutfağından mirastır. Özellikle kış aylarının vazgeçilmez lezzetlerinden olan Ezogelin çorbası Osmanlı Mutfağında da çok sık tercih edilirdi. Kırmızı mercimek, bulgur, soğan ve un gibi çeşitli malzemelerin yanı sıra bol baharatlı olmasıyla da dikkatleri üstüne çekmiştir.

3) GÜLLAÇ:

Ramazan denildiğinde akla ilk gelen tatlı şüphesiz güllaçtır. Hafif ve lezzetli bir tatlı olması sebebi ile iftardan sonra vazgeçilmez bir lezzettir. Güllaç da bize Osmanlı Mutfağından miras kalmıştır. Ancak Osmanlı Mutfağında tatlılarda şeker ihtiyacı baldan karşılanırken, günümüzde sofralık şekerden karşılanmaktadır. Arada böyle bir fark vardır.

4) KUZU KAPAMA:

Osmanlı Mutfağında et en çok tercih edilen malzemeydi. Hatta öyle ki fazla et tüketiminden gut hastalığına yakalanan bir sürü kişi olduğu bilinmektedir. Kuzu kapama özellikle Osmanlının son dönemlerinde rastlanan bir et yemeğidir. Kuzu koldan ya da kuzu budundan yapılan bu lezzet de günümüze kadar gelmiştir.

5) ZEYTİNYAĞLI YAPRAK SARMASI(YALANCI DOLMA):

Her yörede yapılan ve çok sevilen bu lezzet de bize Osmanlı Mutfağından mirastır. Asma yaprağı ile yapılan zeytinyağlı yaprak sarması, içerdiği baharatlarla da yıllardır mutfaklarımızın en sevilenlerinden olma özelliğini korumaktadır.

6) İŞKEMBE ÇORBASI:

İşkembe çorbasının diğer bir adı da şirden çorbasıdır. Çift tırnaklı büyük baş sığır ve koyunun bilindiği gibi mideleri dört bölmeden oluşmaktadır. Bu gözlerden sindirimin bittiği son bölüme şirden, halk arasında ise midenin tamamına da işkembe denir. İşkembe çorbası İstanbul Saray ve halk mutfağında bolca pişmiştir. Günümüzde de halen daha değerini koruduğunu ve hemen hemen her yörede tüketildiğini görmekteyiz.

7) KABAK TATLISI:

Osmanlı Mutfağında özellikle de saray mutfağında tatlının çok önemli olduğunu yazımızın başında söylemiştik. Kabak tatlısı da Osmanlı lezzet kültüründe çok önemli bir yere sahiptir. Bal kabağından yapılan kabak tatlısı, günümüzde de Osmanlı Döneminde olduğu kadar sevilmekte ve yapılmaktadır.

8) BILDIRCIN DOLMASI:

Birçok Osmanlı sultanının ava meraklı olduğu bilinmektedir. Osmanlı döneminde av hayvanlarından olan bıldırcın, yaban ördekleri ve güvercinle yapılan enfes yemekler sofraları süslerdi. Bıldırcın dolması da bir av yemeğidir. Ve günümüzde de hala yapılmaktadır.

9) BOZA:

Kökü çok eski çağlara dayanan geleneksel içeceklerimizden olan boza Osmanlı Mutfağında olduğu gibi günümüz mutfağında da çok sevilmektedir.

10) TAVUK ŞİŞ KEBABI:

Pilavla veya zeytinyağlı sebze yemeği ile birlikte servis edilen bir yemektir.

Son Eklenenler

El Hamra Sarayı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

İspanya, her köşesi açık hava müzesi özelliğine sahip ülkelerin başında geliyor. Milattan önceye dayanan tarihinin…

2 sene önce

Erzurum’da Ne Yenir? Nerede Yenir? Erzurum’un Yöresel Lezzetleri

Erzurum geziniz esnasında aklınıza gelebilecek ve merak edebileceğiniz şeylerden biri de elbette ki Erzurum’un eşsiz…

3 sene önce

Ermenistan’da Görülmesi Gereken Yerler

Kafkasya’nın en genç sayılabilecek ülkelerinden biri olan Ermenistan’da görülmesi gereken birçok yer vardır. Ermenistan seyahatinizi…

3 sene önce

Rusya’da Ne Yenir? Rusya’nın Meşhur Lezzetleri

Rusya’da denemeniz gereken çok sayıda farklı farklı yemekler yer almaktadır. Çeşitli kültürlerden etkilenilen Rusya’da bu…

3 sene önce

Rize’de Yer Alan Kamp Alanları

Ülkemizin en kuzeyinde yer alan illerinden biri olan Rize, Karadeniz bölgesinin neredeyse en popüler diyebileceğimiz…

3 sene önce

Erzincan’da Ne Yenir? Nerede Yenir? Erzincan’ın Yöresel Lezzetleri

Erzincan seyahatinizde aklınıza gelebilecek ve merak edebileceğiniz şeylerden biri de hiç şüphesiz Erzincan’ın lezzetleridir. “Erzincan’da…

3 sene önce