Geçimini tamamen tarım ve hayvancılık ile sağlayan Tokat, Karadeniz bölgesinin içine kapanık en güzel şehirlerinden birisidir. Dışarıdan çok fazla ziyaretçi almayan bu şehir, ziyaret edildiğinde etkisini oldukça fazla hissettiriyor.
Tokat’ın haritadaki konumu aslında bu bölge hakkında sizlere ipuçları verebilir. Tokat’tan yola çıkarak Ordu, Samsun, Trabzon gibi mini bir Karadeniz turu düzenleyebilirsiniz. Tokat’ta gezilmesi geren yerler;
Tokat’ta nereye gidilir şeklinde bir liste oluşturuyorsanız ilk sıraya Topçam Yaylasını eklemenizi istiyoruz. Kent merkezine 15 kilometre uzaklıkta olan Topçam Yaylasının 1600 metre yüksekliği bulunuyor. Oldukça temiz bir havaya sahip olan yayla güzel bir gün geçirmek için oldukça idealdir.
Adres: 60200 Tokat Merkez/Tokat
Tokat’ta gezilmesi gereken yerler içerisinde yer alan Zile Kalesi, Zile ilçesinde bulunmaktadır. Ovaya hakim büyük bir höyük üzerine kurulmuş olan bu kalenin tam olarak ne zaman inşa edildiği bilinmiyor. Ancak; Ziya Paşa’nın 1875 yılında bu kaleye geldiği, geldiğinde ise kale içerisine okul ve askerlik şubesi inşa ettirdiği biliniyor.
Adres: Sakiler, Sakarya Cd. No:76, 60400 Zile/Tokat
Tokat’ın Pazar ilçesinde yer alan Ballıca Mağarası günümüzden tam 4 milyon yıl önce oluşmuştur. 680 metre kadar uzaklıkta yer alan Ballıca Mağarasının yüksekliği 100 metre kadardır. İçerisinde oldukça hassas dikit ve sarkıtlar bulunduğundan dolayı mağara içerisinde asla fotoğraf çekemezsiniz. Fotoğraf makinesi flaşlarının mağara yapısına zarar verdiğinden dolayı bu konuya özellikle dikkat edildiğini söyleyebiliriz.
Adres: Ballıca mağarası, Ballıca Köyü Yolu D:no 1, 60800 Ballıca/Pazar/Tokat
Tokat’ta gezilecek yerler listemizde yer alan Taşhan 1632 yılında inşa edilmiştir. Osmanlı döneminin en güzel mimarilerinden birisi olan Taşhan aynı zamanda Türkiye’nin en güzel 3 hanı arasındadır. Günümüzde kafeterya ve restoranların bulunduğu Taşhan iyi bir dinlenme noktası olacaktır.
Adres: Kabe-i̇ Mescid, 60200 Tokat Merkez/Tokat
Tokat planı, Tokat gezi planı oluşturan kişiler listelerine Arastalı Bedesteni kesinlikle eklemelidir. Yapı üzerinde yapılan karbon testlerinde göre 9. yüzyılda yapıldığı düşünülmektedir. Kesme taştan yapılmış olan bedestenin içerisinde şu an Tokat Müzesi bulunmaktadır. Müze içerisinde Tokat yöresine ait birçok yerel eşya ve kültürel araç ve gereç sergilenmektedir.
Adres: Camiikebir, 60200 Tokat Merkez/Tokat
Tokat Gezilecek Yerler listemizin son sırasında Tokat Kalesi yer alıyor. Kalenin tahminlere göre 5. yüzyılda inşa edildiği düşünülmektedir. Malazgirt Zaferinden Türk hakimiyetine giren kale gerçek önemini bu dönemde yakalamıştır. Kalenin bulunduğu yapı tamamen doğal oluşumken surlar ve odalar insanların eli ile yapılmıştır.
Adres: Semerkant, 60100 Tokat Merkez/Tokat
Tokat ile ilgili birçok bilgi verdikten sonra en çok merak edilen konulardan birisi olan ulaşım hakkında da bilgi vermek istiyoruz. Tokat’a nasıl gidilir konusundaki bilgileri hem karayolu hem de havayolu üzerinden sunmaya çalışacağız.
Tokat, Karadeniz Bölgesinde yer alan bir şehir olmasından dolayı ulaşım genellikle karayolu üzerinden yapılmaktadır. Tokat’a otobüs ile gelmek isteyen kişilere ortalama seyahat süreleri hakkında da bilgi vermeye çalışacağız.
İstanbul – Tokat Arası: 13 – 15 Saat
Şanlıurfa – Tokat Arası: 9 – 11 Saat
Ankara – Tokat Arası: 8 – 9 Saat
Gaziantep – Tokat Arası: 8 – 9 Saat
Tokat Otogarı adres, telefon bilgileri;
Otogar Adresi: Yeni Mahallesi, 60200 Tokat Merkez/Tokat, Türkiye
Otogar Telefonu: 0 (356) 214 22 21
Tokat’a bir zamanlar havayolu ile ulaşabilmek mümkündü. 1995 yılında inşaatı tamamlanan havalimanı birkaç açılıp kapanmıştır. 2006 yılında tekrardan faaliyete başlayan Tokat Havalimanı’na son birkaç yıldır maalesef uçak inmiyor. İlerleyen yıllarda havalimanı tekrardan faaliyete geçmesi planlanıyor.
Tokat Havalimanı ile ilgili bilgileri yukarıda dile getirdik. Havalimanı ile ilgili adres ve telefon bilgileri ise;
Havalimanı Adresi: Büyükbağlar Köyü D180 Pk:60000 Merkez/Tokat
Havalimanı Telefonu: 0 (356) 238 72 82
Tokat’ta gezilecek yerler yazımızın maalesef sonuna gelmiş bulunuyoruz. Son olarak ise Tokat’a yakın şehirler hakkında bilgi vereceğiniz. Belki de bölgeyi daha fazla keşfetmek sizlere iyi gelecektir. Tokat’ın kuzeyinde Samsun, doğusunda Sivas, kuzeydoğusunda Ordu, güneybatısında ise Amasra ve Yozgat bulunmaktadır.
İçerikte kullanılan bazı materyallerin kaynakçaları:
İspanya, her köşesi açık hava müzesi özelliğine sahip ülkelerin başında geliyor. Milattan önceye dayanan tarihinin…
Erzurum geziniz esnasında aklınıza gelebilecek ve merak edebileceğiniz şeylerden biri de elbette ki Erzurum’un eşsiz…
Kafkasya’nın en genç sayılabilecek ülkelerinden biri olan Ermenistan’da görülmesi gereken birçok yer vardır. Ermenistan seyahatinizi…
Rusya’da denemeniz gereken çok sayıda farklı farklı yemekler yer almaktadır. Çeşitli kültürlerden etkilenilen Rusya’da bu…
Ülkemizin en kuzeyinde yer alan illerinden biri olan Rize, Karadeniz bölgesinin neredeyse en popüler diyebileceğimiz…
Erzincan seyahatinizde aklınıza gelebilecek ve merak edebileceğiniz şeylerden biri de hiç şüphesiz Erzincan’ın lezzetleridir. “Erzincan’da…