Sahneye çok yakışan sanatlardan birisi olan tiyatro, önceden okuduğunuz eserlerin oldukça etkileyici bir biçimde sahneye taşınmasına ya da oyun yazarlarının eskiye ve yeniye olan değişik bakış açısını günlük hayatımıza aktarmasına yardımcı oluyor. Öyle ki hem yerli, hem de yabancı oyun yazarlarının ellerinden çıkma eserler, bir iki saat boyunca nerede olursanız olun, kaliteli oyuncularımızın sayesinde sizi gerçeklikten koparıp, günlük sıkıntılarımızı unutarak bambaşka dünyaları görsel ve işitsel olarak hazmetmemize yarıyor. Başarılı oyunlar, başarılı yönetmenler tarafından kusursuzca gerçeklikle buluşturuluyor.
İşte on farklı şehirden, on farklı tiyatro oyunu; hepsini sizin için derledik.
Shakespeare’in muhteşem eseri hamlet, başrolünde Bülent Emin Yarar ile kaliteli bir oyunculukla sunularak hayat buluyor. Hamlet, en çok tartışılan ve her çağda irdelenen bir karakter olma yeteneğini de beraberinde getiriyor. Her okumada ve her izlemede farklı bir yanını bulabileceğiniz bir eser Hamlet. Soytarıyla soytarı, saraylıyla saraylı, akıllı gibi akıllı, deliden daha zırdeli olabilecek Hamlet’i, İstanbul’daysanız, kesinlikle seyretmenizi tavsiye ediyoruz.
En Ucuz İstanbul Otobüs Biletlerini Listele »
1966 yılında, Plinio Marcos’un tarafından yazılan ve aynı sene oynanan bu eser, iki kez de sinemaya uyarlanmış. Tek perdelik, bir saat on dakikalık. Sömürülmenin ve ezilmenin, kaderini kabullenişin ve toplumsal paradoksların iki masum insanı nasıl paramparça ettiğinin anlatılışı bu eser. Bir insan mızıka öğrenerek hayatını değiştirmeye çalışırken, diğeri yepyeni bir ayakkabısı olsa hayatında değiştirebileceği şeylerin hayaliyle yaşıyor, ancak ikisi de hamallık dahi yapsalar ceplerinde olmayan paranın hesabını yapmaya çalışıyorlar. Yaşam mücadelesi karşısında, bizi biz yapan değerler ne kadar da sağlam kalabiliyor? Cevabını merak ediyorsanız , bu oyunu kesinlikle izlemelisiniz.
Barış Eren’in yazdığı, 2 perdeden oluşan eser, farklılıklarından dolayı ötekileştirilmiş Tarık’ın, yaşadığı ilişkide bu farklılıklarından dolayı yaşadığı olumsuzlukları anlatıyor. Bir şehir, içindeki insanlar kadar sıcaktır, termometre ne gösterirse göstersin. Antalya’daysanız ve farklı bir tat arıyorsanız, özellikle bu oyunu kesinlikle görmelisiniz.
Uğur Saatçi’nin kaleminden, tek perdelik bir oyun Yeşilçam. Umutların savrulduğu ve boşa harcandığı, siyah beyazın savaşı Yeşilçam. Aşık olduğu film yıldızına ulaşmak için parasız bir halde film çekmeye çalışan bir adamın ve ona destek olmaya çalışan dostunun hikayesi Yeşilçam. Hem komik, hem trajik olaylarla Arif ve Lalifer’in hikayesini izliyoruz.
En Ucuz Ankara Uçak Biletlerini Listele »
Çiçu, Aziz Nesin’in, tek perdelik, klasikleşmiş oyunudur. Topluma ve insanlara karşı kendini kendine hapsetmiş, yalnızlığa mahkum olmuş bir adamın, Çiçu adını verdiği oyuncak bebeği ile kedisi, köpeği ve diğer hayvanlarıyla bu yalnızlığı paylaşmasının trajikomik öyküsüdür. Korkularının esiri olmuş bir adamın, esaretten kurtulma öyküsüdür Çiçu.
Entrikalı Dolap Komedyası, Yunus Emre Gümüş tarafından yazılmış tek perdelik bir eserdir. Bu oyunda kahraman yok, karakterlerin hepsi her birimiz kadar normal; ancak bir o kadar da farklılar. Yaşlı ve genç iki hırsız, eski bir koca , bir katil ve bir ölüyle aynı evde geçen oyun, oldukça eğlenceli ve özgün. Kesinlikle izlemeniz gereken nadide eserlerden bir tanesidir.
Muammer Muammer, Orhan Kemal’in 2 perdelik eseridir. Yoksulken memur olan ve evlenen Muammer, iyi ve dürüst bir adam olduğu için hep kaybeder. Kaderine isyan edip kötü adam olmaya karar verir, yine kaybeder, başarısız olur. Eğri kaderini doğrultmaya çalışan , bu uğraş sırasında da kendini bulacak olan bir adamın öyküsüdür.
Rulet, Kosta Kortidis’in tek perdelik eseridir. Oyun, İkinci Dünya Savaşı sırasında, 1943 yılında, Stalingrad’ın doğusundaki Rus kontrolünde olan bir bölgede , savaş esirlerinin olduğu bir hapishanede geçer. Nazi rüyası sona doğru sürüklenirken, Alman binbaşı ve ekibi Rus birlikleri tarafından pusuya düşürülür. Almanlar teslim olmaz ve neredeyse tüm birliği kaybederler. Esirler hapishaneye getirilir, ancak burası gerçekten de bir hapishane midir, yoksa başka bir şey mi? Gerilim ve heyecan dolu bu oyun durağan hayatlarımızın içerisinde patlayan bir havai fişek misali sizi şenlendirecektir, özellikle de dönemin meraklısıysanız.
Kamyon, Mehmet Baydur’un tek perdelik eseridir. Onlarca kimliğin altında kaybolmuş insanın, gittiği yolda kendini keşfetmesini anlatan bir eserdir. Yol mu biter, yoksa insan mı? Herkes kendi dünyasındayken insandır, başka birinin dünyasına adım attığında hamal mı olur? Kaç dünyayı, kendinizi kırmadan taşıyabilirsiniz?
Üç Tekerlekli Araba, Fernando Arrabal tarafından yazılmış, tek perdelik bir eserdir. Kocaman hayatların, küçücük bir dünyada sıkışmasının öyküsüdür. Ekonomik eşitsizlikle, umut kırıntılarıyla yaşamaya çalışan insanların düşlerinin ölüm ve ayrılıkla bitmesi çarpıcı bir şekilde işleniyor. Dünya sandığımız kadar masum mu yoksa bizler mi başka tarafa bakıyoruz?
(Fotoğraflar Devlet Tiyatroları internet sitesinden alınmıştır. Tiyatro tarihleri ve saatlerine internet sitelerinden araştırabilirsiniz.)
İspanya, her köşesi açık hava müzesi özelliğine sahip ülkelerin başında geliyor. Milattan önceye dayanan tarihinin…
Erzurum geziniz esnasında aklınıza gelebilecek ve merak edebileceğiniz şeylerden biri de elbette ki Erzurum’un eşsiz…
Kafkasya’nın en genç sayılabilecek ülkelerinden biri olan Ermenistan’da görülmesi gereken birçok yer vardır. Ermenistan seyahatinizi…
Rusya’da denemeniz gereken çok sayıda farklı farklı yemekler yer almaktadır. Çeşitli kültürlerden etkilenilen Rusya’da bu…
Ülkemizin en kuzeyinde yer alan illerinden biri olan Rize, Karadeniz bölgesinin neredeyse en popüler diyebileceğimiz…
Erzincan seyahatinizde aklınıza gelebilecek ve merak edebileceğiniz şeylerden biri de hiç şüphesiz Erzincan’ın lezzetleridir. “Erzincan’da…