Kategoriler: Tarihi Yerler

Türkiye’nin Tarihi Tren İstasyonları

Şehirlerarası tren yolculukları, özellikle uçakla seyahatler bu kadar yaygın değilken, en hızlı ulaşım ve taşımacılık yoluydu. Günümüzde tren yolculukları genellikle daha ucuz olmasından dolayı tercih edilse de, uçak ya da otobüs yolculuklarından daha rahat ve keyifli bir seyahat sunduklarınde hemfikir olabiliriz. Geniş ve rahat koltuklar, yanınızda ya da karşınızda kim olursa olsun, rahatsız edilmeden yolculuk yapmanıza imkan veriyor. Üstelik trenlerde dışarıyı seyre dalmak da oldukça eğlenceli.

Günümüzde tren yolculuklarını bu kadar güzel yapan şeylerden bir tanesi de, yıllar önce kullanılan ve içerisinde onlarca yıllık tarihi barındıran tren istasyonları. Her ne kadar bu tarihi istasyonlardan bir kısmı yolculuklara kapalı olsa da, gidip görebiliyorsunuz. İşte Türkiye’nin farklı yerlerinden hem kendi dönemlerine, hem de günümüze damgasını vurmuş olan birkaç istasyon:

Haydarpaşa Tren İstasyonu, İstanbul

Hem tarihi, hem de mimari açıdan oldukça büyük öneme sahip olan Haydarpaşa Tren İstasyonu, Anadolu’ya giden demiryollarının başlangıç noktasıdır. Kadıköy’de bulunan istasyonun yapımı 1903 senesinde başlamış ve yapımı yaklaşık üç sene sürmüştür.

Otto Ritter ve Helmuth Cuna adında iki Alman mimar tarafından çizilen proje, neo-rönesans

mimarisi izleri taşımaktadır. Binanın batı kanadı, “U” şeklinde tasarlanmış doğu kanadından daha kısadır ve yüksek tavanlı koridorlardan bolca bulunmaktadır. Çatısı arduvazla kaplanmış ve oldukça dik durmaktadır. Güney tarafında Barok tarzı, bir dönem TCDD sembolü olarak da kullanılmış bir saat bulunmaktadır.

Haydarpaşa Gar Lokantası, binanın doğu kanadında bulunmakta ve gerek atmosferi, gerek yemekleriyle oldukça ilgi çekmekte ve övgü almaktadır. Eski filmlerin havasını bu lokantada fazlasıyla hissedebilirsiniz.

Sabotajlar ve kazalar yüzünden belli dönemlerde oldukça hasar alan istasyon, zamanla yenilenerek kullanılmaya devam edilmiştir. Günümüzde halen aktif olarak hizmet veren bu istasyon özellikle İstanbul-Ankara hızlı trenleri için kullanılmaktadır.

Sirkeci Tren İstasyonu, İstanbul

İstanbul şehrinin duvarları sahile doğru ilerleyerek şimdilerde Sirkeci olarak bilinen bir limana dönüştü. Bizans zamanlarında, Topkapı ile denizin arasındaki yamaç, selvi ağaçlarıyla kaplı bir ormandı. Padişahlar Topkapı’yı terk edip, daha güzel bölgelere gitmeye başladıkça, Sirkeci de değişmeye başladı: eski evler ve bahçelerle selvi ormanı eski ihtişamını kaybetti, evler harap edilirken ormandaki ağaçlar da kesilmeye başlandı.

19. yüzyıl başlarında, Kırım Savaşı civarlarında, İngiliz ve Fransız ordusu İstanbul’da konuşlanmaya başlayınca, Sirkeci’de büyükçe bir liman kurdular. Günümüzde Ahırkapı Feneri de buraya yakın bir yerde bulunmaktadır. Savaştan sonra, Topkapı Sarayı’nın da içinden geçen bir tren yolu yapılmasına karar verildi. 1890 yılında açılan istasyon, o zamanlar “Musir Hamdi Paşa Garı” olarak bilinmekteydi. Yerel kültürün ağır bastığı bir tasarıma sahip olan, renkli desenlerle kaplı zemini ve büyük saat kuleleriyle, istasyon bir elmas gibi parlıyordu.

Güzel bir tarihe ve çalkantılı bir döneme şahitlik etmiş olan bu istasyon, günümüzde hizmet vermeye devam ediyor. Doya doya gezip, çoğu kısmını da inceleyebilirsiniz.

Ankara Tren İstasyonu

Hem şehir içi ulaşım hem de aydınlatıcı bir tarihe sahip olması açısından Ankara Tren İstasyon’u oldukça büyük bir öneme sahip. Bu taştan binaya adımınızı atar atmaz Kurtuluş Savaşı tarihi zihninizde yankılanıyor. İstasyonda bulunan dört müze, sizi Türk demiryollarının 1856 yılında başlayan, demiryollarının kuruluşu ve hızlı trenlere geçişin olduğu tarihi bir yolculuğa çıkartıyor. Kurtuluş Savaşı sırasında meclis binası olarak da kullanılan istasyonun zemin katı müzelerden bir tanesi haline getirilmiş. Atatürk’ün ve meclis üyelerinin kullandığı tren burada sergileniyor.

Bir diğer müze TCDD Müzesi; burada sergilenen trenler tarihin içerisinden kopup gelmiş gibi, hepsi buharlı lokomotiflerden oluşuyor ve farklı farklı dönemlerde kullanılmışlar. 29 Ekim tarihlerinde Jazz sanatçılarının ara ara verdikleri konserlere katılmanızı tavsiye ederiz.

İstasyonda bulunan tarihi restoranda güzel bir Türk kahvesi içebilir ve düşüncelerinizi sıraya koyabilirsiniz. Eğer aceleniz yoksa trenle ufak bir yolculuğa çıkmanız ve şehrin değişen görüntüsü eşliğinde Ankara’nın tadına varmanız da oldukça güzel bir tecrübe olacaktır.

Merinos Tren İstasyonu, Bursa

2. Abdülhamit döneminde, 1874 yılında inşa edilmeye başlanan bu istasyon, 1892-1951 yılları arasında hizmet vermiş ve daha sonra kapatılmıştır. Restore edilmesinden sonra sosyal tesis olarak kullanılmaya başlanan istasyonda, günümüzde; kır düğün alanı, Şimendifer Lokantası ve Cafe Vagon hizmet vermektedir. Günümüzde Bursa-Mudanya hattı tekrar yapılmaya başlansa da, buralara gidip, tren yolunda dolaşmak ve hattı takip etmek sıradışı ve tarih kokan bir tecrübe sunabilir.

Kemer Tren İstasyonu, İzmir

1856 yılında, Osmanlı İmparatorluğu, bir İngiliz şirketine İzmir’den Aydın’a demiryolu yapması için yetki vermişti. Alsancak’tan Kemer’e giden yolun tamamlanmasıyla bu hatta kullanılmaya başlanan demiryolu, 1860’da Torbalı’ya kadar demiryolunun ulaşmasıyla beraber, ilk yük trenlerini kullanıma sundu. 1866 yılında Aydın’a kadar uzanan demiryolu, Aydın-İzmir arasında yük trenleriyle Osmanlı ve İngiliz şirketi için çalışmaya başladı. Kemer İstasyonu genellikle yük treni işletmeciliğinde kullanılmıştır.

2008’de onarımına başlanan demiryolu, 2010’da tekrar kullanıma açılmıştır.

Alsancak Tren İstasyonu, İzmir

İzmir’in en eski ikinci tren istasyonu olan Alsancak Tren İstasyonu, Türkiye’deki en büyük tren istasyonu olma özelliğini taşımaktadır. Önde gelen ticaret şehirlerinden birisi olan İzmir’de, 19. Yüzyıla hakim olan tarımcılıktan elde edilen ürünlerin karavanla dış hatlara taşınması zor olduğundan dolayı, Kemer İstasyonu’nu yapan İngiliz şirketine Osmanlı tarafından verilen yetkiyle yaptırılmıştır. Osmanlı döneminde genellikle yük taşımacılığı yapılan bu hat, günümüzde hem şehir içi, hem şehir dışı ulaşımda kullanılan önemli bir istasyondur.

 

Son Eklenenler

El Hamra Sarayı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

İspanya, her köşesi açık hava müzesi özelliğine sahip ülkelerin başında geliyor. Milattan önceye dayanan tarihinin…

7 dakika önce

Erzurum’da Ne Yenir? Nerede Yenir? Erzurum’un Yöresel Lezzetleri

Erzurum geziniz esnasında aklınıza gelebilecek ve merak edebileceğiniz şeylerden biri de elbette ki Erzurum’un eşsiz…

1 sene önce

Ermenistan’da Görülmesi Gereken Yerler

Kafkasya’nın en genç sayılabilecek ülkelerinden biri olan Ermenistan’da görülmesi gereken birçok yer vardır. Ermenistan seyahatinizi…

1 sene önce

Rusya’da Ne Yenir? Rusya’nın Meşhur Lezzetleri

Rusya’da denemeniz gereken çok sayıda farklı farklı yemekler yer almaktadır. Çeşitli kültürlerden etkilenilen Rusya’da bu…

1 sene önce

Rize’de Yer Alan Kamp Alanları

Ülkemizin en kuzeyinde yer alan illerinden biri olan Rize, Karadeniz bölgesinin neredeyse en popüler diyebileceğimiz…

1 sene önce

Erzincan’da Ne Yenir? Nerede Yenir? Erzincan’ın Yöresel Lezzetleri

Erzincan seyahatinizde aklınıza gelebilecek ve merak edebileceğiniz şeylerden biri de hiç şüphesiz Erzincan’ın lezzetleridir. “Erzincan’da…

1 sene önce