Kategoriler: Günün Bilgisi

Üniversiteyi Kazanan Gençler İçin 10 Altın Öneri

Eğitim ve öğretim insan hayatında en başı çeker. Hayatta hep bir yarış halinde olduğumuzdan bu yarışta birinci olabilmek herkesin hayalidir. Gecelere kadar emekle ve sabırla ders çalışmanın mükâfatının üniversite sınavında en güzel şeklide alınması beklenir. Küçük bir denklem kuralım isterseniz. Okul hayatı+ özel dersler+ sınav ve arzu edilen üniversite kapısı; işte bir gencin hayatındaki gerçek serüven böyle başlar. Üniversite sınavını kazanmakla iş maalesef bitmiyor. Kazanılan üniversitenin nasıl bir yer olduğu ve şehir dışında ise okulunuzda barınma, yeme-içme gibi ihtiyaçlarınızın nasıl karşılanacağı hep merak konusudur. Bundan sonraki hayatın nasıl şekilleneceği ve üniversite bitiminde adım atılacak iş hayatı derken kafalarda hep soru işaretleri dans eder. Bizler de sizler için bazı tavsiyeler sunmak, kafanızdaki soru işaretlerini biraz olsun azaltmak istedik. Üniversiteyi alnının akıyla kazanmış, geleceğimizin umut ışıkları gençler için 10 altın önerimizi sizlerle paylaşmak istiyoruz.

  • Üniversiteye kaydınızı yaptırdınız. Dersleriniz başlamadan hemen öncesinde, ya da ilk haftalarda, özellikle şehir dışında bir üniversiteye başladıysanız şehri keşfetmeniz ve daha yoğun dönemlerinizde oluşabilecek her türlü ihtiyacınızı karşılamak için, ne nereden alınır gibi faydalı bilgileri cebinize koymanız gerekir. Elbette zaman içerisinde gezip görecek, keyifli vakit geçirecek ve birçok yeni yer keşfedeceksiniz. Fakat en başında biraz öngörülü olmak ve küçük çaplı keşif turları yapmak, sizi ilerleyen zamanlarda rahat ettirecektir.

  • Eğer şehir dışında bir üniversite kazandıysanız şartlar beklediğinizden farklı olabilir. Yaşam alanınızı seçerken uzun vadeli düşünün. Çünkü bir yerden bir yere taşınmak, kalacak yer ve birlikte kalacak kişileri bulmak tahmin ettiğinizden daha zor olabilir. Bu nedenle en başında kişilik özelliklerinizi de hesaba katarak doğru tercihler yapmaya çalışın. Kendinizi rahat hissedeceğiniz bir yaşam alanı seçmeniz gerekir. Kimi genç yurtta rahat edemediğini söylerken, kimileri de yurtta kalmak tam benlik diyebilir. Bu ayrımı çok iyi yapmanız gerekir. Çünkü ağırlaşan derslerin yanı sıra bir de kaldığınız yerin sıkıntı çıkarmasını istemezsiniz.
  • Yurtta kalmak gibi bir planınız varsa yurt kurallarını iyi öğrenmelisiniz. Yurt kaydı için gerekenleri de gitmeden not etmeyi unutmayın. Evde kalmak, eğer iyi tanıdığınız arkadaşlarınız yanınızda ise ilk etapta mantıklı bir seçenek olabilir. Diğer türlüsü ise yazı-tura olarak nitelendirilebilecek bir risk olacaktır. Unutmayın, bir evi, dolayısıyla hayatı paylaşacağınız arkadaşınıza yeterince güvenmeniz gerekir.
  • Sabırlı olun. Başlangıçta derslere adapte olmak zor gelebilir. Konsantrasyonunuzu derslere özenle verirken, diğer yandan hayatınıza yeni girecek arkadaşlarınızı tanıyarak, onlarla vakit geçirerek, kişisel gelişiminizi de göz ardı etmemek adına öğrenci kulüplerine katılarak ve en önemlisi üniversite için gittiğiniz şehri yeterince tanıyarak güzel bir ilk yıl için planlamalarınızı yapabilirsiniz. Böylece derslerdeki veriminiz de artacaktır.

  • Ders sırasında anlatılanları mutlaka not edin. Bu notlar üniversite hayatınız boyunca işinize çok yarayacak. Hatta ekmek gibi, su gibi zaruri ihtiyaçlar listesine gireceği kesin. Bu notlar sayesinde geleceğiniz belirlenir. Özellikle akademik kariyer düşünürseniz, lisans yıllarında aldığınız derslerin notları gelecekte size çok faydalı olacaktır.
  • Okul saatlerine mutlaka uyun. Geç kalmayın. Ders saatleriniz bir yere not edin ki asla unutmayın. Çünkü hocalar derse geç kalan öğrencileri pek sevmezler  Öte yandan derslere geç kalmak sizde bir stres faktörü haline gelebilir.
  • Sınav haftaları her zaman bir çileye dönüşmüştür. Derslerinizi zamanında ve programlı çalıştıysanız, bu haftalarda her şey güllük gülistanlık olacaktır. Sınav haftalarında uyku düzeninize ve beslenmenize gereken özeni gösterin.

  • Ailenizin size verdiği harçlıkları dikkatli harcayın. Öğrencilik hayatı bu, belli olmaz. Hiç tahmin etmediğiniz anda farklı durumlarla karşılaşabilirsiniz. Ayrıca bu yıllarda tutumlu olmayı öğrenmeniz gelecekte de gelirinizi yönetmek adına önemlidir.
  • Okul hayatınız boyunca hiç kimseye gereğinden fazla güvenmeyin. İlişkilerde dengeli davranmaya çalışın. Samimiyetin sınırları saygı ve sevgi çerçevesinde olmalıdır. Hiç kimseyi yeterince tanımadan en yakınınız olarak görmeyin. Üniversitede genellikle herkesin farklı şehirlerden geldiğini düşünürsek, bambaşka kültürlerle yetiştiğiniz detayını atlamayın ve farklılıklara anlayışla yaklaşırken, beklentilerinizi de bu maddeyi düşünerek değerlendirin.
  • Hocalarınızın gözüne girmeye çalışın. Derslerinizle, hazırladığınız ödevlerle onların gözünde parlayan bir inci olun. Üniversiteyi bitirmenin yolunun, onların kalemlerinin ucundan geçtiğini asla aklınızdan çıkarmayın. Yani, popüler bir öğrenci olun. Her zaman güler yüzlü olun. Asi davranışlardan kaçının. Hocalarınız bu durumdan pek hoşnut olmayabilirler.

  • Tüm bunları gerçekleştirirken unutmamanız gereken en önemli nokta; üniversitelerin hayata açılan kapılar olduğudur. Üniversite yaşamı hiçbir zaman yalnızca derslerden ya da yalnızca sosyal hayattan ibaret olmaz. İkisinin dengesini kurarken, yıllar içerisinde kendinize neler kattığınızı sık sık sorgulayın. Farklı perspektifler kazanmaya ve hep yeni şeyler öğrenmeye çalışın. Edindiğiniz hobiler, katıldığınız aktiviteler, projeler, öğrendiğiniz diller, dersleriniz, arkadaşlıklarınız, gezip gördüğünüz yeni yerler, her biri size farklı değerler katacak şeylerdir. Hepsini bir arada götürmeye çalıştıkça, büyüdüğünüzü de fark edeceksiniz 🙂

Gençlerimize üniversite hayatlarında başarılar diliyor ve tebrik ediyoruz.Öğrenciler için en ucuz biletler Biletall.com’da!

Son Eklenenler

El Hamra Sarayı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

İspanya, her köşesi açık hava müzesi özelliğine sahip ülkelerin başında geliyor. Milattan önceye dayanan tarihinin…

2 sene önce

Erzurum’da Ne Yenir? Nerede Yenir? Erzurum’un Yöresel Lezzetleri

Erzurum geziniz esnasında aklınıza gelebilecek ve merak edebileceğiniz şeylerden biri de elbette ki Erzurum’un eşsiz…

3 sene önce

Ermenistan’da Görülmesi Gereken Yerler

Kafkasya’nın en genç sayılabilecek ülkelerinden biri olan Ermenistan’da görülmesi gereken birçok yer vardır. Ermenistan seyahatinizi…

3 sene önce

Rusya’da Ne Yenir? Rusya’nın Meşhur Lezzetleri

Rusya’da denemeniz gereken çok sayıda farklı farklı yemekler yer almaktadır. Çeşitli kültürlerden etkilenilen Rusya’da bu…

3 sene önce

Rize’de Yer Alan Kamp Alanları

Ülkemizin en kuzeyinde yer alan illerinden biri olan Rize, Karadeniz bölgesinin neredeyse en popüler diyebileceğimiz…

3 sene önce

Erzincan’da Ne Yenir? Nerede Yenir? Erzincan’ın Yöresel Lezzetleri

Erzincan seyahatinizde aklınıza gelebilecek ve merak edebileceğiniz şeylerden biri de hiç şüphesiz Erzincan’ın lezzetleridir. “Erzincan’da…

3 sene önce