Kategoriler: Seyahat Rehberi

Yurtdışına Çıkmak İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Yurtdışı seyahati yapabilmek için öncelikle geçerli bir pasaporta ihtiyacınız olacaktır. Pasaport nasıl alınır diye merak ediyorsanız, daha önceki hazırladığımız “Pasaport nasıl alınır” içeriğimize göz atabilirsiniz.

2010 yılı itibariyle Türk pasaportları değişmiş, dağıtılmaya başlayan e-pasaportlar daha modern bir yüze sahiptir. Yurtdışı seyahati düşünüyorsanız sizin de bir e-pasaport almanız gerekmektedir.

Pasaport alırken ilk başta harç parası ödenmesi gerekmektedir. Ülkenin her yerinde anlaşmalı bankalarda yapabileceğiniz bu işlem için harç parası yatırmanız gerekmektedir. Harç parasını yatırmadığınız takdirde daha sonra pasaport dairesinde mağdur durumda kalabilirsiniz. Pasaport işlemi aynı gün tamamlanmaz ancak 3 iş günü içinde elinize ulaşır. Eğer vize ile seyahat edilecek bir ülkeye gitmeyi planlıyorsanız ve elinizde pasaportunuz yoksa, mutlaka işlemlere bir an önce başlamanız gerekmektedir. En iyisi yolculuk tarihini belirlediğiniz anda pasaport alma işlemlerine başlamaktır.

İlk kez pasaport alacaklar artık e-pasaport almış olurlar. E-pasaportlarda çip bulunmaktadır. Bu çipe size ait birçok gerekli bilgiler yüklenmektedir. Yurtdışı seyahatlerinizde pasaport polisine gittiğinizde bu çip sayesinde saniyeler içinde sizin bilgilerinize ulaşılır ve vakit kaybı olmadan giriş işlemleriniz halledilir. Dünyanın birçok gelişmiş ülkesi çipli pasaport uygulamasını senelerdir kullanmaktadırlar.

Seyahate çıkacak olanları genelde iki tür pasaport bekler.

– Hususi Pasaport

Anne ya da babası devlet memuru olanlara verilen bu pasaporttan sadece bakmakla yükümlü oldukları kişiler faydalanabilmektedir. Bu pasaporta sahip olanlar genellikle daha şanslıdırlar çünkü birçok Avrupa ülkesine vizesiz girme olanağına sahip olurlar. Böylelikle seyahat öncesi vize dairelerince, konsolosluklarca sunulması istenen birçok evrak işinden de muaf olarak rahatlıkla yurtdışına çıkma özgürlüğüne erişirler.

-Umuma Mahsus Pasaport

Umuma mahsus pasaport ise, büyük çoğunluğun kullandığı pasaport türüdür. Yine çipli bir pasaport olmasına rağmen Schengen sahası ülkeleri için vizeye ihtiyaç duyar.

E- Pasaport alabilmek için gereken başlıca evraklar;

  • Nüfus cüzdanının aslı
  • 2 adet biyo-metrik fotoğraf (son 6 ay içinde çekilmiş olan)
  • Pasaport cüzdan bedeli olan ücretin bankadan alınmış dekontu
  • Eğer daha önceden alınmış pasaportlarınız varsa, onları da yanınızda bulundurmalısınız.

E-Pasaport almak için öncelikle internet sitesine girip pasaport randevusu almanız gerekmektedir. Bu işlem için www.epasaport.gov.tr adresine gitmelisiniz. Bu adrese girdiğinizde randevu alabilir ve güncel harç bedellerini öğrenebilirsiniz. Bunun haricinde eğer yurtdışına öğrenim amaçlı gitmeyi planlıyorsanız almak üzere olduğunuz belgelerle birlikte pasaport ücretinden muaf olabilirsiniz. Bu

konu hakkında detaylı bilgi sahibi olmak için kontak kuracağınız danışmanlık şirketiyle de konuşabilirsiniz.

Yurtdışı ülkeleri arasında vizesiz seyahat edeceğiniz yerler de bulunmaktadır. Bunun için seyahat acentesinden, konsolosluklardan bilgi alabileceğiniz gibi, internet sitelerinden de faydalanabilirsiniz. Vizesiz seyahat edebileceğiniz ülkelere gitmek için pasaportunuz olması yeterlidir. Tabii pasaportunuzun en az 6 aylık geçerlilik süresine sahip olması lazımdır. Dışişleri Bakanlığı’nın web sitesi bilgi almanız için en güvenilir yerlerden birisidir.

Avrupa’da seyahat etmek için Schengen vizesine ihtiyaç duyulmaktadır. Bu vize Avrupa’daki anlaşmalı ülkeler arasında seyahat ederken çeşitli vizelere ihtiyaç olmasın diye hepsinin tek bir çatı altında toplanmış halidir. Bu bölgeler; Yunanistan, Almanya, Slovenya, Avusturya, Slovakya, Belçika, Portekiz, Çek Cumhuriyeti, Polonya, Danimarka, Norveç, Estonya, Malta, Finlandiya, Macaristan, Fransa, Lüksemburg, Hollanda, Lityvanya, İtalya, Letonya, İspanya, İzlanda ve İsveç’tir. Eğer bu ülkelerin dışında bir ülkeye yolculuk yapmayı düşünüyorsanız, mutlaka gideceğiniz ülkenin büyükelçiliği ya da konsolosluğu ile iletişime geçmeniz gerekmektedir. Schengen vizesi almak için ilk kural gideceğiniz Schengen ülkesi için o ülkenin konsolosluğuna başvurmanız gerektiğidir. Ancak bu kural çoğu zaman göz ardı edilir ve herhangi bir Schengen ülkesinden alacağınız vize de kabul görmektedir. Pasaport polisi bu konuda eğer pasaport ve vizeniz geçerli bir tarihe sahipse ve istenilen dokümanlara da sahipseniz bir sorun çıkarmamaktadır.

 

Schengen vizesi almak için genellikle izlenilen prosedür o ülkenin büyükelçilik ya da konsolosluğu ile iletişime geçip telefon vasıtasıyla randevu almaktır. Genellikle hemen her Schengen ülkesi için istenilen belgeler aynı sayılır. Birçok açıdan zorlu bir süreç olan evrak toplama işi ne yazık ki birçok Türk vatandaşını mağdur bırakmaya devam etmektedir. Öncelikle bir vize formu edinmeniz ve bu formu eksiksiz ve hatasız olarak doldurmanız gerekmektedir. Bu formu büyükelçilik, konsolosluk ya da bunlara ait web sitelerinde bulabilirsiniz. İstenilen vesikalık ya da biyometrik fotoğrafın son 6 aylık halinizi yansıtan bir fotoğraf olması gerekmektedir. Ülkelerden bazıları sadece vesikalık fotoğraf da isteyebilir ancak son zamanlarda sadece biyometrik fotoğraf kabul görmektedir. Değişiklik gösteren fotoğraf adetlerini öğrendikten sonra gideceğiniz hemen her fotoğrafçı vize fotoğrafı çekmektedir. Daha önce almış olduğunuz vize fotokopileri, nüfus cüzdanınızın önlü arkalı fotokopisi, almış olduğunuz pasaportunuzun kimlik bilgilerinizi gösteren sayfaların fotokopileri, vize sürenizi kapsayan 30 bin Euro değerindeki seyahat sigortası da istenilen belgeler arasındadır. Seyahat sigortasını hemen bütün kurumsal seyahat acenteleri ücret karşılığı yapmaktadırlar. Ancak bazı acenteler arasında fiyat farklılıkları olmaktadır. İlk gördüğünüz acenteden işlem yaptırmamanız, işi araştırarak takip etmeniz ve size en uygun gelen yerde yaptırmanız önemle tavsiye edilmektedir.

İstenilen bu belgelere ek olarak; öğrenci olarak gidiyorsanız ; öğrenciliğinize ait evraklar, belgeler, hangi seyahat aracını kullanıyorsanız; o araca ait yolculuk biletleriniz, ekonomik durumunuzu belirten banka, kredi kartı, tapu, araba belgeleri, işyeri belgeleri gibi detaylı evraklar da talep edilmektedir. İlave olarak seyahat ettiğiniz yerdeki otel rezervasyonları da istenilmektedir. En büyük sıkıntı bu konu üzerinde çıkmaktadır. Çoğu zaman ne kadar kalınacağı bilinmeyen bir destinasyonda giriş çıkış tarihi gösterebilmek can sıkıcı olabilir. Bu işlem için genellikle kurumsal otel rezervasyon siteleri ile iletişime geçebilir ve ücretsiz rezervasyon iptali fırsatlarını gösteren otel listelerini inceleyebilirsiniz. Evraklarınızın tam ve geçerli olması sizler için vize alma mülakatlarında en büyük destektir.

Son Eklenenler

El Hamra Sarayı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

İspanya, her köşesi açık hava müzesi özelliğine sahip ülkelerin başında geliyor. Milattan önceye dayanan tarihinin…

2 sene önce

Erzurum’da Ne Yenir? Nerede Yenir? Erzurum’un Yöresel Lezzetleri

Erzurum geziniz esnasında aklınıza gelebilecek ve merak edebileceğiniz şeylerden biri de elbette ki Erzurum’un eşsiz…

3 sene önce

Ermenistan’da Görülmesi Gereken Yerler

Kafkasya’nın en genç sayılabilecek ülkelerinden biri olan Ermenistan’da görülmesi gereken birçok yer vardır. Ermenistan seyahatinizi…

3 sene önce

Rusya’da Ne Yenir? Rusya’nın Meşhur Lezzetleri

Rusya’da denemeniz gereken çok sayıda farklı farklı yemekler yer almaktadır. Çeşitli kültürlerden etkilenilen Rusya’da bu…

3 sene önce

Rize’de Yer Alan Kamp Alanları

Ülkemizin en kuzeyinde yer alan illerinden biri olan Rize, Karadeniz bölgesinin neredeyse en popüler diyebileceğimiz…

3 sene önce

Erzincan’da Ne Yenir? Nerede Yenir? Erzincan’ın Yöresel Lezzetleri

Erzincan seyahatinizde aklınıza gelebilecek ve merak edebileceğiniz şeylerden biri de hiç şüphesiz Erzincan’ın lezzetleridir. “Erzincan’da…

3 sene önce