Türkiye’nin Karadeniz bölgesinde kalan Gümüşhane, Zigana Dağları ve Trabzon Dağları arasında kalan güzide şehirlerimiz arasındadır. Şehrin tarihi güzellikleri ve yaylalarıyla adım attığınız her kısımdaki güzelliği bu yazı dizimizde inceleyeceğiz.
Gümüşhane’de gezilmesi gereken yerleri aktaracağımız bu yazı dizisine başlamadan önce Gümüşhane’nin haritadaki konumuna göz atalım.
Gümüşhane’de Nereye Gidilir? sorusunun sorulduğu yerlerde çekinmeden cevap verebileceğiniz ilk önerimiz, Karaca Mağarası. Şehrin Torul ilçesinde bulunan mağara, Toplamda 5 adet salonda oluşmaktadır.
Mağarayı gezmeye gittiğinizde karşınıza çıkan ilgi çekici damlataşlar, sarkıtlar ve dikitler başta ürpertici görünse de sizleri bambaşka dünyaların ardına götüreceğine eminiz.
Adres: Cebeli Köyü Yolu, 29800 Cebeli/Torul/Gümüşhane
Gümüşhane’de günümüze kadar gelebilmiş en sağlam ve tarihi yapılardan olan İmera Manastırı, 1350 yılında yapıldığı yazılmaktadır. 19.yüzyılda bir onarım işlemi gören yapının etrafında rahiplerin kalacak yerleri de bulunmaktadır. Kilisenin faaliyette olduğu zamanda, bölgenin önemli bir dini merkez olduğu bilinmektedir.
Adres: Olucak Köyü Yolu, 29100 Olucak/Gümüşhane Merkez/Gümüşhane
Kelkit Sadak Kenti, İlçe merkezin 28 km. uzaklıkta olan arkeolojik sit alanı içindedir. Anadolu’nun en büyük medeniyetlerinden; Hitit, Asur, Roma ve Bizans imparatorluklarına ev sahipliği yapan kent, Gümüşhane’ye gidildiğinde görülmesi gereken yerler arasında 3. sırada. 15. Yüzyıldan kalma yapı, tarihe meraklı seyahat severler için görülmesi gereken yerler listemizde.
Adres: 29602 Sadak/Kelkit/Gümüşhane
Gümüşhane’nin Şiran ilçesinde bulunan, eşsiz güzelliğiyle görenleri büyüleyen Tomara Şelalesi turistler tarafından en çok ziyaret edilen bölgelerin başında geliyor. Son yıllarda yapılan turizm yatırımları sayesinde bölgede inşa edilen cam seyir terasla birlikte, ziyaretçilere farklı deneyimler sunuyor. 25 metre yükseklikten dökülen sular, 40 ayrı kaynaktan gelerek şelaleyi oluşturuyor.
Adres: Boğazyayla Köyü, 29700 Şiran/Gümüşhane
Bölge halkı tarafından, “Gümüşhane’nin Sümelası” olarak da anılan Çakırkaya Manastırı isminin olduğu yerde, Çakırkaya Köyü’nde bulunuyor. 13. ve 15.yy arasında yapıldığı tahmin edilen yapı, yerden 65 metre yukarda bulunan kayanın oyulmasıyla yapılmıştır. Dönemin şartlarını da yansıtan manastır, 1848 yılında Piskopas Jeremias Georgas tarafından kurulmuştur.
Adres: Çakırkaya Köyü / Şiran / Gümüşhane, 29702
Gümüşhane gezi planımız hazır olduğuna göre, şimdi sıra ulaşım kısmında. Gümüşhane’ye şimdilik kendi aracınızla ya da otobüs yolculuğuyla seyahat edebiliyoruz. Havalimanı henüz faal değil.
Gümüşhane otobüs bileti satın almak için işlemlerinizde aşağıdaki seferleri görmek isteyebilirsiniz. Gümüşhane’ye en çok otobüs seferi güzergahları aşağıda sizler için listeledik.
Bayburt – Gümüşhane: 1-2 saat
Erzincan – Gümüşhane:1-2 saat
Erzurum – Gümüşhane: 2-3 saat
Sivas – Gümüşhane: 4-5 saat
Bayburt, Trabzon, Erzincan, ve Giresun en yakın şehirlerimizdir.
Gümüşhane Otogar Bilgileri:
Telefon: 0 (456) 213 14 32
Adres: Hasanbey Mahallesi, Daltaban Sanayi Sitesi 1. Blok No:8, 29000 Merkez/Gümüşhane
Gümüşhane Gezilecek Yerler, 2020 yılında Biletall.com Blog ekibi tarafından hazırlanmıştır. Şimdiden keyifli bir tatil dileriz!
İspanya, her köşesi açık hava müzesi özelliğine sahip ülkelerin başında geliyor. Milattan önceye dayanan tarihinin…
Erzurum geziniz esnasında aklınıza gelebilecek ve merak edebileceğiniz şeylerden biri de elbette ki Erzurum’un eşsiz…
Kafkasya’nın en genç sayılabilecek ülkelerinden biri olan Ermenistan’da görülmesi gereken birçok yer vardır. Ermenistan seyahatinizi…
Rusya’da denemeniz gereken çok sayıda farklı farklı yemekler yer almaktadır. Çeşitli kültürlerden etkilenilen Rusya’da bu…
Ülkemizin en kuzeyinde yer alan illerinden biri olan Rize, Karadeniz bölgesinin neredeyse en popüler diyebileceğimiz…
Erzincan seyahatinizde aklınıza gelebilecek ve merak edebileceğiniz şeylerden biri de hiç şüphesiz Erzincan’ın lezzetleridir. “Erzincan’da…