Kategoriler: En'ler

Sağlık Ve Otantizmin Buluşması: Türkiye’nin En Ünlü Hamamları

Bugün hala canlılığını koruyan bir kültür olarak yaşatılan hamamlar, temizlik, sağlık ve eğlence anlayışımızla birebir örtüşerek bizler için otantik bir deneyim sunmaktadır. Roma hayat tarzına uygun ve bir kültür haline gelen hamamlar günümüze kadar ulaşmıştır. Geçmiş yıllarda Roma İmparatorluğu’nun çöküşü ile bakımsız bir hal alırken, Araplar hamam geleneğine sahip çıkmışlardır. Müslümanların temizliğe önem vermesinden dolayı hamamlar onlar için hep özel olmuştur. Zaman zaman sosyal aktivite alanı olarak da kullanılan hamamlarda eş, dost, akrabalar eğlenceli vakit geçirmektedirler. Temizlenmek ve dinlenmek için benzersiz bir yer olan hamamlarda orta sıcaklıkta oda, sıcak buhar odası ve sıcak suyla dolu olan ve sağlık saçan havuzlar yer almaktadır.

Hamamın sağlıklı olmasından bahsetmişken bu mucizevî suyun vücudumuza ne gibi faydaları olduğuna değinelim. Hamamlar bildiğiniz gibi çok sıcak ortamlardır. Terleme ile vücuttaki zararlı maddelerin dışarı atılmasını sağlamaktadır. Sıcak su ve buhar kan dolaşımını arttırır. Metabolizmayı hızlandırır.  Vücut olarak rahatlamaya çok faydası vardır. Sağlık ve otantizmin buluşması olan hamamlar turistlerin de ilgi odağı olmaktadır.

 

Sağlıklı bir vücuda sahip olmak veya doyasıya dinlenmek istiyorsanız Türkiye’nin en ünlü hamamlarına gelin hep beraber bir göz atalım.

Süleymaniye Hamamı

1557 yılında hizmete giren Kanuni Sultan Süleymaniye Vakfiyesi’nin olan Süleymaniye Hamamı değişik motifleri ve işlemeleri ile adını duyurmayı başarmıştır. Süleymaniye Külliyesi’nin içinde olan ve bir parçası haline gelen hamam, kubbeleri ve orijinal bacaları ile ünlüdür. Ancak Süleymaniye Hamamı, 1924 yılında kapatılarak 2001 yılında kiraya verilmişti. Yapılan restorasyon çalışmalarından sonra 2004 yılında tekrar hizmete açılmıştır.  Süleymaniye Hamamı 32 kişilik kapasiteye sahiptir. Kadın ve erkek bölümleri bulunan hamama gitmek isterseniz mutlaka önceden rezervasyon yaptırmanız gereklidir. Siz hamamın sıcacık suyunda rahatlarken ayrıca içecek siparişi verebilirsiniz.

Üsküdar Çinili Hamamı

Sultanların sultanı Kösem Sultan’ın 1648 yılında yaptırdığı hamamda erkek ve kadın odaları ayrı olarak tasarlanmıştır. Yıllar geçtikçe kaderine terk edilen Üsküdar Çinili Hamamı 1964’te özel bir mülkiyete geçtikten sonra tekrar onarılarak halkın hizmetine sunulmuştur. İstanbulluların büyük ilgi gösterdiği hamamı, haftanın yedi günü 08.00-18.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz. Erkekler kısmında sauna da bulunmaktadır. Tarihi hamamların içerisinde özgünlüğünü kaybetmemiş bir hamam olması, turistleri mıknatıs gibi çekmesine en büyük etkendir.

Cağaloğlu Hamamı

Cağaloğlu Hamamı’na hamamların şahı diyebiliriz. Neden mi? Cağaloğlu Hamamını en özel kılan durum New York Times’ın “Dünyada görülmesi gereken bin yerden biri” olduğunu belirtmesidir. Aynı zamanda The Guardian gazetesinden “Dünyanın en iyi hamamı” etiketini almıştır. Durum böyle olunca hamamı merak edenlerin sayısı da gün geçtikçe artmaktadır. Hatta geçtiğimiz günlerde dünyaca ünlü manken Kate Moss, anlaştığı bir takı firmasının büyüleyici takılarını bu gizemli hamamda sergilemiştir.  Sultan 1. Mahmut tarafından Ayasofya Camisi’ne gelir sağlaması için 1741 yılında yapılmıştır. Hamamda verilen hizmetler ise göbek taşında kuru masaj, kese, sabunlu masaj, köpüklü yıkama servisleridir. Karnınız acıkırsa ya da serinlemek isterseniz bar, lokanta ve kafeteryası mevcuttur. Geçmişten günümüze ünlülerin akın ettiği bir hamam olan Cağaloğlu Hamamı’nı mutlaka görmeniz gerekir.

Çemberlitaş Hamamı

Mimar Sinan’ın marifetli ellerinden çıkan 424 yıldır ayakta duran hamam Divanyolu’nda Çemberlitaş Anıtı’nın bitişiğinde II. Selim’in eşi Nur Banu Sultan tarafından, Valide-i Atik Külliyesi’ne gelir getirmesi için inşa edilmiştir. Hamamın kadınlar kısmı yıllarca halıcı ve lokanta olarak hizmet verdikten sonra 2 yıl öncesinde tekrar yenilenerek hamam olarak işletilmeye devam etmektedir. O dönemde Mimar Sinan tarafından, Belgrad ormanlarının içindeki şifalı su kaynağı künklerin yardımıyla hamama taşınmıştır. Çemberlitaş Hamamı için Mimar Sinan’ın ustalığını konuşturduğu bir hamam diyebiliriz. Hamamda masaj, kese, köpüklü masaj gibi hizmetler bulunmaktadır. Ayrıca kuaför, aletli jimnastik salonu, kafeterya, lokanta, jakuzi de ziyaretçilerin hizmetine sunulmuştur.

Sokullu Hamamı (Edirne)

Türkiye’nin en büyük hamamı olan Sokullu Hamamı, Sadrazam Sokullu Mehmet Paşa tarafından 16. yy’ın ikinci yarısında Mimar Sinan’a yaptırılmıştır. Kubbesi ve bahçesiyle oldukça büyük bir hamamdır. Yaklaşık 50 yıldır ise özel mülk olarak hizmet vermektedir. Kadın ve erkeklerin giriş ve çıkışları ayrı yerlerdedir. Haftanın her günü açık olan hamam, kadınlar kısmındaki gelin ve kaynana kurnalarındaki taş oyma işçiliği ile ve hicivli nakışlarıyla ilgi çekmektedir. Ayrıca Üç Şerefeli Hamam olarak da bilinen hamam tarihi bugüne taşımaktadır.

Kervansaray Termal (Bursa)

Bursa’nın incisi olan ve şifalı sularıyla ünlü Kervansaray Oteli’nin kaplıcasıdır. 1987’de Bursa Çekirge Meydanı’ndaki eski kaplıca bölgesinde yapımına başlanmıştır. Roma döneminden beri varlığını sürdüren bu kaplıca 1389’da Murat Hüdavendigar zamanında geniş kapsamlı restorasyon çalışmalarına tanıklık etmektedir. Sıcaklığı 44 derece olan termal suyuyla şifa kaynağıdır. Ayrıca bikarbonat ve kalsiyum bakımından zengindir. Haftanın tüm günleri açık olan bu hamama mutlaka uğramanızı tavsiye ederiz.

Çifte Göbek Hamamı(Erzurum)

Sadece erkeklere hizmet veren hamam iki göbek olarak bilinmektedir. 18. Yüzyılda inşa edilmiştir. Erzurum’da bulunan Bakırcı Camisi’nin yanında bulunan hamam soyunma odaları, ılıklık, sıcaklık ve halvet bölümlerinden oluşuyor. Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ait olan bu hamam 100 kişilik bir kapasiteye sahiptir. Hamam uzun bir süre kadınlara hizmet vermiş, ancak daha sonra sadece erkek müşterilerine ait olmuştur.  Bu hamamı farklı kılan bir özellik ise kış aylarında müşterilerine soba üzerine kaynatılan ıhlamur ve kuşburnu çayı ikram edilmesidir. Hamamda ayrı olarak buharlı sauna odaları da vardır.

Biletall.com’dan En Ucuz Samsun Otobüs Biletini Bul »

Sekiz Direkli Hamam (Trabzon)

Bu hamam Trabzon’daki diğer hamamlardan farklıdır. Oba çadırlarına benzetilen bir planı vardır. Selçuklular Trabzon’u fethedemeyince kentin batısına yerleşmişlerdir. O dönemde yaptıkları düşünülen bu hamam sekizgen kubbeyi sekiz sütun ayakta tuttuğundan, bu adı almıştır. Ancak bu hamam 1916‘da terk edilerek 1987 yılında tekrar Kültür Bakanlığı ve Trabzon Belediyesi’nce tekrar restore edilerek halkın kullanımına açılmıştır. 2 katlı olan sekiz direkli hamam 35 kişiliktir.

Kurşunlu hamamı(Yalova)

Ulu Önder Atatürk’ün zamanını geçirdiği bir hamam olma özelliği taşımaktadır. Geçmişi 17. Yüzyıla dayanan hamamı Bizans İmparatoru Jüstiyen yaptırmıştır. Mimari olarak özel işçiliği bulunan bu hamamın dış duvarlarında kuvvet tanrısı Herakles, sağlık tanrısı Asklepiosve su perileri gibi kabartmalara yer verilmiştir. Atatürk ilk olarak 1929 yılında ziyaret ettiği bu hamamı çok beğenmiş ve ömründe toplam 313 kez gelmiştir. Kurşunlu hamamı, suyunun özellikleri sayesinde 1911 yılında Roma’da yapılan yarışmada en iyi sulara sahip kaplıca ödülünü kazanmıştır.

Son Eklenenler

El Hamra Sarayı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

İspanya, her köşesi açık hava müzesi özelliğine sahip ülkelerin başında geliyor. Milattan önceye dayanan tarihinin…

3 saat önce

Erzurum’da Ne Yenir? Nerede Yenir? Erzurum’un Yöresel Lezzetleri

Erzurum geziniz esnasında aklınıza gelebilecek ve merak edebileceğiniz şeylerden biri de elbette ki Erzurum’un eşsiz…

1 sene önce

Ermenistan’da Görülmesi Gereken Yerler

Kafkasya’nın en genç sayılabilecek ülkelerinden biri olan Ermenistan’da görülmesi gereken birçok yer vardır. Ermenistan seyahatinizi…

1 sene önce

Rusya’da Ne Yenir? Rusya’nın Meşhur Lezzetleri

Rusya’da denemeniz gereken çok sayıda farklı farklı yemekler yer almaktadır. Çeşitli kültürlerden etkilenilen Rusya’da bu…

1 sene önce

Rize’de Yer Alan Kamp Alanları

Ülkemizin en kuzeyinde yer alan illerinden biri olan Rize, Karadeniz bölgesinin neredeyse en popüler diyebileceğimiz…

1 sene önce

Erzincan’da Ne Yenir? Nerede Yenir? Erzincan’ın Yöresel Lezzetleri

Erzincan seyahatinizde aklınıza gelebilecek ve merak edebileceğiniz şeylerden biri de hiç şüphesiz Erzincan’ın lezzetleridir. “Erzincan’da…

1 sene önce