Lise son sınıfta okuyan öğrenciler üniversite sınavını başarıyla geçmek için canla başla en az bir sezon boyunca çalıştı ve Haziran ayı geldi çattı. Öğrenciler şimdi bir taraftan çalışmaları karşılığında hakettikleri sonuçları almaya çalışırlarken, bir taraftan da seçecekleri bölüme göre tercih edecekleri üniversiteler hakkında bilgi topluyor, topladıkları bu bilgileri okumak istedikleri bölümler doğrultusunda değerlendirmeye özen gösteriyorlar. Her ne kadar okuyacakları bölüme göre gitmek istedikleri üniversiteleri tercih etseler de, üniversitelerin düzenlediği birbirinden değişik etkinlikler ve kampüslerin sahip olduğu imkanlar da öğrencilerin ilgisini çekiyor. Ailelerin çocukları için en iyisini istemekle birlikte, üniversiteleri çeşitli yönleri ile araştırıp değerlendirdikleri de aşikar. Bunun yanı sıra her sene araştırmalar neticesinde yayınlanan en iyi üniversiteler listeleri, elbette öğrencilerin tercihlerinde etkili bir rol oynuyor. Bütün bu etmenleri göz önünde bulundurarak biz de Türkiye’nin en iyi üniversitelerinin bir listesini Biletall’ın değerli okuyucuları için hazırladık. Tercihlerde yer alacak üniversiteleri gidip görmenizi, havasını solumanızı, imkanlarını, akademik ve sosyal zenginliklerini detaylı biçimde araştırmanızı şiddetle tavsiye ederken; bu yazı değerli öğrenciler ve aileler için küçük bir başlangıç olsun istedik. Keyifli okumalar.
1956 yılında Orta Doğu Yüksek Teknoloji Enstitüsü olarak kurulan ODTÜ, 1963 yılında şu anki bulunduğu kampüs içerisinde hizmet vermeye başlamıştır. Geniş ve alabildiğine yeşil bir kampüse sahip olan ODTÜ, hizmet vermekte olduğu süre boyunca hem bilimsel hem de kültürel çalışmalarına ağırlık vermeyi uygun görmüştür. Temel ilkeleri Bilimsel Yaklaşım, Akademik Özgürlük, Disiplinlerarası Yaklaşım, Yaşam Boyu Eğitim, Nitelikli İnsan Yetiştirme, Öğrenciye Destek, Toplumla İletişim ve Katılımcı Yönetim olan ve bu ilkeleri en az kendisi kadar benimsemiş öğrencileri ile mükemmel bir çalışma ortamı yakalayan ODTÜ, bu sayede farklı ülkeden birçok öğrenciyle de kendi öğrencilerini buluşturma imkanı yaratıyor. Kampüs içerisinde öğrencileri için her türlü imkanı sunan ODTÜ, yıl boyunca öğrencileri için konser, sergi ve akademik etkinlikler düzenlemeyi de ihmal etmiyor. Sahip olduğu alabildiğine canlı yeşillikleriyle hem kendi öğrencileri hem de kampüs dışından gelen diğer öğrenciler için birbirinden güzel kamp alanları sunuyor. ODTÜ’ye yolunuz düşerse mutlaka bu imkanlarından faydalanın.
Biletall.com’dan En Ucuz Ankara Uçak Biletini Bul »
Beytepe Kampüsü
Devlet üniversitesi olarak hizmet vermekte olan bu Hacettepe, 1967 yılında kurulmuş. Ancak bu üniversitenin kuruluşunun temeli sayılacak olan adımlar 1954 yılında Prof. Dr. İhsan Doğramacı tarafından atılmış. Çocuk Sağlığı Enstitüsü ve Hastanesi olarak hizmet vermeye başlayan üniversiteye zaman içerisinde yeni bölümler de eklenerek, üniversite kampüs alanını genişletmiş. Hacettepe, eğitim alanında vermekte olduğu hizmetler dışında bilim, sanat ve teknoloji alanında da kendini geliştiren bir üniversite oluyor. Belli dönemler içerisinde öğrencileri için düzenlediği etkinliklerle ön plana çıkan Hacettepe Üniversitesi adından sıkça söz ettirmeye devam ediyor. Sadece bu özellikleri için değil sahip olduğu Yeşil Vadi gibi doğal güzellikleri, kampüs içi barınma imkanları, olimpik yüzme havuzu gibi yapıları ile de öğrencilerin ziyaret etmesini bekliyor. Tanıtım günlerinde yolunuz düşerse Yeşil Vadi’de arkadaşlarınızla piknik yapmadan ya da yemek yemeden dönmeyin.
1984 yılında Prof. Dr. İhsan Doğramacı tarafından Sağlık, Bilim ve Araştırma Vakfı olarak kurulmuş. Bilim, sanat ve teknoloji mottolarıyla yoluna devam eden; Türkiye’nin en köklü ve büyük üniversitelerinden biri olan Bilkent Üniversitesi, bünyesinde barındırdığı dünya çapında büyük üne sahip öğretim görevlileri ile hizmet vermeye devam ediyor. Öğrencilerin kendine özgü yaratıcı düşüncelerini geliştirmeye yönelik çalışmalar sergileyen bu üniversite, öğrencileri üzerinde olgun bir dünya görüşü de yaratıyor. Kampüs içerisinde sahip olduğu imkanlarla kendini ön plana çıkarırken bir taraftan da öğrencilerinin motivasyonlarını artıracak etkinlikleri her daim desteklemeye devam ediyor. Tarihleri değişse de genel olarak Nisan sonu ya da Mayıs ayının başı gibi düzenlenen bahar etkinlikleri bu çalışmalarının en büyük örneği. Bunun yanı sıra mezunları için de düzenledikleri aktivitelerle, onlarla olan bağlarını da kuvvetlendirmeye devam ediyor. Bilkent Senfoni Orkestrası bünyesinde düzenlemekte olan konserlerle de öğrencilerinin daha çok sanat ve kültürle iç içe bir öğrenim hayatı sürmelerini amaçlıyor. Bilkent Üniversitesi’nde okuyan bir tanıdığınız varsa ve okulu tanımak istiyorsanız onun peşini sakın bırakmayın. Tanıtım günlerini yakından takip etmenizde de fayda var. Kim bilir? Belki okumayı tercih edeceğiniz üniversite burası olur.
1863 yılında temelleri atılan Boğaziçi Üniversitesi, eğitmen, mucit, teknisyen ve aynı zamanda mimar olan Dr. Hamlin ve zengin bir tüccar olarak bilinen New York’lu Christopher Rheinlander Robert tarafından Robert Koleji’nin yapılandırılmasıyla oluşturulmuştur. Kuruluş amacı doğrultusunda her türlü öğrenciye eğitim vermeyi amaçlayan Boğaziçi Üniversitesi, halkın her kesiminden insanların bağışlarıyla destek vermesi ile 1871 yılında tam anlamıyla faaliyet göstermeye başlamıştır. Üniversite belli dönemlerde finansal sorunlarla karşı karşıya kalsa da destekçilerinin bağışları sayesinde öğrencilerinin eğitim hayatına destek vermeye devam etmişlerdir. 1971 yılında tam anlamıyla üniversitenin her türlü sorumluluğu Türk Hükümeti’ne bırakılarak şu anki bulunduğu alanda resmi olarak hizmet vermeye başlamıştır. Birçok yeri “Deprem Bölgesi” olarak anılan Türkiye’nin Rasathane olarak hizmet vermekte olan bölümü Boğaziçi Üniversitesi bünyesinde Kandilli Kampüsü içerisinde yer alıyor. Üniversite, geçmişi ile ilgili bilgi toplanması için oluşturulan arşivlerle öğrencilerine sayısız bilgiler sunuyor. Ayrıca öğrencilerinin ders dışı aktiviteleri doğrultusunda sosyal aktivitelere de daha çok yönelmeleri adına kampüs bünyesinde Briç, Bilişim, Çevre, Çeviri, Dans, Dağcılık ve Edebiyat gibi birçok kulüplerin kurulmasına da katkıda bulunuluyor. Öğrencilerinin araştırma ve gelişme çalışmalarını yürütebilmeleri, teknolojik anlamda bilgi toplamalarına yardımcı olabilmek amaçlı gerekli teknik donanımlara sahip “TeknoPark” ile de öğrencilerine destek oluyor. Yaptığınız tüm bu çalışmalardan sonra güzel bir mola mı vermek istediniz? Kampüs içerisinde bir banka ya da çimlere oturup elinize kahvenizi veya çayınızı alarak boğazın o eşsiz güzellikteki manzarasının keyfini doyasıya çıkarabilirsiniz.
İstanbul Üniversitesi Beyazıt Yerleşkesi
İstanbul Üniversitesi ilk olarak Zeyrek ve Ayasofya medreselerinde hizmet vermeye başlamıştır. Araştırmacılar bu üniversitenin tarihi geçmişini İstanbul’un Fethi’ne kadar geriye götürebilmektedir. Bunun nedeni ise İstanbul’un fetih hareketinden sonra bir ilim ve kültür merkezine dönüşmüş olmasıdır. Ayrıca bu üniversite Cumhuriyet Dönemi’nin de temelini oluşturacak eğitim kurumlarının var olmasına katkıda bulunmuştur. Üniversitenin temelini oluşturan bu medreseler daha sonra Fatih Külliyesi’ne dahil edilmiştir. Külliye içerisinde cami, ilk hastannelerden olan darüşşifa, o dönem boyunca misafirhane olarak kullanılan tabhaneler, hamamlar ve aşhaneler bu bölüm içerisinde yer almıştır. İstanbul’un var olan köklü tarihinin belli bir bölümünü öğrenmek ve detaylı incelemek isteyenler için İstanbul Üniversitesi biçilmiş kaftan. Birçok müze – Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Tıp Tarihi Müzesi, İstanbul Üniversitesi Jeoloji Müzesi, İstanbul Üniversitesi Beyazıt Kulesi Anıt Müzesi- ve kültür miraslarının araştırma merkezi de olan üniversite sahip olduğu koleksiyonları – Nadir Eserler Kütüphanesi, İstanbul Tıp Fakültesi Tıp Tarihi Koleksiyonu, Feyhaman Duran Kültür ve Sanat Evi- ve tabiat varlıklarıyla da -Atatürk Arboretumu, Alfred Heilbronn Botanik Bahçesi, Bilezikçi Çiftliği- öğrencilerini her konuda donanımlı bilgilere ulaştırıyor.
Biletall.com’dan En Ucuz İstanbul Uçak Biletini Bul »
AnkaraÜniversitesi Yabancı Diller Yüksek Okulu
1925 yılında Hukuk Fakültesi ile faaliyet vermeye başlayan Ankara Üniversitesi, Yüksek Ziraat Enstitüsü’nü, zengin Türk ve Anadolu kültürü ile Türk dilini korumak ve yansıtmak amaçlı Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi’ni ve Siyasal Bilgiler Fakültesi’ni açmıştır. Ardından İlahiyat, Eczacılık, Diş Hekimliği, Eğitim Bilimleri, Mühendislik ve Fen Fakülteleri de üniversite bünyesine dahil edilmiştir. Ankara Üniversitesi; öğrencilerini bilgi ve yetenekleri doğrultusunda geliştirmenin yanı sıra evrensel eğitim düzeyinde de onlara karşı olan sorumluluklarını yerine getiriyor. Üniversitenin sembolünde yer alan Güneş Kursu; Hitit Uygarlığı’nın bir sembolü olup Anadolu ve Ankara’yı çağrıştırmaktadır. Bu sembolü ilk kez Dil, Tarih ve Coğrafya Fakültesi’nin kullanmış olması da bu yüzdendir. Ankara Üniversitesi bünyesinde bulunan Teknokent, Araştırma, Geliştime ve Bilim Parkı olarak öğrencilerinin kendilerini geliştirmeleri için sayısız imkan sunmaktadır. Şehir içinde farklı ilçelerde bulunan kampüsleri ile adeta öğrencilerinin Ankara’nın dört bir yanını keşfetmelerini sağlamaktadır.
Ege Üniversitesi
1955 yılında Prof. Dr. Ahmet Özel tarafından açılışı yapılan Ege Üniversitesi, Türkiye’nin en köklü geçmişine sahip bir başka üniversite… 1955 yılında sadece Tıp ve Ziraat Fakülteleri ile hizmet vermeye başlayan Ege Üniversitesi, sonraki yıllarda büyük bir gelişme sergilemiş, bu doğrultuda kampüs bünyesine Fen Fakültesi, Mühendislik Fakültesi, Diş Hekimliği Fakültesi, İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi, İktisadi ve Ticari Bilimler Fakültesi dahil edilmiştir. Hem hizmet hem de kampüs içerisindeki yaşam alanlarını genişleten Ege Üniversitesi, meslek yüksekokulları, eğitim ve araştırma bölümleri ile de İzmir içerisinde dört bir yana yayılmıştır. Bu sayede İzmir’in var olan güzelliklerini de öğrencilerine sunan ve onların isteklerine her durumda cevap verebilen Ege Üniversitesi, sahip olduğu telefon ve bilgisayar ağı imkanı ile İzmir içinde, ulusal ve uluslararası iletişimi sağlamaktadır. Kadınlar ve erkekler arasında futbol ve yüzme müsabakaları düzenlemenin yanı sıra öğrencileri için sergi, konferans, konser, tiyatro, sempozyum ve dans gösterileri gibi kültürel etkinlikler de düzenlemeye devam etmektedir. Ege Üniversitesi’ne yolunuz düşerse sadece Bornova’da yer alan kampüsü görmek yerine İzmir’in çeşitli ilçelerine yayılmış olan fakülte ve hizmet alanlarını da görmeyi ihmal etmeyin. Doğa ile iç içe olan bu yerde gittiğiniz zaman kamp yapma imkanı bile bulabilirsiniz.
İspanya, her köşesi açık hava müzesi özelliğine sahip ülkelerin başında geliyor. Milattan önceye dayanan tarihinin…
Erzurum geziniz esnasında aklınıza gelebilecek ve merak edebileceğiniz şeylerden biri de elbette ki Erzurum’un eşsiz…
Kafkasya’nın en genç sayılabilecek ülkelerinden biri olan Ermenistan’da görülmesi gereken birçok yer vardır. Ermenistan seyahatinizi…
Rusya’da denemeniz gereken çok sayıda farklı farklı yemekler yer almaktadır. Çeşitli kültürlerden etkilenilen Rusya’da bu…
Ülkemizin en kuzeyinde yer alan illerinden biri olan Rize, Karadeniz bölgesinin neredeyse en popüler diyebileceğimiz…
Erzincan seyahatinizde aklınıza gelebilecek ve merak edebileceğiniz şeylerden biri de hiç şüphesiz Erzincan’ın lezzetleridir. “Erzincan’da…