1995 yılında il statüsüne yükseltilen Yalova, Türkiye’nin en küçük şehirlerinden birisidir. Kuzeyin Marmara Denizinin bulunduğu Yalova’da ilk yerleşimler M.Ö 3,000 yılına kadar dayanmaktadır. Hitit, Frig, Roma ve Osmanlı döneminde aktif olarak kullanılan bu şehrin toplamda 105 kilometrelik bir sahil şeridi bulunmaktadır. Bu yazımız içerisinde Yalova’da gezilmesi gereken yerler hakkında bilgi vermeye çalışacağız.
Yalova’nın haritadaki konumu incelendiğinde Marmara Denizine kıyısı olduğunu görüyoruz. 105 kilometre uzunluğundaki sahili bu şehrin gelişmesine büyük oranda katkı sağlamıştır. Kültürel zenginliğinin yanı sıra sağlık turizmi ile de ön plana olan Yalova’yı kesinlikle gezip görmenizi öneriyoruz. Yalova’da ziyaret etmenizi önerdiğimiz yerler
Yalova’ya gelen Atatürk bu şehre aşık olmuştur. Sahilde büyük bir Çınar Ağacı altında dinlenen Atatürk burada kendisine bir köşk inşa edilmesini ister. 1929 yılında sahile yapılan bu köşke Atatürk 1930 yılında gelmiştir. Ancak şöyle bir şey var ki gölgesinde dinlendiği çınar ağacının dalları köşke zarar vermektedir. Bu durumda tek çarenin çınar ağacının dallarını kesmek olduğunu gören yaverler bu durumu istemeyerek Ata’ya açıklarlar. Çınar ağacının kesinlikle karşı çıkan Atatürk köşkün yürütülmesini istemiştir. Atatürk’ün emri ile yürütülen bu köşkü kesinlikle gezi listenize eklemenizi öneririz.
Adres: İsmet Paşa, Merkez, Sahil Yürüyüş Yolu, 77100 Yalova Merkez/Yalova
Yalova’da nereye gidilir konusunda çok güzel bir önerimiz olacak. Türkiye’nin ilk Arboretumu olan Karaca Arboretumu Halil Karaca’nın 1948 yılında aldığı arazi ile hayata geçirilmiştir. Halil Karaca’nın oğlu Hayrettin Karaca’nın 1970 yılında dünyanın dört bir yanından getirdiği bitkileri dikmesi ile beraber bu doğa güzelliği ortaya çıkmıştır. 1980 yılında ziyarete açılan Arboretum, bölgenin en çok ziyaret edilen yerlerinden birisidir.
Adres: Samanlıköy Mah, Merkez, Yalova Termal Yolu, 77200 Yalova Merkez
Yalova’nın Termal ilçesinde bulunan Sudüşen Şelalesini kesinlikle gezi planına eklemenizi öneriyoruz. Doğa harikası bir güzelliğe sahip olan Sudüşen Şelalesi içerisinde yeşilin tüm renk tonları mevcuttur. Genelde birçok kişi burada suya girmek ister. Ancak akıntı çok kuvvetli olduğu için suya girilmesi çok fazla önerilmemektedir. Şelaleye gelen kişiler, burada piknik yapabilir ya da su sesine karşı ruhunu dinlendirebilirler.
Adres: Haydariye, 77330 Çınarcık/Gemlik/Yalova
Yalova’da gezilecek yerler denildiğinde akla ilk olarak termal kaplıcalar gelmektedir. Kent merkezine 12 kilometre uzaklıkta olan kaplıcaların 4,000 yıl öncesinde oluştuğu rivayet edilmektedir. Türkiye’de sağlık turizmi, kaplıca denildiğinde Afyon’dan sonra ikinci sırada yer alan Yalova’da su kalitesi oldukça yüksektedir. Hatta Yalova’da bulunan termal suların içilebilir olma özelliği de bulunmaktadır. Etrafında her bütçeye uygun otellerin bulunduğu termal bölgesine kesinlikle uğramanızı öneriyoruz.
Adres: Adnan Menderes Mahallesi, Adnan Kahveci Sk., 77400 Termal/Yalova
Yalova planı, Yalova gezi planı oluşturan kişilere son olarak Erikli Yaylası hakkında bilgi vermek istiyoruz. Denizden 750 metre yükseklikte olan bu yaylanın doğa harikası bir güzelliğe sahip olmasını önerebiliriz. Kamp ve doğa sporlarına uygun bu yaylanın daha çok günü birlik ziyaretler için tercih edildiğini söyleyebiliriz.
Adres: Karşıyaka, 77330 Teşvikiye/Çınarcık/Yalova
Yalova seyahati yapacak kişilerin en çok merak ettiği konulardan birisi de ulaşım konusudur. Eğer şahsi aracınız yoksa Yalova’ya sadece otobüs kullanarak gelebilirsiniz. Şehrin kendisine ait bir havalimanı bulunmamaktadır. Uçak kullanmak isteyen kişiler İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanını tercih edebilirler. Yalova’ya nasıl gidilir konusundaki seçenekler;
Eğer şahsi aracınız yoksa Yalova’ya ulaşım için sadece otobüs seçeneğiniz olduğunu göreceksiniz. Yalova’ya otobüs seçeneği oldukça fazla olmasından dolayı biletlerin de uygun fiyatlı olduğunu söyleyebiliriz. Yalova seyahati yapacak kişilere bazı destinasyonlardan yolculuk süreleri hakkında bilgi vermek istiyoruz.
Diyarbakır – Yalova Arası: 20 – 22 Saat
Adana – Yalova Arası: 16 – 18 Saat
Kayseri – Yalova Arası: 11 – 13 Saat
Manisa – Yalova Arası: 10 – 12 Saat
Havayolu ulaşımı olmadığından dolayı otobüs seçeneğinin Yalova’da oldukça yaygın kullanıldığını söyleyebiliriz. Şehir merkezine 3 kilometre uzaklıkta olan Yalova otogarın adres ve iletişim bilgileri;
Otogar Adresi: Fevzi Çakmak Mh., 77100 Merkez/Yalova, Türkiye
Otogar Telefon Numarası: 0 (226) 814 07 07
Yalova ile ilgili verdiğimi bilgilerin yeterli olduğunu düşünüyoruz. Son olarak ise Yalova’ya yakın şehirler hakkında bilgi vermeye çalışacağız. Yalova’nın sadece 2 adet komşusu bulunmaktadır. Bir yanında Kocaeli bulunurken diğer yanında ise Bursa bulunmaktadır.
İçerikte kullanılan bazı materyallerin kaynakçaları:
İspanya, her köşesi açık hava müzesi özelliğine sahip ülkelerin başında geliyor. Milattan önceye dayanan tarihinin…
Erzurum geziniz esnasında aklınıza gelebilecek ve merak edebileceğiniz şeylerden biri de elbette ki Erzurum’un eşsiz…
Kafkasya’nın en genç sayılabilecek ülkelerinden biri olan Ermenistan’da görülmesi gereken birçok yer vardır. Ermenistan seyahatinizi…
Rusya’da denemeniz gereken çok sayıda farklı farklı yemekler yer almaktadır. Çeşitli kültürlerden etkilenilen Rusya’da bu…
Ülkemizin en kuzeyinde yer alan illerinden biri olan Rize, Karadeniz bölgesinin neredeyse en popüler diyebileceğimiz…
Erzincan seyahatinizde aklınıza gelebilecek ve merak edebileceğiniz şeylerden biri de hiç şüphesiz Erzincan’ın lezzetleridir. “Erzincan’da…