Orta Karadeniz Bölgesi’nde bulunan Amasya, yaklaşık 7000 yıllık tarihe sahip bir şehir. Tarih boyunca Hititler’den Frigler’e, Persler’den Romalılar’a, Selçuklular’dan Osmanlılar’a kadar birçok önemli medeniyetin hüküm sürdüğü Amasya; tarihin yanında doğal güzellikleriyle de görülmesi gereken şehirlerden biri. Osmanlı zamanında, Şehzadeler burada eğitim görüp, valilik yapmıştır. Amasya’da Karadeniz iklimi ve karasal iklimin etkileri görülür. Kışları yağışlı geçer. Amasya Merzifon Havaalanı’na hava yoluyla ulaşabileceğiniz gibi, rahatlıkla karayoluyla da şehre ulaşabilirsiniz. Pek çok konaklama alternatifinin olduğu Amasya’da, restore edilen bazı konaklar da otel olarak hizmet vermektedir. Elmasıyla da ünlü olan Amasya’da görülecek yerlerin en önemlilerinden bahsedelim.
Bu İçerikte Neler Var?
Amasya Kalesi
Harşena Dağı üzerinde yer alan kale, Harşena Kalesi olarak da anılır. Yeşilırmak’a dik biçimde konumlanan kale, Amasya’da ilk yerleşimlerden olduğundan beri mevcuttur. Şehrin manzarasını seyredeceğiniz en güzel yer olan Amasya Kalesi; Kızlar Sarayı, îçeri Şehir ve Harşena olmak üzere üç bölümden oluşur.
Amasya Müzesi
24000’den fazla etnografik ve arkeolojik eseri bulunduran Amasya Müzesi, mumyalar salonu ile dikkat çeker. Selçuklu ve Osmanlı döneminden önemli eserler de müzede görülebilir. Müze bahçesinde mezar taşları, lahitler ve kitabeler yer alır.
Şehzadeler Müzesi
İki katlı bir konakta Amasya Valiliği tarafından hizmete açılan müzede, şehzadelerin balmumu heykelleri görülebilir, şehzadelerin hayatları dinlenebilir.
En Ucuz Amasya Otobüs Bileti Al >>
Kral Kaya Mezarları
Pontus Krallığı’na ait olan bu mezarlar Helenistik Dönem’den kalmadır. Mezarların içinde oyuk geçitler bulunmaktadır. En dikkat çekici olan mezar, Amasya merkeze 3 kilometre uzaklıkta olan Aynalı Mağara’dadır.
Bimarhane (Darüşşifa)
İlhanlı döneminden günümüze ulaşan tek eser olan Bimarhane’nin özellikle ön cephesi sanatsal önem taşımaktadır. Diz çökmüş şekilde insan kabartması olan yapı, Anadolu’da müzikle tedavi yapılan ilk hastanedir.
Saraydüzü Kışla Binası Kongre Merkezi ve Milli Mücadele Müzesi
Mustafa Kemal Atatürk’ün 1919 yılında Amasya’da üs olarak kullandığı ve Amasya Genelgesi’ni kaleme aldığı kışla binası, Yeşilırmak kıyısında aslına uygun olarak tekrar inşa edilip Cumhuriyet dönemine ait eserlerin ve bazı belgelerin sergilendiği bir müze olarak kullanılmakta. Ayrıca kışla binasında çeşitli etkinlikler de düzenlenmekte.
Hazeranlar Konağı
1865 yılında yaptırılan konak, 1984 yılında müze ev olarak hizmete açılmış ve bugün etnografya müzesi olarak kullanılmaktadır.
Burmalı Minare Camii
Selçuklu Sultanı II. Gıyaseddin Keyhüsrev tarafından yaptırılan camii, kümbeti ve minaresiyle ünlüdür.
Sultan II. Bayezid Külliyesi
1485 – 1486 yılları arasında Sultan II. Bayezid adına yaptırılan külliyede; cami, türbe, medrese, imaret, şadırvan ve çeşme bulunmaktadır. İki minare hizasındaki çınar ağaçları külliyeyle yaşıttır.
Merzifon Bedesteni
Kara Mustafa Paşa Külliyesi’nde bulunan bedesten, aslına uygun olarak restore edilmiştir. Yüzyıllar boyunca dokumacılığıyla ünlü olan Merzifon’un hatırasını yaşatmaktadır.
Gümüşhacıköy Bedesteni
Amasya şehir merkezine 70 kilometre uzaklıkta bulunan bedesten, Köprülü Mehmet Paşa tarafından 1660 yılında yaptırılmış. Uzun bir dikdörtgen şeklindeki bedestenin dört kapısından sadece kuzey kapısı orijinal haliyle günümüze ulaşabilmiştir. Doğu kapısı üzerindeki kesme taştan yapılmış daire şeklinde bir saat kulesi bulunmaktadır.
Kapı Ağa (Büyük Ağa) Medresesi
1488 yılında Sultan II. Bayezid’in Kapı Ağası tarafından yaptırılan medrese, sekizgen yapısıyla dikkat çeken bir yapıdır.
Ezine Han
Ezine Pazar beldesindeki Ezine Han, Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubad’ın hanımı tarafından yaptırılmıştır. İç kısmı kemerli üç bölümden oluşur.
Magdinus ve Helkıs Köprüsü
Şehir merkezi ile Hatuniye Mahallesi arasındadır. Sultan Bayezid Camii önünde bulunan, sadece yayaların geçebildiği köprü 2011 yılında restorasyon çalışmaları sonucu bugünkü halini almıştır.
Helkıs Köprüsü ise, valilik binası yanında bulunur. İlk olarak Roma döneminde yapılmış olan köprü, zaman içinde Osmanlılar tarafından onarıldıktan sonra, 1940 yılında tekrar yapılmıştır.
Ferhat Su Kanalı
Ferhat Dağı’nın eteklerinde bulunan kanal, ünlü halk hikayesi Ferhat ile Şirin’e atıfta bulunur. Kanal, Geç Hellenistik – Erken Roma dönemine tarihlendirilir.
Ormancılık Kültür Evi
Kültür Evi’nde; ormancılığa ait ölçe ve izleme aletleri, ormanda yetişen ürünler, fosiller, kayaçlar, makine ve teçhizatlar, doldurulmuş hayvanlar bulunmaktadır.
Alpaslan Müzesi
Taşova ilçesinde yer alan müzede, yöresel köy odası teşhiri, tarih öncesi dönemlerden eserler, Selçuklu ve Osmanlı döneminden ahşap eserler sergilenmektedir.
Maket Amasya
1914’lü yılların Amasya’sının maketi Sultan II. Bayezid Külliyesi’nde görülebilir.