Hangi Ünlü Sanat Eseri Hangi Müzede Sergileniyor

Her yıl dünyada en çok rağbet gören sanat eserlerini sanatseverler milyon dolarlar harcayarak satın alıyor. Ancak, çok pahalı olan bu resimler muhakkak ki orijinal resimlerin bir benzeri… Ünlü ressamların bu en çok bilinen eserleri en ünlü müzeler tarafından korunuyor ve onlara gerçekten paha biçilmesi söz konusu bile değil. Peki, tüm zamanların bu en ünlü resimleri hangi müzelerde sergileniyor? İşte onlardan bazıları…

Monet’in Nilüferleri

Monetin-Niluferleri

Su Nilüferleri çalışmalarının dördünden biri olan bu çalışma, Monet’in en mükemmel olan yapılarının başında geliyor. 1919 yılında Monet tarafından bitirilmiş, imzalanmış ve satışa sunulmuş. Monet’in bitmemiş birçok eserinin olduğu gibi, biten eserleri içerisinden de bazıları satılmak üzere gün yüzüne çıkmış. Bir mektubunda yaptığı eserlerden hoşnut olmadığını dile getiren Monet, eserlerini hep sabırla yaptığını dile getirmiş. Bu gün hâlâ New York’da Metropolitan Sanat Müzesi’nde sergilenen bu eser Monet’in değerli eserlerinden biri olarak biliniyor.

Gece Devriyesi

Gece-Devriyesi

1642 yılında tamamlanan bu eser, Hollandalı Ressam Rembrandt van Rijn’in en önemli eserleri arasında yer alır. Aynı zamanda 17. yüzyılda yapılan eserler içerisinde en önemli olanlardandır. Bu resim Kaptan Frans Banning Cocq, Teğmen Willem van Ruytenburgh ve çevrelerinde 16 kişinin bulunduğu bir birliği betimliyor. Asıl adı “The Company Of FransBanning Cocg and Willem van Ruytenburch” olarak bilinen bu eser zaman içerisinde yıpranan noktaları özensiz bir şekilde vernikle kaplandığı için ismi konusunda da insanlar üzerinde yanlış bir izlenim bırakılmasına sebep olmuş. Rembrandt van Rijn’in bu eseri Amsterdam’daki Rijksmuesum’da sergileniyor.

Çığlık

ciglik

Norveçli artist Edvard Munch tarafından yapılan bu eser 1893 yılında resmedilmiş. Dışa vurumun bir serisi olan “The Scream (Çığlık)”, aynı zamanda üzüntülü ruh halinin ne şekilde resmedilmesi gerektiğini de gözler önüne seriyor. Edvard Munch Çığlık tablosunun birden çok versiyonunu çeşitli medya ortamları için baştan yaratmış. Bunlardan bir tanesi Oslo’da National Gallery’de sergileniyor. Ancak 1994 yılında çalınan bu resim aylar sonra bulunup yerine konmuş. 2004 yılında Munch Müzesi’nden bir başka versiyonu çalınan resim, 2006 yılında yeniden müzede yerini almış.

İnci Küpeli Kız

inci-kupeli-kizKimi zaman “Hollandalı Mona Lisa” olarak adlandırılan İnci Küpeli Kız, Johannes Vermeer tarafından 1665 yılında resmedilmiş. Ressamlar tarafından da porte olarak değil de kişinin o andaki ifade şeklini yansıttığı için “Tronie” olarak adlandırılmaktadır. 1665 yılında kaleme alınmış olan bu tablo büyük ölçüde tarihi bir eser niteliği taşımaktadır. Aynı zamanda bu tablonun bir roman haline dönüştürülmesinde Tracy Chevalier büyük katkısı olmuş. Ardından 2003 yılında bu romandan yola çıkılarak “İnci Küpeli Kız” filmi çekildi ve başrolünde Scarlett Johansson yer aldı. Bu tablo Hollanda Amsterdam’da Mauritshuis Müzesinde sergileniyor.

Guernica

GuernicaPicasso’nun en ünlü eserlerinden biri olan Guernica tablosu 1937 yılında yapılmış. İkinci Dünya Savaşı sırasında meydana gelen trajedi ve acı çeken masum sivillerin hislerini vurguluyor. Picasso’nun asıl amacı Alman bombacılar tarafından bombalanan Guernica’nın Basque kasabasında yaşanan acımasız olaylara tüm dünyanın dikkatini çekmek istemesidir. 1937 yılının Haziran ayının ortalarında bitirdiği bu tabloyu şimdilerde Madrid’de Museo Reina Sofía’da görebilmeniz mümkün.

Âdem’in Yaratılışı

ademin-yaratilisi

Sistine Kilisesi’nin tavanında yer alan bu eser, 1508 ve 1512 yılları arasında Michelangelo tarafından yapılmış. Bu tavan Roma Vatikan’da inşa edilmiş büyük bir kilisede yer alır. Tavanın merkezinde yer alan dekoratif tablo İncil’in ilk kitabı olan “Genesis”in 9 sahne olarak resmedilmiş halini yansıtır. Tüm zamanların en ünlü tablosu olarak bilinen “Adem’in Yaratılışı”, sayısız taklitlerine ve parodilere konu oldu.

Son Akşam Yemeği

son-aksam-yemegiSon Akşam Yemeği” adlı tablo 15.inci yüzyılda Milan’da ünlü ressam Leonardo Da Vinci tarafından yapılan bir duvar resmi olmuş. Leonardo Da Vinci’nin baş yapıtı olarak adlandırılan bu eser, İsa’nın 12 havarisinden birinin kendine ihanet ettiğini açıkladığı bir akşam yemeğini resmeder. Leonardo bu tablo için çalışmaya 1495 yılında başlamış ve 1498 yılında tablonun yapımını bitirmiş. Bazı yazarlar resimde İsa’nın solunda oturan kişinin “John the Apostle” olduğunu düşünmek yerine, o kişinin Meryem olduğunu savunmaktadır. Öne sürülen bu teori de 1997’de yayınlanan “The Templar Reveletion” adlı kitabın konusunu ve aynı zamanda 2003 yılında yayınlanan Dan Brown’un “Da Vinci’nin Şifresi” adlı kitabının da ana temasını oluşturur. Bu tablo Milano’da “Santa Maria delle Grazie” sergileniyor.

Yıldızlı Gece

yildizli-geceYıldızlı Gece” isimli tablo Hollandalı ressam Vincent Van Gogh tarafından resmedilmiş. Van Gogh’un yaşadığı zaman dilimi içerisinde sadece bir adet tablosu satılmasına rağmen, sonrasında büyük işler başarmış. Van Gogh’un en ünlü tablolarından biri, olan “Yıldızlı Gece”, modern kültürün de bilinen en önemli eserlerinin başında gelir. Bu tablo 1941 yılında New York’da Modern Sanatlar Müzesi’nde sergilenmeye başlayan kalıcı eserler arasında yerini aldı. Bu tablo fırtınalı bir havada Saint-Remy kasabasında yer alan evlerin kuzey cepheden verilen görüntüsünü yansıtıyor.

Mona Lisa

Mona-Lisa

Mona Lisa

Leonardo Da Vinci’nin en bilindik eserlerinin başında gelen “Mona Lisa” Floransa’da Rönesans döneminde resmedilmiş. Resmî olarak hangi tarihte bu tabloyu yapmaya başladığı bilinmese de 1503 ya da 1504 olduğu düşünülüyor. Tablonun yapım aşamasında büyük bir emek harcayan Da Vinci, ölümünden kısa bir süre önce 1519 yılı içerisinde bitiriyor. Bu tablo aynı zamanda “Lisa Del Giocondo” olarak adlandırılmaktadır. 1911 yılında Louvre Müzesi’ndeki bir çalışan tarafından bu tablo çalınmış. İki yıl boyunca bu tabloyu yaşadığı apartmanda saklamış ve Floransa’da bulunan Uffizi Galerisi yöneticisine satmaya kalktığı anda yakalanmış. Bu gün hâlâ Paris’te Louvre Müzesi’nde sergilenmekte olan “Mona Lisa” tablosunu her yıl 6 milyon ziyaretçi görmeye geliyor.

1 Comment

  1. BiletallBlog

    çok güzel cidden.

Yazı Hakkında Düşündüklerinizi Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.