İspanya, her köşesi açık hava müzesi özelliğine sahip ülkelerin başında geliyor. Milattan önceye dayanan tarihinin yanı sıra başta Roma olmak üzere; Germen, Müslüman Arap-Berberi, Musevi ve Latin kültürlerinin etkisinde kalmıştır. Bu çok katmanlı kültüre sahip ülkenin tarihi açıdan birçok mimari harikaya sahip noktalarının başında ise Endülüs geliyor.
Endülüs, İspanya’nın güneyinde yer alan bir otonom bölge. İspanya’nın birçok tarihi şehrini içine alan bu bölgenin en bilinen şehirlerinin başında da Granada geliyor. Granada, İspanya’daki son Müslüman toprağı olarak biliniyor. Bu yüzden İspanya’daki Müslüman etkisinin en net şekilde görüldüğü yer Granada’dır.
Endülüs bölgesindeki Granada kentinde ise Müslüman hakimiyetindeki İspanya’yı görebileceğiniz en önemli yapıt yer alıyor. El Hamra Sarayı Granda’nın tepelerinde tüm ihtişamı ile bugün dahi gelen konuklarını selamlıyor.
Dilerseniz El Hamra ve Granada hakkındaki bu blog yazımıza göz atarak bu eşsiz mimari yapı hakkında daha detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.
Bu İçerikte Neler Var?
El Hamra Sarayı Hakkında Bilinmesi Gerekenler
El Hamra Sarayı’nın Tarihi
8. yüzyılda Müslüman Arap-Berberiler tarafından ele geçirilen İspanya, 1492 yılında Isabel ve Fernando’nun Granada’daki son Müslüman toprağının ele geçirilmesi ile bugünkü halini almıştır. Müslüman İspanya, Avrupa’nın Ortaçağ boyunca en ileri seviye medeniyetleri arasında yerini almıştır. Ayrıca Müslüman, Hristiyan ve Musevi toplulukları da Endülüs’te göreceli bir hoşgörü ortamında bir arada yaşamışlardır.
Müslüman İspanya, bugün inşa ettiği mimari eserler ile hatırlanıyor. Bu eserlerin başında da El Hamra Sarayı geliyor. Saray ilk başlarda askeri bir kale olarak inşa edilmiştir. İlk yapılanma MS 889 yılına kadar gitmektedir. Ancak, El Hamra’nın saray olarak kullanılması ise 14.yüzyıla dayanmaktadır.
13. yüzyılda Granada’nın son Müslüman yönetici ailesi olan Nasrid’ler bu kaleyi emir sarayı haline getirmeye karar verdiler. 13. yüzyılın ortalarına kadar atıl bırakılan kale, Granada Sultanı Muhammed Nasrid döneminde şimdiki görünümüne kavuştu. Ancak 14.yüzyıl itibari ile elde kalan son toprağın Granada olması neticesinde bu kale dönemin estetiğine uygun olarak yeniden düzenlendi. 1333’te Granada Sultanı I.Yusuf tahkimatları kaldırarak kalenin bir saray haline getirilmesini sağladı.
Tarihler 1492 yılını gösterdiğinde ise Kastilya Kraliçesi Isabel ve Aragon Kralı Fernando, son Müslüman Emirliğini ele geçirdi. Kral ve Kraliçe, Granada’yı ele geçirdikten sonra El Hamra’da bir süre vakit geçirdiler. Torunları V. Carlos ise sarayı daha da farklı hale getirmiştir.
1492’den 16. yüzyılın ortalarına dek saraya kısmen de olsa Rönesans mimarisinin etkilerinin görüldüğü çeşitli eklemeler yapıldı. İmparator ve imparatoriçeye ait özel odalar bu eklemelerin başında geliyor.
El Hamra Sarayı’nın Özellikleri Nelerdir?
Batı Avrupa’daki yegane İslam mimarisi eserlerinin başında gelen El Hamra, sahip olduğu mimari özellikleri ile de dikkat çekiyor. Tepe üzerinde kurulmuş bu saray, Granada’yı adeta bir kartal gibi izliyor.
Arkasına Granada’nın dağlarını almış olan bu saray, kızıl rengin en özel tonlarına sahip. Özellikle akşam güneşinin vurması ile El Hamra’nın güzelliği çok daha açığa çıkıyor. Arapça’daki kırmızı sözcüğünün türetilmesinden adını alan El Hamra, Türkçe’ye kızıl veya kızıl kadın olarak çevriliyor.
Genel mimari özelliklerine bakıldığında, saray Ortaçağ İslam ve Rönesans mimarilerini bir arada sunuyor. Ancak saray, Roma döneminin surları üzerine inşa edilmiştir. Bu yüzden sarayın duvarlarının alt katmanlarında Roma döneminin askeri mimari yapı özelliklerine rastlanıyor.
Yüksek ve kızıl duvarlarının arkasında adeta ince bir estetik barındıran El Hamra, Ortaçağ İslam Saray mimarisinin en güzel örnekleri arasında yer alıyor. Saray, son emirliğin adeta kalbi konumundadır. Bugün El Hamra’yı ziyaret eden pek çok kimse sarayın masallardaki gibi olduğu kanısına varmaktadır. Özellikle 1001 Gece Masalları El Hamra’nın geçtiği saray olarak da biliniyor.
El Hamra Sarayı üç bölümden oluşuyor. İlk bölümde saray muhafızlarının yaşadığı bir kışla yer alıyor. Bu kışladaki askerler Granada’nın en seçkin asker grubunu oluşturuyordu. Saray kısmı denilen orta kısımda ise sultanın ve hareminin bulunduğu özel bölüm bulunuyordu. Son kısım ise devlet işlerinin görüşüldüğü ve sarayın girilebilir noktası olarak kabul edilen kısımdı.
Günümüzde ise sarayın bu kısımları halen daha duruyor. Ayrıca saray içindeki mimari harikalar da varlığını sürdürmeye devam ediyor. El Hamra, içine girildiği andan itibaren mimari özellikleri ve doğal güzellikleri ile sizlere masallardaki saraylar böyle olmalıdır izlenimi veriyor.
Saray içindeki sütun ve kemerler de Endülüs medeniyetinin has mimarisini gözle görülür bir şekilde öne çıkarmaktadır. Özellikle sarayın birçok noktasında bulunan kemerli kapı ve pencereler bu mimarinin en güzel örnekleri arasında yer alıyor. Ayrıca bu kemerlerin her birinde birçok sembol bulunuyor. El Hamra Sarayı Kur’an ayetleri ile süslü birçok kapı ve pencereye sahiptir. Bu ayetler bugün dahi varlığını korumaktadır.
El Hamra Sarayı’nın Şehri Granada’ya Nasıl Gidilir?
İspanya’nın en iyi bilinen şehirleri arasında yer alan Granada, başta El Hamra olmak üzere birçok tarihi yapıyı barındıran bir şehirdir. Şehir, eşsiz doğası ve dağlık alanları ile de gelen ziyaretçilerini memnun bırakmaktadır. Ayrıca, Endülüs kültürünün izlerini takip etmek isteyenler için de konuklarını çok özel lezzetler ve gösteriler sunuyor.
Türkiye’nin herhangi bir noktasından Granada’ya gitmek için İspanya’ya uçakla gitmeniz gerekiyor. İstanbul ve Ankara gibi büyük şehirlerden Madrid veya Barcelona’ya uçuş gerçekleştirebilir, sonrasında ise trenle veya uçakla Granada’ya ulaşabilirsiniz.
Türkiye’den İspanya’ya gitmek için vize almanız gerektiğini de belirtelim. İspanya bir Avrupa Birliği üyesi olduğu için Schengen vizesine başvurmanız gerekiyor. Gitmeden önce sizden birçok belge isteneceğini ve bu belgeler arasında konaklanacak yer ve uçak bileti olduğunu da belirtelim.
Dünyanın En Güzel Sarayları yazımıza da mutlaka bakmalısınız.