Bizans’tan Osmanlı’ya tarihin her döneminde ticaretin oldukça canlı olduğu, tüccarların dinlenip insanların alışveriş yaptığı konaklama merkezlerine han denilmektedir. İnşa şekilleri genel olarak iki veya üç katlı olarak ayarlanmıştır. Anadolu’nun neredeyse her şehrinde yer alan hanlar oldukça kullanışlı ve kıymet verilen yapılardır. Çoğunlukla tarihi yarımada da ve Kapalıçarşı civarında yer alan hanlar şu an oldukça farklı durumdadır. Ancak sistem aynı şekilde devam etmektedir. Gelin hep birlikte İstanbul içerisinde bulunan hanlara göz atalım.
Bu İçerikte Neler Var?
İstanbul’da Yer Alan Önemli Hanlar
Kurşunlu Han
Bir diğer ismi Rüstem Paşa Hanı olarak bilinmektedir. 1561 senesinde Mimar Sinan tarafından İstanbul’da yaptırılmıştır. Ceneviz kilisesi olan Saint Michel’in tarihi kalıntılarının üzerine Sadrazam Rüstem Paşa’nın emri ile yaptırılmıştır. Eski dönemlerde daha çok gayrimüslimler tarafından kullanılmıştır. İstanbul’a gittiğinizde bu tarihi hanı görmenizi tavsiye ederiz.
Taşhan, Eminönü
Sipahiler Hanı, Katırcılar Hanı ya da Çukurçeşme Hanı gibi birçok isme sahip olan han 1763 senesinde III. Mustafa tarafından inşa ettirilmiştir. Günümüzde daha çok deri ve kürk satımı yapan dükkânların içinde bulunduğu bu han iki katlı ve üç avluludur. Lalelide yer almaktadır. Çok eski zamanlardan kalmasına ve birçok hasarı olmasına rağmen hala daha oldukça sağlam durmaktadır. İstanbul’un bilinen en eski ve tarihi hanlarından biridir. İstanbul’a gittiğinizde görmenizi tavsiye ederiz.
Giritli Mustafa Paşa Hanı
Ne zaman yaptırıldığı bilinmeyen bu han, Giritli Mustafa Paşa adına yaptırılmıştır. Kimin yaptığı da bilinmemektedir. 1868 senesine ait belgelerin olmasından dolayı o döneme ait olduğu düşünülmektedir. Han, hem Osmanlı hem de Avrupa mimarisinden izler taşımaktadır. İçerisinde hala daha çalışan perde dükkânları yer almaktadır. Ayrıca Osmanlı’nın önemli özelliklerinden biri olan avlu mantığı da bu handa mevcuttur. İstanbul’a gittiğinizde görmenizi tavsiye ederiz.
Zincirli Han
Kapalıçarşı’nın içinde yer almaktadır. Tek avlusu vardır. Ve iki katlı olduğu bilinmektedir. Tam olarak ne zaman yaptırıldığı bilinmeyen hanın tahmini 18.yy’da inşa edildiği düşünülmektedir. Han hala daha eski orijinalliğini taşımaktadır. O orijinallikle ayakta kalması da oldukça önemlidir. İstanbul’a gittiğinizde görmenizi tavsiye ederiz.
Balkapanı Hanı
İstanbul’da yer alan bu han hem Bizans hem de Osmanlı İmparatorluğu’ndan izler taşımaktadır. Hala daha ayakta kalmayı başaran han oldukça değerlidir. İsminin Balkapanı olmasının sebebi ise İstanbul’a gelen bal, yağ ve un gibi gıdaların kapan denilen hanlarda depolanmasındandır. Burada gerekli işlemler yapıldıktan sonra satışa sunulmaktadır. Osmanlı döneminden kalan kapanlardan günümüze kalan önemli bir kapandır. Ayrıca bilinen bir rivayete göre de Balkapanı Han’ı Bizans Dönemi’nde mahzen olarak kullanılmıştır. Bu yönüyle de oldukça önemlidir. Ve burada Ayasofya’ya uzanan bir yer altı tünelinin olduğu düşünülmektedir. İstanbul’a gittiğinizde görmenizi tavsiye ederiz.
Büyük Yıldız Han
Osmanlı’nın klasik ticaret hanlarından biri olarak bilinmektedir. Anıtlar Kurulu tarafından da tarihi eser olarak kabul edilmiştir. 1817 senesinde yaptırılan bu han üç kattan ve tek bir avludan oluşmaktadır. Eskiden klasik bir Osmanlı mimarisi özelliklerini taşımasına rağmen şu an yapılan eklemelerle oldukça değişmiştir. Daha çok batı tarzı bir görünüm oluşmuştur. Günümüzde içerisinde konfeksiyoncular bulunmaktadır. İstanbul’a gittiğinizde görmenizi tavsiye ederiz.