Ege Bölgesi’nin, İç Anadolu Bölgesi sınırında bulunan Uşak iki bölgenin kültürünün de harmanlandığı bir il olarak oldukça ilgi çekici bir yer. Ülkemizdeki elektriğin ilk kullanıldığı il olan Uşak, çalışkan nüfusu ile tanınıyor. Uşak’ta bulunan üniversite de ildeki genç nüfus sayısının artmasına katkı sağlıyor.
Önemli bir geçiş noktasında bulunan il elverişli toprakları ile tarım alanında oldukça başarılı. Bunun yanı sıra Uşak’ta oldukça gelişmiş ve olgun bir sanayi sektörü mevcut. Ülkemizin en çevreci illerinden biri olarak bilinen Uşak, günlük 700 ton civarında pamuk üretimini geri dönüşüm sayesinde gerçekleştiriyor.
Bu İçerikte Neler Var?
Dünyanın En Büyük İkinci Kanyonu: Ulubey Kanyonu
Uşak’ın Ulubey ilçesinde bulunan Ulubey Kanyonu, ABD’deki Büyük Kanyon’dan sonra en büyük kanyon olarak biliniyor. Bir doğa harikası olan kanyon aynı zamanda tarıma oldukça elverişli bir arazi olmasıyla ön plana çıkıyor. Ulubey Kanyonu’nu ziyaret edenleri düşünen Ulubey Kaymakamlığı 2015 yılında Cam Teras’ı hizmete açtı. Dünyanın en büyük ikinci kanyonu Ulubey, eşsiz doğasıyla mutlaka görülmesi gereken yerler arasında. Dünyanın en büyük ikinci kanyonunu ziyaret etmek için hemen uşak otobüs biletinizi alabilirsiniz.
Karun Hazineleri
Lidyalıların, M.Ö. 560 – 546 yılları arasındaki eserleri Karun Hazineleri olarak bilinmektedir. Karun kadar zengin deyimindeki Karun yani Kral Kroisos’a ait olan 450 parçalık hazine Uşak Müzesi’nde sergileniyor.
1960 yılında Uşak’ın Güre Köyü’nde bulunan Karun Hazineleri, 1963 yılından beri ziyaretçilerini bekliyor. Son bir kaç seneye kadar çok fazla rağbet görmeyen Karun Hazineleri, son yıllarda gelişen arkeoloji kültürünün de etkisiyle daha fazla ziyaretçi ile buluşuyor.
Uşak Otobüs Biletleri Biletall.com’da! Uşak Otobüs Bileti Sorgula >
Uşak Kilimleri
Ülkemizin gelişmiş halı ve kilim kültürünün önemli merkezlerinden biri Uşak. Uşak kilimleri turizm ticaretinde önemli bir yere sahip. Uşak Kilimlerinin dünya genelinde büyük bir rağbet gördüğünü biliyor muydunuz? İngiliz Kraliyet ailesi satın aldığı uşak kilimlerini sarayda kullanmaktadır. Aynı zamanda Uşak Kilimleri, İtalya ve Almanya tarafından da oldukça rağbet görmektedir.
İlk Şeker Fabrikası Uşak’ta Kurulmuştur
Ülkemizin ilk şeker fabrikası 1926 yılında Uşak’ta kurulmuştur. İmece usülü kurulan şeker fabrikası Uşak halkının çalışkanlığını bir kez daha hatırlatıyor.
Cumhuriyet’in kurulmasının hemen ardından Uşaklı Molla Ömeroğu Nuri (Nuri Şeker), pancar ekimiyle ve geliştirilmesiyle uğraşarak bunu meslek edinmek istiyor. Ailesi helvacı olan Nuri Şeker, kolaylık şerbetin formülünü geliştiriyor. Hammade çalışmalarının yanı sıra Molla Ömeroğlu, İstanbul’da askerlik yaparken tanıştığı kişiler ile de iletişim kurmaya başlıyor. Kurmak istediği fabrikası için yoğun emek sarf ediyor.
Sektör hakkında yoğun araştırmalar yapan Nuri Şeker, fabrika kurmak isteyen başka insanlar olduğu bilgisini ediniyor ve kendi fabrikasını kurma çalışmalarını hızlandırıyor. Türkiye’deki ilk şeker fabrikasını kuran Nuri Şeker’in fabrikası daha sonra kurulan dört şeker fabrikası ile birleştiriliyor ve Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. kuruluyor. Uzun lafın kısası ülkemizde önemli bir yeri bulunan şeker fabrikalarının kalbi Uşak’ta atıyor.