1 Kromozomun Lafı Olmaz: Down Sendromlu Gençlerin Kafeleri

Şu kısacık ömürde insanın mutlu yaşamasına engel olabilecek tüm kavramları siliyoruz. Engelleri aşmak zor değil. Yeter ki yaşamasını ve sevmesini bilelim. Aslına bakarsanız bir insana engelli demek çok doğru bir tabir değil. Sadece durumunu bildiren bir sıfattır bizce. Çünkü çoğu zaman ön yargılarımızla başa çıkamasak da, şunu bilmek zorundayız ki eğer bizler gönülden destekler ve hayatlarını zorlaştırmazsak onlar için hiçbir durum engel değil. Evet, Down Sendromlu arkadaşlarımızdan bahsediyoruz. Size baktıkça gözlerinin içindeki ışığı gördünüz mü? O ışık hadi kalkın diyor. Üç günlük dünyada yapılması gereken çok şey var. Eğlence var, okul var, gezmek tozmak var, kafelerde ilk aşkı tatmak var, sohbetin dibine vurmak var. Kısacası hayat var, yaşamak var.

down-sendromlu-genclerin-kafeleri

İTÜ

Kısa olan şu hayatta 1 kromozomun lafı olmaz tabii. Sosyal hayata atılmaları için tasarlanmış Down Sendromlu gençlerin kafeleri, onların aslında bu hayata artı birle başladıklarının en büyük kanıtıdır. Bu kafelerde her işi Down Sendromlu gençlerimiz yapıyor. O tombik, sevgi dolu ve marifetli ellerden çıkan enfes yiyecekler, içecekler ve karşılık beklemeden gerçekleştirilen güler yüzlü sunumlarıyla kendinizi bambaşka bir dünyada zannedebilirsiniz. Down Sendromlu gençlerin kafeye gelen müşterilerle kurdukları her iletişim onları hayata bir adım daha yaklaştırıyor. Down Sendromlu gençlerin bu kafeler sayesinde iş imkânı bulmaları her zaman yanlarında olan ve onlara destek veren ailelerini de çok sevindirmektedir.  Çalışmak ve çalıştıklarının karşılığını sizlerden gelen övgü dolu sözlerden almak onların en büyük dileğidir.  Onların, bizler de bu hayatta varız ve güçlüyüz dedikleri “Down” kafeler, ülkemizde bazı şehirlerde açılarak hizmet vermeye başlamıştır.  Bu hizmetten yararlanmak onların yanında olduğunuzun en güzel göstergesi olacak.

denizli-donw-sendromlu-genc-kafe

Denizli

2015 yılında 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde İzmir’in Bornova semtinde ilk kez açılan kafe, Down Sendromlu gençlerin hayata atılmaları için bir başlangıç olarak görüldü.  Down Sendromlu gençler Ankara Kızılay semtinde açtıkları kafe ile harikalar yaratmaya devam etti. İstanbul’un Üsküdar, Şişli, Mecidiyeköy ve Gülbağ semtlerinde bulunan Down kafeler ziyaretçi patlaması yaşıyor.  Ayrıca tüm engellerin ortadan kalktığının en güzel göstergesi olan bu kafeler Eskişehir, Mersin, Konya, Denizli ve Kayseri’de de açılmıştır. Ruhunuzu temize çekmek, geçmişinizi düşünmek ve herkesin birer engelli adayı olduğu gerçeğini düşünmek için herkese bulundukları illerde mevcut olan down kafelere gitmelerini tavsiye ediyoruz. Çünkü bu kafelerde masumiyet var, gülümseme var ve en önemlisi karşılıksız sevgi bağı var. Down Sendromlu kardeşlerimizi asla unutmayın. Çünkü onların aklında hep siz varsınız…

mersin-kafe

Mersin

 

Yazı Hakkında Düşündüklerinizi Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.