18 Mart Çanakkale Zaferi’nde Rota Belli: Çanakkale’de Tarih Kokan Yerler

Çanakkale, arkasında bıraktığı hikayelerle bizlere büyük dersler vermekte. Türkiye Cumhuriyeti’nin var olmasında büyük bir paya sahip olan Çanakkale, yıkılmak üzere olan bir devletin bağımsızlık ve özgürlük mücadelesini göstermekte. 250.000 Türk evladının şehit düştüğü Çanakkale savaşının izlerini günümüzde de görebilmek mümkündür. Her yıl 18 Mart tarihinde Çanakkale Zaferi yıl dönemlerinde hem yerli hem de yabancı birçok kişi Çanakkale’ye gelerek şehitlerine dua etmektedir. 18 Mart’ta Çanakkale’de gezilecek yerleri sizler içim derledik.

Çanakkale Şehitleri Anıtı

Çanakkale deniz ve kara savaşlarında toplam 250,000 Türk askeri şehit olmuştur. Geri dönemeyeceklerini bile bile şehadete doğru yürüyen bu askerler bizlerin bugün yaşadığımız bağımsızlığın ve özgürlüğün sembolleridir. Türk halkı, Çanakkale’de şehit düşen askerlerini unutmamak, her yıl sevgi ve saygı gösterebilmek için Çanakkale Boğazı’nın girişine Çanakkale şehitleri Anıtı’nı inşa etmiştir. Anıtı ziyaret ettiğinizde duygulanmamak mümkün değil. Bugün hala Çanakkale’nin geçilmez, geçilemez olduğunu bizlere göstermekte.

Akbaş Şehitliği

İtilaf Kuvvetleri’nin hem havadan hem karadan hem de denizden saldırdığı Akbaş şehitliği, binlerce askerimizin mermi dahi atmadan şehit olmasına neden olmuştur. Çanakkale Zaferi sırasında büyük bir etkiye sahip olan Akbaş Limanı bugün şehitlik olarak karşımıza çıkmakta. Diğer şehitlikler kadar ziyaretçi almayan Akbaş Şehitliği, vatan evlatlarımızın sonsuz mabedi olmuştur.

Soğanlıdere Şehitliği

Soğanlıdere, Çanakkale savaşlarında çok önemli bir yere sahipti. Bu mevkiide kurulan hastane savaş sırasında yaralı askerlerin tedavi edilmesini sağlıyordu. Tedavisi başarılı olanlar savaşa devam ederken şehit olan askerler alan içerisinde bulunan şehitliğe defnediliyordu. Şehitlik alanında bulunan anıt, hava bombardımanı sırasında şehit olan bir onbaşı ve 9 er anısına yaptırılmıştır.

Çanakkale Şehitleri Müzesi

Her yıl 18 Mart tarihinde yurdun dört bir yanından Çanakkale’ye ziyaretler yapılmaktadır. Gencinden yaşlısına, kadınından erkeğine herkes Çanakkale’ye adeta akın etmektedir. Çanakkale Savaşı sırasında toplanan, savaşta kullanılan silahlar, askerlerimize ait araç ve gereçler Çanakkale’de bulunan bu müzede sergilenmektedir. Müze adeta sizi savaş dönemine götürüp muhafaza ve müdafaanın nasıl yapıldığını göstermektedir.

Conk Bayırı Mehmetçik Park Anıtı Kemalyeri Yazıtı

Çanakkale’de adım attığınız her yer adeta tarih kokmaktadır. Conk Bayırı’na girdiğinizde savaşların yapıldığı siperleri görme imkanına sahip olabilirsiniz. Şehit olan askerlerimizin sonsuza kadar unutulmaması için inşa edilen Mehmetçik Park Anıtı, askerlerimize saygı, sevgi ve minnetimizin bir göstergesidir.

Büyük Anafarta Şehitliği

Küçük bir köyde bulunan Anafarta Şehitliği, diğer şehitliklere nazaran biraz uzak mevkiide yer alıyor. Bu neden çok fazla ziyaret edilmediğini ve bakımsız kaldığını görmekteyiz.

Çanakkale’yi yolunuz düştüğünde değil, her zaman isteyerek gidin. Yeni nesillerin de Çanakkale Zaferi ruhuna sahip olması, bu vatanın kolay bir şekilde alınmadığını gösterin. 250,000 asker, bugün rahat bir şekilde yaşayabilmemiz için hayatını 100 yıl önce feda etti. Saygı, sevgi ve minnet ile…

Yazı Hakkında Düşündüklerinizi Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.