19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı’nda Samsun’dan Trabzon’a Karadeniz

2017 takvimini görür görmez önce tatil günlerine baktınız. 23 Nisan, pazar gününe denk geliyordu; üzüldünüz. Bir umutla 19 Mayıs’a baktınız. O günü görünce, biraz olsun mutlu oldunuz. Evet, 19 Mayıs Cuma günüydü. Hafta sonuyla birleşince üç günlük bir tatil sizi bekliyordu. Nereye gitsem, hava durumu gideceğim yerde nasıl olur diye düşündünüz. Durun daha fazla düşünmeyin. Gelin bu 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı’nda Karadeniz’in keyfini çıkarın.

Bu İçerikte Neler Var?

Samsun

Tarihi yapıları, doğal güzellikleri, kaplıcaları ve uzun sahilleriyle Samsun, Karadeniz’in önemli turizm merkezlerinden biri.

19 Mayıs milli bayram gününün Cumhuriyet tarihi açısından önemi sebebiyle, mücadelenin başladığı yer olan Samsun’daki müzelerden gezinize başlayabilirsiniz. Bandırma Vapuru, Gazi Müzesi, Samsun Arkeoloji ve Etnografya Müzesi görülebilecek müzeler.

Biletall.com’dan En Ucuz Samsun Uçak Biletini Bul »

Samsun Büyük Camii, Taşkale Camii, Gökgöl Camii, Göğceli Camii ve Sivrikese Camii Samsun’un önemli yapılarından. Mater Dolorosa Katolik Kilisesi de tarihi açıdan önem taşıyan yapılardan biri. Ayrıca Fazıl Ahmet Paşa Medresesi de gezilecek yerler listesine eklenmeli.

Karadeniz’in her kenti gibi Samsun da doğal güzellikler açısından zengin. Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti, Ladik Gölü, Tekkeköy Mağaraları, Akalan Şelaleleri ve Kabaceviz Şelaleleri mutlaka görülmeli.

Samsun’un arkeolojik zenginliklerini görmek isterseniz, Dündartepe Höyüğü, Amisos Tepesi, İkiztepe Höyüğü ve Lerdüge Tümülüsleri sizleri bekliyor olacak.

Samsun’un böreklerinin, pidesinin, haluçkasının tadına bakmadan Ordu’ya geçmeyin.

En Ucuz Samsun Otobüs Bileti Al >>

Ordu

Ordu’ya geçtiyseniz Doğu Karadeniz’in kapısından girdiniz demektir. Doğal güzellikleri, mavisi, yeşili, yaylalarıyla sizi kendisine hayran bırakacak.

Ordu’nun doğal güzelliklerinden birkaçını sayacak olursak; Asarkaya Milli Parkı, Çambaşı Yaylası, Ulugöl, Hoynat Adası, Melet Nehri, Turnasuyu Vadisi ilk sıralarda yer alıyor olacaktır.

Müze olarak Ordu’da Paşaoğlu Konağı, Ordu Müzesi, Etnografya Müzesi ve Taşbaşı Kültür Merkezi’ni ziyaret edebilirsiniz.

Ordu kaleleriyle de meşhurdur. Gölköy Kalesi, Kurul Kalesi, Bolaman Kalesi ve Ünye Kalesi geçmişe tanıklık ettiği gibi, Ordu’nun güzelliklerine de yüzyıllardır tanıklık etmektedir.

Karadeniz mutfağının güzide örneklerini Ordu’da tadabilirsiniz. Fındıklı ve pırasalı bir et yemeği olan Malahto, Gürcü kavurması, Turşu kavurması, Hamsi köftesi ve Muhlama’nın tadına bakılmadan dönülmemeli.

Giresun

Yeşilin her tonuna ve fındığa doymak için Giresun rakipsiz bir kent. Yaylaları olduğu kadar plajları, geleneksel dokusu ve tarihiyle Giresun, Trabzon’dan önceki son durağımız.

Madem bir milli bayram günü yola çıktık, yine önce müzelerden gezimize başlıyoruz. Kuvayi Milliye ve Osman Ağa Müzesi Kurtuluş Savaşı’nı gözünüzde canlandırmanız için iyi bir tercih olacak. Giresun Müzesi ise şehre ait kültürel ve tarihi eserlerin toplandığı bir müze.

Biletall.com’dan En Ucuz Girsun Otobüs Biletini Bul »

Görülmeye değer diğer önemli yapılar Giresun kaleleri. Tirebolu Kalesi, Giresun Kalesi, Bedrama Kalesi şehrin kaleleri.

Özellikle bahar ve yaz aylarında bölge halkının ve turistlerin rağbet ettiği yaylalar ise Kümbet Yaylası, Kulakkaya Yaylası, Bektaş Yaylası, Sis Dağı Yaylası, Paşakonağı Yaylası ve Gölyanı Yaylası.

Karadeniz’in iki adasından biri Giresun’da. Limandan teknelerle adaya ulaşılabilmekte. Sahiliyle de ünlü olan Giresun’da Giresun Plajı, Tabya Plajı, Belediye Plajı, Emniyet Plajı ve Arif Kumaş Plajı denize girmek için uygun olan plajlar.

Gezdiniz, gördünüz, biraz yoruldunuz ve acıktınız. Öyleyse Giresun lezzetlerinin tadına bakma zamanıdır. Taze fasulye ve pirinç ile hazırlanan Fasulye dibesi, Mısır ekmeği, Hamsi böreği, Yağlaş, Etli karalahana sarması, Pazı mücveri gibi yöresel lezzetler Giresun’dan ayrılırken damağınızda hoş bir tat bırakacak.

Trabzon

Trabzon, Karadeniz’in kendine özgü, mutlaka görülmesi gereken şehirlerinden biri. Sayısız doğal ve tarihi güzellik sizi Trabzon’da bekliyor olacak.

Yine gezimize müzelerden başlayalım. Trabzon Müzesi, Trabzon Ayasofya Müzesi, Geleneksel Yaşam Sergisi, Atatürk Köşkü, Cevdet Sunay Müzesi gezebileceğiniz müzeler arasında.

Trabzon’da dünyaca meşhur Sümela Manastırı dışında görülebilecek dini yapılar arasında Kızlar Manastırı, Peristera Manastırı, Kaymaklı Manastırı ve St. Eugenius Kilisesi yer alıyor.

Şehrin en eski yapılarından olan surlar ve Trabzon Kalesi, Trabzon’un önemli tarihi değerlerinden.

Trabzon diyince horon akla geliyor. En iyi horon nerede vurulur derseniz cevabımız; Trabzon’un yayla şenlikleri olacaktır. Haldizen Yaylası, Lapazan Yaylası, Erikbeli Yaylası, Garester Yaylası, Şolma Yaylası ve Sultan Murat Yaylası kemençeyle horonun, püfür püfür havanın keyfinin en iyi çıkarılabileceği yerler.

Karadeniz turumuzu bitirirken Karalahana sarması, Hamsili pilav, Kaygana, Akçaabat köftesi, Hamsiköy sütlacı ama illa da peynirli hamsi kızartması olan Hamsi kuşu yiyoruz.

En Ucuz Trabzon Otobüs Bileti Al >>

Yazı Hakkında Düşündüklerinizi Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.