ABD Vizesi Nasıl Alınır? Ve Kısıtlamalar Neleri Kapsıyor?

Türkiye – Amerika Vize Süreci

Türkiye’den Amerika’ya vize almak, hep bir soru işareti olmuştur. “Nasıl vize alınır, seyahat için vize alabilmek mümkün mü, şartlar neler?” Normal şartlarda sorular uzayıp giderdi fakat şu sıralar yeni sorular insanların kafasını kurcalamakta hem de sadece Türk vatandaşlar için değil Amerikalılar için de benzer durum geçerli. Çünkü iki ülke karşılıklı olarak vize başvurularını askıya aldı.

İki Ülke Arasında Vize Süreci Nasıl İşliyordu?

Vize başvuruları askıya alınana kadar iki ülke için de farklı süreçler işlemekteydi. Amerika’ya seyahat edecek tüm Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, seyahatleri öncesinde pasaport kategorisi fark etmeksizin vize işlemlerini başlatmaları gerekmekteydi. Ankara Amerika Büyükelçiliği veya İstanbul Amerika Başkonsolosluğuna vize müracaatında bulunarak işlemler başlatıldıktan sonra, tüm evrakların onaylanması bekleniyordu. Onay alındıktan sonra randevuya gidilerek vize alma süreci tamamlanıyordu. Amerika vize başvuru sahibinin seyahat planlarının aksamaması için Amerika vize işlemlerine başlamak için ideal tarih, Amerika’ya muhtemel seyahat tarihinden en az 6-8 hafta önceydi.

ABD vatandaşları için ise bu süreç daha kolaydı. Amerikalılar Türkiye’ye gelmek istediklerinde ya internet üzerinden e-vize başvurusu yaparak ya da uçağa bindikten sonra Türk gümrüklerinde yani kapıda vize alabiliyorlardı.

Başvuruların Askıya Alınması Kararına Hangi Pasaportlar Dahil?

Amerika’ya herhangi bir nedenle gitme planı yapan vizesiz Türk vatandaşlarının hiçbiri 9 Ekim tarihinden itibaren vize işlemlerini sürdüremeyecekler. Karar diplomatik pasaportları içine alarak tümünü kapsamaktadır. Yani Türk vatandaşları diplomatik, turistik, iş, öğrenci, işçi ve gazeteci dahil hiçbir vizeyi ikinci bir karar açıklanana kadar alamayacaklar. Aynı şekilde ABD vatandaşları da Türkiye’ye gelmek istedikleri takdirde yasal süreçlerden dolayı vize işlemlerini gerçekleştiremeyecekler.

Biletall.com’dan En Ucuz Amerika Uçak Biletini Bul »

Vize Kısıtlamasından Kimler Etkilenecek?

Washington ve Ankara’nın karşılıklı aldığı ‘Başvuruları askıya alma’ kararından, halihazırda vizesi olanlar ya da vize başvurusu yapıp onay alanlar etkilenmeyecek. Vize başvurusunu tamamlamış ancak konsolosluktaki randevusunu bekleyenler için durum belirsiz. Bunun dışında kalan ve seyahat etmek isteyen her iki ülkenin vatandaşları da mağdur olacak. Öte yandan bazı özel durumlar da söz konusu; Uluslararası kurallar gereği vize başvurusu ikametin olduğu yerden yapılmaktadır. Bu kural bazında, ilave bir düzenleme olmazsa yurtdışındaki Türk vatandaşlar ABD vizesine başvurabilecekler. Ayrıca Green Card, göçmenlik yasasıyla şekillendiği için vize başvurularının askıya alınması Green Card’a yönelik başvuruları etkilemeyecek.

Mağduriyetin Giderilmesi İçin Neler Yapılıyor?

Türkiye’den her ay binlerce turist Amerika’ya gidiyor. Özellikle paket turlar sağladıkları kolaylıklar sayesinde rağbet görmekte. Vize kısıtlamasından sonra birçok tur şirketi, biletlerini aldıkları halde vize bekleyen vatandaşların ücretlerini iade edeceklerini belirtti. Tur şirketlerine ek olarak Türk Hava Yolları da yaptığı açıklamada 9 Ekim’den önce Türkiye-Amerika uçuşları için alınan biletleri, ücretlerini geri iade etmek üzere 31 ekime kadar iptal edeceğini açıkladı. Böylece biletlerini alıp vize başvurularının sonuçlarını bekleyen yolcular mağdur olmayacaklar.

Yazı Hakkında Düşündüklerinizi Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.