Adana’da Tatmanız Gereken 5 Yöresel Lezzet

Ülkemizin dünyaca tanınan, en önemli özelliklerinden biri de her yöresiyle ayrı ün salmış olan mutfağıdır. Ülkemizin bu leziz yöreleri içinde ilk akla gelen, başı çeken, ülkemizin dünya mutfağında adını duyuran yemekler Adana yemekleridir. Kırmızı et, sakatat, hayvansal yağlar, acısıyla ünlü biber, baharat ve bulgur tüketiminin ön plana çıktığı Adana mutfağı; Güneydoğu ve Akdeniz kültürlerini bir araya toplamış, yemeklerinde bu iki kültürü müthiş harmanlamıştır. Çorbaları ve tatlıları da en az ana menüleri kadar popüler ve lezzetli olan Adana lezzetlerine birlikte göz atalım.

1. Adana Kebabı

Adana’nın en meşhur yemeği olan ve dünya literatürüne şehrin adıyla birlikte geçen Adana kebabı; Türk ve hatta dünya mutfağında kebap denildiğinde akla gelen ilk seçenektir. Dana ve kuzu kıymanın karışımından yapılan Adana kebabı, baharat ve soğan, maydanoz gibi garnitürlerle zenginleştirilir. Etlerin zırh adı verilen özel bıçakla iyice dövülerek kıyılması, bu muhteşem kebabın püf noktasıdır. Dozajı isteğe bağlı olarak ayarlansa da, Adana kebabının içinde mutlaka acı ve baharat yer alır.

2. Şırdan

Adana mutfağının en önemli lezzetlerinden biri olan şırdan dolmasının yapımında mutlaka kuzu şırdan tercih edilmelidir. Şırdanlar tuzla ovulup yıkanarak iyice temizlendikten sonra içleri açılır ve iç malzemeleri olan domates, soğan, maydanoz, nane, iç yağında kavrulmuş pirinç, çeşitli salça ve baharatlar konularak ağzı yeniden kapatılır. İçerisindeki pirinçler piştiğinde doğru pişirme kıvamına ulaşan şırdan, bol baharatla servis edilir.

3. Mumbar

Adana mutfağının bir başka geleneksel lezzeti mumbarın ana malzemesi koyun bağırsağı ve az yağlı kıymadır. Bağırsaklar sirke, limon suyu ve tuz kullanılarak temizlendikten sonra iç hazırlığına geçilir. Doğranmış soğan, rendelenmiş domates, kıyılmış maydanoz, kıyma, pirinç, baharat ve tuzla hazırlanan iç mumbara doldurulur ve iplikle bağlanır. Tencereye dolma seviyesinde su eklenerek 1 saat kadar yüksek, sonrasında kısık ateşle pişirilir. Adana otobüs bileti alarak en lezzetli mumbar yemeğini Adana’da yiyebilirsiniz.

4. Analı Kızlı

Gaziantep, Hatay, Tokat gibi iller tarafından da sahiplenilse dahi, Türk mutfağının en çok sevilen çorbalarından analı kızlı, esasen has bir Adana lezzetidir. İçi ve dışı ayrı ayrı hazırlanan analı kızlı, küçüklü büyüklü köftelerden oluşur. Salça, soğan, nohut ve baharatla yapılmış sosuyla apayrı bir lezzete bürünen analı kızlı çorbasının köfteleri bir iki taşım kaynadığı vakit, çorbamız sofraya gelmek için hazır demektir.

5. Bici Bici

Çorbaların ve kebapların en iyilerini bilen, en lezzetlisini tadan Adanalılar, tatlı konusunda da müthiş bir lezzete sahiptir. Adana’nın sembol lezzetlerinden olan, özellikle yaz aylarında tüketilen tatlısı bici bici, gül şerbeti ve kesilmiş nişastayla yapılır. Nişasta ve suyla yapılan muhallebisi hazır olduktan sonra önce dinlendirilip sonra küp şeklinde kesilir. Tabana dökülen muhallebiden sonra soğutulmuş gül şerbeti, gıda boyası ve pudra şekeriyle hazırlanan sos üzerine dökülerek muhallebiyle karışır. Rendelenmiş buzdan sonra en son muz ve pudra şekeriyle süslenerek servis edilir.

En Ucuz Adana Otobüs Bileti Al >>

Yazı Hakkında Düşündüklerinizi Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.