Asın Bayrakları, Bizimde Paris Gibi Bir Yöremiz Var: Atça!

Ege Bölgesi’nin tarifi zor güzelliğini tüm dünya zaten açıkça bilmektedir. Türkiye’de bir inci gibi parlayan bu bölgede, bol oksijenli havası, pırıl pırıl güneşi ve tertemiz yüreklere sahip olan halkıyla Aydın’ın beldesi olan Atça’ya kısa bir yolculuğa ne dersiniz? Aydın ilinin Sultanhisar ilçesine bağlı bu muhteşem beldeyi kısa bir yazı molasında da olsa gezmeyi ve yakından hissetmeyi istiyorsanız vakit kaybetmeden yazdıklarımıza kulak verin… Türkiye’nin gizli kalmış Paris’ine hoş geldiniz…

Atça Roma döneminde, 1867 yılında kurulmuştur. Atça’nın bir özelliği de Ege Bölgesi’nin ilk belediyelerinden birisi olmasıdır.  Atça Belediyesi olarak kurulan bu belediye Aydın iline ilkleri yaşatmıştır. Atça, önemli turizm merkezlerinin yörüngesinde bulunmasından dolayı saygınlığını her zaman korumuştur.

atca

Atça

Atça’nın en dikkat çekici ve en değerli özelliği Fransa’nın Paris şehrine çok benzetilmesidir. Öyle ki bu kanıyı güçlendirmek adına belediyenin girişinde “Şu anda küçük Paris’tesiniz. Pasaport gerekmez” ifadesi yer alır. Peki, bu belediyenin Paris ile ilişkisi neye dayanmaktadır? Atça 28 Mayıs 1919’da uğradığı Yunan işgalinden dolayı büyük bir hasara uğramıştır. Ancak Cumhuriyetin kurulmasıyla Atça’nın da yüzü gülmeye başlamış ve Paris’te şehir planlamacılığı eğitimi almış Atça’lı Abdi Bey, fen memuru olarak buraya gelmiştir. Paris’e âşık olan Abdi Bey’in büyük katkıları ile Paris’in meydanı Atça’ya taşınmış ve tüm detaylarla birebir kendileri ilgilenmişlerdir. Atça’nın Paris’e benzemesinin temelinde yatan gerçek budur.
atca-gezisi

Kuş Bakışı

Dillere destan Atça’nın Abdi Bey Caddesi, Nazilli Caddesi, Kurtuluş Caddesi, Karakol Caddesi, Kavaklar Caddesi, Jurnalı Caddesi, Batı Caddesi ve son olarak Atatürk Caddesi olmak üzere sekiz ana caddesi bulunmaktadır.  Bu caddelerin Atça Parkı’nda birleşmesi beldeye ayrı bir hava katmaktadır.  Atça Parkı Atça’nın tam merkezinde bulunur ve gelen ziyaretçileri adeta büyülemektedir. Atçalıların ve başka şehirlerden gelen misafirlerin hem eğlendikleri hem de dinlendikleri bu park çok sevilmektedir.

Ayrıca Atça’nın diğer bir güzelliği çok katlı binaların olmamasıdır. Özgünlüğünü ve güzelliğini bu şekilde yıllardır koruyan Atça’da evler müstakil yapıdadır. Bahçelerin de bulunduğu bu evler çok şirin bir görüntü yaratmaktadır. Atça Belediyesi, yazımızın başında da belirttiğimiz gibi ilklerin beldesidir. Bu zamana kadar öz kimliğini bu denli korumuş olması, evlerin bu muhteşem planlaması ve kentleşme gerçekleştirilirken kurallara uyulmasıyla birçok konuda ilk olma hakkını kazanmıştır.

 

cilek

Atça denilince ilk akla gelen şeylerden biri de çilektir. Her ne kadar Türkiye’nin Paris’i olarak bilinse de çileği ile kendi adını tüm dünyaya duyurmayı başarmıştır.  Atça, çilek meyvesinin yanı sıra Aydın’ın simgesi haline gelen incir, pamuk, zeytin, şeftali ve sebzecilik işleriyle de tanınmaktadır.  Atça’da pek çok fabrika bulunmaktadır. Zeytinyağı, narenciye, pamuk çırçırlama ve kasa fabrikaları bunlardan bazılarıdır.


kitap
Atça küçük bir belde olmasına karşın, okuma yazma oranına bakıldığında asla küçümsenmemesi gerekir.  Atça’da okuma yazma oranı %97 ‘dir.  Evet, yanlış okumadınız. Aydın’ın bu konuda çok başarılı bir il olduğu zaten bilinmektedir. Atça’nın da böyle bir konuda Aydın’ın yüzünü kara çıkarmaması güzel bir durum olsa gerek…

Paris’e gitmek sizin için uzak bir ihtimal ise kendi topraklarımızda bulunan ve Paris’i aratmayan Atça’yı mutlaka görmenizi tavsiye ederiz. Küçük ama çok şirin olan bu beldeye gitmek için kendinize zaman yaratın. Ailenizle veya sevdiklerinizle güzel bir hafta sonu geçirmek için mutlaka gidip gezmenizi öneririz. Paris’i ayaklarınıza kadar getiren, doğru kentleşmenin en güzel yansıması olan bu özel yeri görmemek olmaz.

En Ucuz Aydın Atça Otobüs Bileti Al >>

 

Yazı Hakkında Düşündüklerinizi Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.