Baharın Tadını Çıkarın: Ağva

İstanbul’a 97 km uzaklıkta bulunan Ağva İstanbullular tarafından huzurun ve yemyeşil tabiatın tadına varmak için seyahat edilen özel bir yer olarak tanımlanmaktadır. İstanbulun kalabalığından uzaklaşmak, temiz hava almak isteyenlerin tercih ettiği Ağva Göksu ile Yeşilçay Irmakları arasında bulunmaktadır. Eğer araç ile gidilecekse Ümraniye-Şile yolu üzerinden Şile’ye ulaştıktan sonra sahil yolundan Ağva’ya ulaşılabilir. Aynı zamanda Üsküdar ve Ümraniye’den hareket eden otobüsler de Ağva’ya hizmet vermektedir. Ağva gezisi süresince de koylar arasında gezmek için tekneler çalışmaktadır. Bununla birlikte Ağva içinde bisikletle dolaşmak oldukça popülerdir.

Ağva tarih boyunca Romalılar, Frigler ve Osmanlılar için her zaman stratejik öneme sahip bir geçiş noktası olmuştur. Kelime anlamı iki nehir arasındaki köy olan Ağva’da yapılan arkeolojik çalışmalarda Romalılara ve Bizans’a ait kalıntılar bulunmuştur. Hacılı Köyü’ndeki Gülerek Mağarası bunlar arasında en çok dikkat çekenidir ve Kalemköy Ağva’nın en eski yerleşim yeridir. 1300’lü yıllarda Türkmen göçleriyle beşeri yapısı şekillenen Ağva’nın nüfusu kış aylarında 2500 iken yaz aylarında 15000’I bulmaktadır. Karadeniz’e olan kıyısı temiz deniziyle bilinmektedir.

Ağva’da hem Akdeniz hem de Karadeniz iklimine benzeyen bir geçiş iklimi hakimdir. Yaz aylarında hava sıcaklığı 30 dereceye kadar çıkar ve deniz sezonunun başladığı Haziran, Temmuz ve Ağustos ayları Ağva’yı ziyaret etmek için en uygun zamanlardır. Kış aylarının ılık geçtiği Ağva bu aylarda da doğayla iç içe bir haftasonu geçirmek isteyen İstanbullu gezginlerin tercihi olmaktadır.

Ağva’da konaklama için çoğunlukla bungalow evler tercih edilmektedir. En makul pansiyonların deniz ve ırmak kenarında konumlandığı Ağva otellerinin bütün odaları Ağva’nın kusursuz doğa manzarasına bakmaktadır. Ağva’da konakladığınız sürece Kilimli ve Kadırga Koyları, Ağva’nın köyleri, Kalemköy, Hacılı Köyü, Gürlek Mağarası, Göksu Köyü, Gökmaslı Köyü, Gelin Kayası, Saklı Göl, Karamandere gibi yerleri görmeniz tavsiye edilir. Bununla birlikte muhteşem doğasını yürüyüş ile keşfedebilir; sahil, orman ve ırmak için ayrı ayrı yürüyüş parkurları planlayabilirsiniz. Orman ve deniz manzaralı bisiklet yollarında bisiklet sürebilir, balık tutabiir, nehirde küçük teknelerle yapılan turlara katılabilirsiniz.

Ağva çok canlı bir gece hayatı atmosferine de sahiptir. Ağva’da her zevke uygun café, bar bulunmaktadır. Yaz akşamlarının oldukça hareketli geçtiği Ağva’da Pub 81, Mavi Yeşil Restoran, Club Biber, Kumsal Café en çok bilinen mekanlardır. Bununla birlikte yıl boyunca Ağva’da bir çok etkinlik ve festival düzenlenmektedir. Çoğu Temmuz ayı içinde gerçekleştirilen bu festivaller Ağva Kültür ve Turizm Festivali, Ağva Bisiklet Festivali, Ağva Uluslararası El Sanatları Fuarı ve Şile Bezi Festivali’dir. Ağva’da alışveriş yapmak isteyenler ise bölgede alışveriş merkezi bulunmasa da Cuma günleri kurulan pazarda köylüler kendi üretimi olan doğal sebze meyveleri satarlar. Bununla birlikte Ağva’da bir çok el işi, Şile Bezi giysi ve takı satan hediyelik eşya dükkanları da bulunmaktadır.

En Ucuz İstanbul Ağva Otobüs Bileti Al >>

Yazı Hakkında Düşündüklerinizi Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.