Bahçeseverler Burada mı? İşte Görünce Aklınızdan Çıkmayacak Botanik Bahçeler

Kendinizi dünyanın hengamesinden soyutlamak isteyenlerdenseniz, farklı çiçekler, bitkiler ve farklı türlerdeki canlıları görebileceğiniz botanik bahçeler eşi bulunmaz bir görsel şölen sunuyor. Son yıllarda oldukça revaçta olan ve sayısı her geçen gün artan botanik bahçeler; eşsiz güzellikleri, huzurlu ortamı ve binlerce farklı bitki türüyle büyüleyici bir dünyanın kapılarını aralıyor. Sizler için İstanbul’da ziyaret edilebilecek botanik bahçeleri bir araya getirdik.

İstanbul Üniversitesi Alfred Heilbronn Botanik Bahçesi

Türkiye’de kurulmuş ilk botanik bahçe olma özelliğini taşıyan AlfredHeilbronn, İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesine ait 19 dönümlük bir arazi üzerine kurulmuştur. 1932 yılında tasarlanan bahçe üzerinde Fen Fakültesi Biyoloji bölümü ve Hasan Ali Yücel eğitim fakültesi bulunuyor. 9 adet sera bulunan bahçede asırlık ve nadir bulunan birçok bitki yer alıyor. Altı bine yakın bitki türü bulunan bahçede Türkiye’de yetişmeyen 2500 civarında egzotik bitki türü de bulunuyor. Haftanın her günü ziyaretçilerine açık olan AlfredHeilbronn Botanik Bahçesi, ücretsiz şekilde gezilebiliyor. Bahçenin her bölümünde bitkiler hakkında bilgi veren açıklamaların bulunmasının yanı sıra, belli bir ücret karşılığında profesyonel rehberlik hizmetleri de sunulmaktadır. Okul gezileri dışında, grup olarak yapılacak gezilerde ise ücret talep edilmektedir.

İstanbul’un kalbinde gizli bir cennet olan AlfredHeilbronn Botanik Bahçesi, Süleymaniye Camii’ne çok yakın olup, İstanbul Müftülüğü’ne yanında yer almaktadır. Bu bahçe, Osmanlı Dönemi’nde Şeyhülislamlık binasının bulunduğu alanda yer aldığı için bahçe müftülük hazinesinde görülmektedir. Botanik bahçe adını, 1933 yılında üniversite reformu ile Atatürk’ün daveti üzerine ülkemize gelen ve bahçenin tasarımını yapan Prof. DR. AlfredHeibronn’dan almıştır.

Ziyaret etmek ve bilgi almak için İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü’ne  (0212) 444 57 00 numaralı telefondan ulaşabilirsiniz.

Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi

2002 yılından beri faaliyette olan Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi, Ataşehir Tem otoyolu kavşağında kurulmuştur. Bahçe, ücretsiz olarak ziyaretçi kabul etmektedir. Botanik bahçe içerisinde bilimsel çalışmalar, araştırmalar kapsamında bitki koleksiyonları ve çeşitleri üzerine eğitimler de verilmektedir.

Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi, İstanbul’un en iyi botanik bahçeleri arasında gösterilmektedir.

Bilimsel ve akademik çalışmaların da hız kesmeden devam ettiği Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi içerisinde bitki ressamlığı, bahçıvanlık kursları, şifalı orman bitkileri ve yaz bitkileri yetiştiriciliği gibi birçok farklı etkinlik atölyesi bulunmaktadır. Ayrıca çocuklara doğayı sevdirmek ve doğayı tanıtmak için eğlenceli atölyeler ve eğitim çalışmaları düzenlenmekte. Basit bir ulaşım imkanı sunan ve birçok farklı etkinliği bünyesinde barındıran bahçe içerisinde sıkılmadan keyifle vakit geçirebilirsiniz.

Ücretsiz gezilebilen Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi’ni ziyaret etmek veya ayrıntılı bilgi almak için (0216) 546 44 37 numaralı telefondan yetkililerle iletişime geçebilirsiniz.

Zeytinburnu Tıbbi Bitkiler Bahçesi

2005 yılında Zeytinburnu Belediyesi ve Merkezefendi Tıp Derneği’nin işbirliği ile açılan bahçe 700’ün üzerinde tıbbi bitki çeşidine ev sahipliği yapmaktadır. Bahçede, tıbbi bitkiler dışında egzotik bitkiler ve ağaçlar da bulunmaktadır. Geniş bir alan üzerine kurulu olan Zeytinburnu Tıbbi Bitkiler Bahçesi içerisinde şifalı bitkiler üzerine bitki meraklılarına çeşitli kurslar ve seminerler de verilmektedir. Kurs ve seminerlerin yanı sıra atölyenin bulunduğu bahçede çocuklar için de doğa sevgisi ve koruyuculuğu üzerine kurslar da yer almaktadır.

Detaylı bilgi için (0212) 664 41 55 numaralı telefondan irtibata geçebilirsiniz.

Bakırköy Botanik Parkı

2013 yılında Bakırköy Belediyesi tarafından ziyarete açılan Botanik Park; 96 bin metrekarelik alan üzerine kurulmuştur. Konum olarak Bakırköy E5 üzerinde bulunan Botanik Park, İncirli Metrobüs durağına çok yakındır. Toplu taşıma veya özel araçlarla çok basit bir şekilde ulaşım mümkündür.

Çok büyük bir alanı kaplayan park içerisinde bulunan 11 farklı tematik bahçe, bitki meraklılarının tüm meraklarını gidermektedir. Ayrıca park içerisinde oyun alanları, sosyal tesis, otopark, eğitim alanları ve daha birçok farklı sosyal aktivite alanı da yer almaktadır. Hafta sonları ailecek vakit geçirmek için harika bir ortam sağlayan Bakırköy Botanik Parkı içerisinde yenilebilir, şifalı bitkiler ve kültür bitkileri üzerine birçok alanda atölyeler, seminerler ve eğitimler de düzenlenmektedir.

Atatürk Arboretumu

İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi’ne ait olan Atatürk Arboretumu, 345 hektarlık alan üzerine Belgrad Ormanı’nda kurulmuştur. Atatürk Arboretumu özellikle bahar aylarında fotoğraf sanatçılarının akınına uğramaktadır. Tertemiz doğa içerisinde tabloluk görüntüleri ziyaretçileriyle paylaşan bu eşsiz yer ücretsiz olarak gezilebilmektedir. Ancak belirtmekte yarar var ki, 20 kişilik gruplar için ücret alınmaktadır.

Biletall.com’dan En Ucuz İstanbul Uçak Biletini Bul »

Baltalimanı Japon Bahçesi

Baltalimanı Japon Bahçesi, 1972 yılında kardeş şehir projesi kapsamında birbirlerini kardeş şehir ilan eden İstanbul ve Yamaguchi şehirlerinin 30. yıldönümü anısına 2002 yılında kurulmuş ve ziyaretçilerine açılmıştır. Bahçe içerisinde oldukça fazla sayıda meşhur Japon kiraz ağacı Sakura bulunmaktadır. Ayrıca heykeller, göletler ve Japonya’ya özgü olan birçok bitki çeşidini de burada görmek mümkündür. Bahar aylarında temiz boğaz havası almak ve görsel bir şölen yaşamak için Baltalimanı Japon Bahçesi harika bir seçim.

Yazı Hakkında Düşündüklerinizi Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.