Çin’de Görülmesi Gereken Yerler

Çin’de Görülmesi Gereken Yerler

Çin ismini duyduğumuzda aklımıza gelen yapılardan ilki elbette ki Çin Seddi olacaktır. Biz de sizler için bu ismi duyduğunuzda aklınıza daha birçok yapı gelmesini sağlamak amacıyla Çin yapılarını inceledik. Çin’de bizim bildiklerimiz dışında nelerin var olduğunu araştırdık. Tarihi, kültürü ve daha birçok yönüyle dünyayı etkileyen bu ülke bilinmeyenleriyle bile herkesi büyülemektedir.   Asya Kıtası’nın önemli ülkelerinden biri olan Çin birçok medeniyete de ev sahipliği yapmıştır. Bu sebeple sahip olduğu yapıların çoğunda değişik kültürlerin etkisi de görülmektedir. Kozmopolit bir yapısının olması da Çin’i farklılaştıran bir diğer özelliğidir. Gelin hep birlikte, Çin’e gittiğimizde görmemiz gereken yerleri inceleyelim.

Çin’de Görülmesi Gereken Yerler

Yazlık Saray

Yazlık Saray, Çin

Oldukça popüler olduğu bilinen Çin, yıllar boyunca farklı farklı birden çok kültüre ev sahipliği yapmıştır. Şehri yönetenler de doğal olarak her seferinde değişmiştir. Yönetenlerin çokluğu da kendilerine ait yapılar ortaya çıkarmalarına sebep olmuştur. Hanedanlar kendileri için mevsimlere göre kullanmak amacıyla saraylar yaptırmışlardır. Bu yapıda yazın kullanılacak şekilde yapıldığı için ismi Yazlık Saray olmuştur. Neredeyse 290 hektarlık bir alanda bulunan yapı Kunming Gölü’nün karşısına inşa edilmiştir. Manzarası oldukça güzeldir. Saraydan bakıldığında bir tarafta yemyeşil dağlar diğer tarafta da masmavi bir göl görünmektedir.  Saray içerisinde 500 civarı aslan oyması ve yine 500 civarı Çin tabloları yer almaktadır. Çin’e gittiğinizde mutlaka ziyaret etmeniz gereken yapılardan biridir. Ayrıca Çin mimarisini anlamanız için de oldukça etkili olacaktır.

Yasak Şehir

Yasak Şehir, Çin

Yasak Şehir denildiğinde bir şehirden bir bölgeden bahsedildiği sanılmaktadır. Burada sanıldığının dışında bir yapıdan bahsedilmektedir. Yaklaşık 600 yıllık bir tarihe dayanan Çin’in en önemli ve en güvenilir yapılarından biri olan Yasak Şehir Sarayı, 1406 senesinde yapılmaya başlanmıştır. Saray, 1925 yılından bugüne dek müze olarak hizmet vermektedir. İçerisinde Çin’in kültürünü yansıtan yapılar bulunmaktadır. Oldukça köklü ve kıymetli eserlerin yer almasından dolayı da saray önemlidir. Dönem içerisinde saraya girmenin imkânsız olmasından dolayı ismi Yasak Şehir’dir. Saray içerisinde, dışarısında güvenlik oldukça iyi sağlanmıştır. Aynı zamanda düşmanlar saklanamasın diye ağaç dikimi bile yapılmamıştır. Saray’a yıl içerisinde neredeyse 10 milyon ziyaretçi gelmektedir. Siz de Çin’e gittiğinizde mutlaka bu sarayı ziyaret etmelisiniz.

Potala Sarayı

Potala Sarayı, Çin

Saray, 7.yüzyılda Songsten Gampo tarafından yapılmıştır. Yapıldığı günden bugüne dek birçok ekleme, birçok düzenlemeden geçmiştir. 13 kattan oluşmaktadır. Ve 400 civarı da penceresi vardır. Sarayın en dikkat çeken özelliklerinden biri de bazı yerlerinin beyaz bazı yerlerinin de kırmızımsı olmasıdır. Bunun elbette ki bir amacı vardır. Beyaz kısımlı bölgede din adamları, kırmızı kısımlarda ise hükümdarlar yaşamaktadır. Saray içerisinde Çin kültürüne ait birçok yapı yer almaktadır. Çin’e gittiğinizde mutlaka burayı da ziyaret etmelisiniz.

Tiananmen Meydanı

Tiananmen Meydanı, Çin

Çin’in başkenti olan Pekin’de yer almaktadır. Meydan şehrin neredeyse en önemli yerlerinden biridir. En bilindik, en çok kullanılan, en çok ziyaretçinin yer aldığı bir meydandır. Tiananmen, günümüze gelene dek birçok değişikliğe uğramıştır. Meydan içerisinde fazlasıyla siyasi olay gerçekleşmiştir. Şehirde gerçekleşen bütün olaylar bu meydanda oluyor diyebiliriz. Pekin’e gittiğiniz zaman siz istemeseniz de gideceğiniz yerlerden biridir.

Çin Seddi

Çin Seddi

MÖ. 200’lü yıllarda Moğol ve Türk saldırılarından korunmak amacıyla yapıldığı bilinmektedir. Dünya içerisinde yer alan en uzun savunma alanlarından biridir. Yapımı neredeyse MS. 17. yüzyıla kadar sürmüştür. Uzunluğu 8850 km civarındadır. Çin’in bir sembolü haline gelen yapı da zaman zaman çökmeler gerçekleşmiştir. Birçok bölümüne giriş yapılmamaktadır. Çin Seddi inşasında neredeyse 8000 kişinin çalıştığı söylenmektedir. Devasa bir yapıdır. Yapımı esnasında hayatını kaybeden işçiler yapının içerisine gömülmüştür. Ayrıca bu yapı ‘Dünya’nın Yedi Harikası’ listesine de girmiştir. Çin’ gittiğinizde mutlaka görmelisiniz.

Bund

Bund, Çin

Şanghay’ın en popüler, en bilindik ve en çok ziyaret edilen noktalarından biridir. Huangpu Nehri’nin kenarında olmasından dolayı da nehre gelenlerin çoğunun uğrak noktası haline gelmiştir. Şehrin modernleşmesine katkı sağlamaktadır. Yüksek binaların oldukça fazla olduğu bir yerdir. Bu yüzden de çoğu insanın dikkatini çeker. Sizler de Şanghay’a giderseniz Bund’u mutlaka görmelisiniz.

Yazı Hakkında Düşündüklerinizi Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.