Efsane Filmler Nerede Çekildi: 7 Şehir, 7 Film

Beyaz perdenin büyüsüne şehrin güzellikleri de katılınca, şehir bir mekân olmaktan çıkıp, bir yardımcı oyuncuya dönüşüyor. Böyle olunca da filmler oyuncularıyla, replikleriyle ve mekânlarıyla hafızalarımızda yer ediniyor, hatırlanır hale geliyor. Efsane filmlerin çekildiği yerleri görmek için otobüs biletini hemen al.

1. Selvi Boylum Al Yazmalım / Osmaniye

1977 yılında çekilen Selvi Boylum Al Yazmalım, Kırgız yazar Cengiz Aytmatov’un aynı adlı eserinden uyarlandı. Türk sinemasının başyapıtlarından biri olarak kabul edilen film, Osmaniye’de çekildi. Başrollerde Türkan Şoray ve Kadir İnanır’ın oynadığı filmde, “Sevgi neydi?” sorusunun yanıtı unutulmaz biçimde işlenmiştir. Filmde İlyas (Kadir İnanır), Aldırma Gönül isimli kırmızı kamyonuyla, şantiyede çalışan, Asya’ya (Türkan Şoray) âşık bir şofördür. Osmaniye’nin çeşitli yerlerinin kullanıldığı filmde, 2 bin yıllık Kastabala Antik Kenti’de çekim mekânlarından biridir. Sizce sevgi neydi? Bizce sevgi, Anadolu’nun türlü güzelliklerini görmek ve bu coğrafyada yaşadığımız için kendimizi şanslı saymaktı.

En Ucuz Osmaniye Otobüs Bileti Al >>

2. Aşk Tesadüfleri Sever / Ankara

Adı üstünde tesadüflerle dolu bir film olan Aşk Tesadüfleri Sever, duygusal konusunun yanında Türkiye’nin ve Ankara’nın 70’li, 80’li ve 90’lı yıllarını hatırlamak için de güzel bir filmdi. Özgür (Mehmet Günsür) ve Deniz’in (Belçim Bilgin) doğumlarından itibaren kesişen yollarının anlatıldığı filmde; Ankara’nın Gazi Mahallesi, Kuğulu Park’ı, Cinnah’ı ve Ankara Garı mekân olarak kullanılmış. Ankara’ya gidip de tesadüfen bu mekânları gezerken, tesadüflerin hayattaki yerini sorgulayabilirsiniz.

3. Elveda / Trabzon

Kartal Tibet (Kemal Ekinci) ve Selda Alkor’un (Meral) başrollerini oynadığı film, 1967 yılında Trabzon’da geçiyor. Trabzonlu oyuncu Tanju Gürsu ve unutulmaz oyuncu Münir Özkul’un da rol aldığı film, Kemal’in işlediği bir suç sebebiyle çok sevdiği Meral’den ayrılmak zorunda kalmasını konu ediniyor. Boztepe, Ganita, Uzun Sokak, Çömlekçi ve Kunduracılar Caddesi’nden nostaljik görüntüler izlenebilecek film, Trabzon’da çekilen filmlerin azlığı da düşünülürse, o günlere gitmek isteyenler için eşsiz bir seçenek. Bu seçeneği değerlendirip, bir süreliğine de olsa hayatın koşturmasına, telaşına elveda deyip yılların değiştirdiği mekânları gezmek sizin elinizde.

4. Deli Deli Olma / Kars

Bir dönem filmi olan Deli Deli Olma, Mişka (Tarık Akan) ve Popuç’un (Şerif Sezer) aralarındaki sırrı anlatan 2009’da çekilmiş bir film. Mişka, 93 Harbi sonrası Kars’a zorla göç ettirilen bir malakandır. Huysuz bir kadın olan Popuç ise Mişka’dan nefret eder ve onu köylerinde istemez. Çekimlerine 2008 yılında Kars’ın Eşmeyazı Köyü’nde başlanan filmde, Kars’ın zorlu kış koşulları ve güzellikleri gözler önüne seriliyor. Doğal bir film platosu olan Kars, peyniri, balı, kaz eti ve nice lezzetleriyle film gibi bir seyahat için tavsiye edilir.

5. Hacivat Karagöz Neden Öldürüldü / Bursa

2006 yılında vizyona giren film, geleneksel Türk gölge oyunu karakterlerimiz olan Karagöz ve Hacivat’ın hikâyesini beyazperdede anlatıyor. 14. yüzyılda Bursa’da geçen filmde, Haluk Bilginer (Karagöz) ve Beyazıt Öztürk (Hacivat) başrollerde oynuyor. Orhan Gazi’nin kendi adına yaptırdığı camide taş ustası olarak çalışmaya başlayan ikilinin başlarından geçen olayları konu alan film için, Bursa’nın Orhaneli ilçesinde 6 dönümlük bir alan üzerinde 14. yüzyıl Bursa’sı inşa edildi. Bu alanı göremeyecek olsanız da Koza Han’a, Yeşil Türbe’ye ve illa Karagöz ve Hacivat’ın inşaatında çalıştığı rivayet edilen Ulu Cami’ye, Karagöz Müzesi’ne gidin.

6. Dünyayı Kurtaran Adam / Nevşehir

Türk yapımı Star Wars olarak da bilinen film, Türk sinema tarihinin efsaneleri arasında yer alıyor. Kült filmin başrolünde Cüneyt Arkın (Dünyayı Kurtaran Adam) ve Aytekin Akkaya (Ali) oynuyor. İki kahraman Türk pilotunun uzaylılara karşı mücadelesinin konu edildiği 1982 tarihli filmde mekân olarak Kapadokya bir gezegen olarak gösterilmektedir. Sizler de her yıl yüzbinlerce kişinin ziyaret ettiği Kapadokya’ya gidip, doğal güzelliklerine kapılıp, dünyayı kurtaramasanız da kendini kurtarabilirsiniz.

7. Vizontele / Van

2001 yapımı film Hakkâri’de geçse de, çekim zorlu şartlar sebebiyle Van’ın Gevaş ilçesinde yapıldı. 1974 yılının başında bölgeye televizyon gelmesini anlatan Vizontele, vizyona girdiğinde gişe rekorları kırmıştı. Belediye Başkanı Nazmi (Altan Erkekli), memurlar ilçeye gönderilen televizyon alıcısını kurmadıkları için Deli Emin’in (Yılmaz Erdoğan) yardımıyla alıcıyı kurmaya çalışır. Demet Akbağ, Cezmi Baskın, Şebnem Sönmez, Cem Yılmaz gibi birçok ünlü oyuncu da filmde rol almıştır. Van’ın Gevaş ilçesine gidip özel lavaş, bal, kaymak, tereyağı, otlu peynir, örme peynir ve daha birçok ünlü lezzetin rol aldığı kahvaltıyı tatmanızı mutlaka tavsiye ediyoruz.

En Ucuz Van Otobüs Bileti Al >>

Yazı Hakkında Düşündüklerinizi Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.