Emeklilerin Kesinlikle Gezmesi Gereken 5 Şehir

Ayvalık, BALIKESİR

Son yılların en popüler yerlerinden biri olmaya başlayan Ayvalık, Balıkesir’e bağlı tarihi ilçelerden biridir. Ege kıyılarının yükselen incisi Ayvalık, tarihte çok önemli olaylara sahne olmuş ve özellikle Mübadele döneminde çok sayıda hüzünlü ayrılıklara şahit olmuştur. Rumlardan kalma birçok tarihi manastır ve kiliseye sahip olan Ayvalık aynı zamanda görülmeye değer dar sokaklı eski mahallesi ve 100 yıllık tarihi Rum evleriyle ziyaret edenleri adeta başka bir dünyaya götürmektedir. Şehir hayatından yorulup bıkanların neredeyse tamamı bu güzel sahil kasabasına yerleşmenin hayalini kurmaktadırlar. Zeytinlikleri, eşsiz güzellikteki Sarımsaklı kumsalı, her daim bulabileceğiniz taze deniz ürünleri, meşhur tostu ve tabi ki Cunda adasıyla özellikle emeklilerin kafa dinlemek, balık yemek, dar sokaklarında gezmek ve müze haline getirilmiş yapılarını dolaşmak için geldikleri bir yerdir. Aynı zamanda Midilli adasına olan yakınlığı ile de cazip bir ilçeye dönüşen Ayvalık, özellikle yazın gelen ziyaretçileri günübirlik vize ile bu güzel Yunan adasına yolcular. Aynı şekilde Midilli’den de özellikle her Perşembe ziyaretçi ağırlar. Perşembe günleri kurulan büyük pazarda hemen her türlü yöresel ürün bulunabilir ve cazip fiyatlarla ekonomik bir alışveriş gerçekleştirilebilir. Sanata ve doğaya olan merakıyla da kendini diğer ilçelerden ayıran Ayvalık, Balıkesir ilinin en özel ve değerli yerleşim merkezlerinden biridir. Ayvalık’a geldiğinizde Şeytan Sofrası’na çıkıp Midilli üzerinden batan gün batımını izleyerek demli bir çay içmeyi unutmayın.

Ayvalık Balıkesir Otobüs Bileti Biletall.com’da

Safranbolu-karabuk

Karabük ilinin gözde tarihi ilçelerinden biri olan Safranbolu, özellikle Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerini taşıyan evleriyle ünlüdür. Adını safran bitkisinden alan bu özel ilçe aynı zamanda Türkiye’de Dünya Miras Listesi içine giren 9 adet kültürel varlıktan bir tanesidir. Homeros’un ünlü İlyada Destanında bile adı geçen ve o günkü adıyla Paflagonya olarak bilinen ilçe, tarih boyunca da birçok uygarlığın beşiği olmuştur. Depreme dayanıklı Yunan tarzı evlerini görmek ve bu özel atmosferi birebir yaşamak isteyenler için birçok tur düzenlenmektedir. Oldukça hesaplı olan bu turlara her yaştan ve kesimden insanlar katılmaktadırlar. 17 Aralık 1994 tarihinden beri UNESCO’nun Dünya Miras Listesinde olan Safranbolu, gezmeye doyulmayan sokakları ve evleri, yöresel ürünler tezgahları ve sıcak halkıyla özellikle emeklilerin ilgisini çeken bir turistik bölgedir. 1923’te yaşanan büyük Mübadele sonucu halkın büyük bir çoğunluğu Yunan olan nüfus azalmış, Karabük Demir Çelik Fabrikası’nın da açılmasıyla Karabük nüfusu önemli derecede artmıştır. Dışarıya çok göç veren Safranbolu bir süre sonra yeniden kalabalıklaşmaya başlamıştır. Tarihine 3000 yıllık bir geçmişi sığdıran Safranbolu herkes tarafından görülmesi gereken yerlerden biridir.

Seferihisar, İZMİR

seferihisar-izmir

Cumhuriyet öncesinde ilçe olan Seferihisar, İzmir ilinin güneybatısında yer almaktadır. Evliya Çelebi’nin seyahatnamesinde de zeytin ve üzümleri üzerinde durulan Türkiye’nin bu nadide ilçesi, 3000 yıllık bir geçmişe sahiptir. Konak, Çeşme, Selçuk gibi İzmir’in diğer önemli ilçeleri de Seferihisar’a yakın olan turistik yerleşim merkezlerindendir. Ilıman etkisi sebebiyle de kış aylarında sıcaklığın çok düşmediği bu güzel ilçe zeytin ve narenciye ağaçları ile dikkat çekmektedir. İlçede birçok kültürel aktivitenin gerçekleştirilmesi, hem yaratıcılık hem de doğa ile ilgili çalışmalarda bulunulması özellikle emekli kesimin ilgisini çekmektedir. Seferihisar’ın en büyük özelliklerinden biri de dünyada Cittaslow yani Yavaş Şehir olarak geçen akımın Türkiye temsilcilerinden biri olmasıdır. Seferihisar böylelikle Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek dünyadaki 121. Yavaş şehirlerinden biri olma başarısını kazandı. Bölgede genellikle doğal ürünlerle hazırlanan yemekler ve bu formata uygun yeme içme yerleri mevcuttur. Yavaş şehrin salyangoz sloganı almaya hak kazanan bu şirin ilçede büyük kentlerden alışık olduğunuz karmaşa ve gürültü çok uzaklarda kalacaktır.

Biletall.com’dan En Ucuz İzmir Uçak Biletini Bul »

Assos, ÇANAKKALE

assos-canakkale

Behramkale adıyla da geçen Assos antik kenti,  Edremit Körfezi’nin kıyısında yer alan ve nice medeniyetlere sahne olmuş bir yerleşim merkezidir. Yunan, Makedon ve Pers uygarlıklarının döneminde önemli bir rol oynayan kent her ne kadar Ortaçağ döneminde terk edildiyse de Aziz Pavlus tarafından ziyaret edildiği için Hıristiyan toplumlar tarafından oldukça kutsal bir yer olarak kabul edilmektedir. M.Ö. 900’lerde kurulmuştur ve en önemli noktalarından biri tepesinde kurulan Athena Tapınağı’dır. Tapınağa çıkınca muhteşem bir manzara ziyaretçilerini kucaklamakta ve bu bölgenin olağanüstü havasını yaşatmaktadır. Büyük bir amfi tiyatroya da sahip olan kente yılın hemen her ayı turlar düzenlenmektedir. Behramkale sokaklarındaki gözlemeciler, restoranlar ve kafeler ziyarete gelenler için zevkli birer dinlenme noktaları olmaktadır. Ayrıca tepeye çıkılan yolda birçok yöresel ürün tezgahına rastlayabilir, tarhana, kekik, nane gibi son derece doğal ürünlerden satın alabilirsiniz. Buradaki sıcak insanlardan hediyelik eşya alışverişi yapabilir ve onlarla sohbet etmenin keyfini çıkarabilirsiniz.

Assos Çanakkale Otobüs Bileti Biletall.com’da

cumalikizik-bursa

Bursa il sınırları içinde kalan bu tarihi mahalle, 2000 yılında Dünya Mirası Geçici Listesi’ne dahil edilmiştir. UNESCO tarafından bu listeye alınan Cumalıkızık, 2014 yılında ise, Bursa ili ile birlikte Dünya Mirası olarak yerini almayı başarmıştır. 1300’lü yıllardan beri bir yerleşim merkezi olan mahalle oldukça küçük olmasına rağmen, sınırları içine bir de Etnografya Müzesi yerleştirmeyi başarmıştır. Önceleri sadece bir vakıf köyü olarak kurulan mahallede o büyülü tarihi doku o kadar güzel bir şekilde korunmuştur ki günümüze kadar ulaşan kırsal kesim tarzı sivil mimari örnekleri her yıl ziyaretçilerin büyük ilgisini çekmektedir. Film çekimleri için plato olarak da kullanılan Cumalıkızık, yemyeşil doğası, taş sokakları, yöresel ürünler satan renk renk tezgahları ile yerli yabancı her kesimden turistin ilgisini çekmektedir. Özellikle köy kahvaltıları ile meşhur olan bölge, tarihi evlerin avlularında düzenli olarak zengin çeşitli organik köy kahvaltısı servisi yapılmaktadır. Her sene Haziran ayında yapılan ‘’Ahududu Şenliği’’ mahalleye ayrı bir renk katmaktadır. Cumalıkızık’ın dillere destan tarihi evleri renk renk boyanmaktadır. Taşlı dar sokaklardan çıktıkça mavi, mor, sarı renkteki evlerin dövme demirden yapılan kulp ve tokmaklarını incelemek ayrı bir keyiftir. Narenciye, kestane ve ceviz yetişen Cumalıkızık’ta organik ürün alışverişi de yapabilirsiniz.

Yazı Hakkında Düşündüklerinizi Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.