En İyi Sokak Sanatına Sahip Şehirler

Sokak sanatı modern zamanın sanatlarından biridir ve her yerde bulunabilir. Başlangıçta toplumsal ya da siyasi protesto ifade etme şekli olan sokak sanatı dünyası Banksy ve Shepard Fairey gibi ünlü sanatçıların toplumda sokak sanatı bilincini yükseltmesiyle büyük bir değişime uğradı. Bir zamanlar gizli bir vandalizm hareketi olarak görülürdü ancak bugün popüler metropollerden dünyaya açılan bir kamusal sanat biçimi haline gelmiştir.

Sokak sanatının gerçekten önem verilmesi gereken bir sanat biçimi olduğunu ispatlayan dünyanın en iyi sokak sanatına sahip şehirlerini bir araya getirdik. Brezilya’dan Fransa’ya, Amerika’dan Almanya’ya geniş bir alana yayılmış bu kent merkezleri sokak sanatı yıldızlarının eserlerine ev sahipliği yapıyor.

Los Angeles

Los Angeles’a gelirseniz gideceğiniz en iyi yerlerden bir kısmı La Brea bölgesinde olacaktır. (Beverly Hills’in hemen doğusunda). Melrose Caddesi ve Beverly Bulvarı çevresindeyken çevrenize dikkat edin. Dünyanın en ünlü sokak sanatçısı Banksy Beverly Sinemasının dışında birkaç noktada eserleriyle sizi karşılayacaktır. Şehirde Warhol tarzı renklendirilmiş fotoğraf portreleriyle birlikte ürükütücü iskelet Pegasus şablonlarını görebilirsiniz.Los Angelas uçak bileti ile sokak sanatlarının önünde fotoğraflar çekinebilirsiniz.

Berlin

Berlin Duvarı’nın batı yüzünün bir kısmı grafitilerle örtülmüştür. Yıkılmasından bu yana geçen 25 yılda sokak sanatçıları kentin doğu bölgelerinde kalan duvarları istikrarlı bir şekilde sokak sanatıyla süslüyorlar. Özellikle Mite, Kreuzberg (Daha çok Falckensteinstrasse ve Schlesische Caddesi civarında) ve Friedrichshain mahallelerinde yoğunlaşıyorlar. Bölgedeki sokak sanatları Alias ve Xoooox’un figürleriyle Berliner Kripoe’un sprey boyalı çizimlerinden oluşuyor.

Biletall.com’dan En Ucuz Berlin Uçak Biletini Bul »

New York: Manhattan

Midtown’ın güneyindeki herhangi bir mahallede sokak sanatıyla karşılaşabilirsiniz, ancak şehrin ana sanat bölgesi olan Chelsea’de daha iyilerini görmeniz muhtemeldir. 10 ile 11. caddeler arasında kalan bölge başlamak için iyi bir yerdir. Eyebeam Sanat Galerisi’nin dışındaki duvarlar oldukça profesyonel bir şekilde sokak sanatıyla dekore edilmiştir. Shepard Fairey ve Dain’in yaptığı cesur portreler ile uzaylı mozaikleri bölgenin en popüler çizimleri olarak görülüyor.

New York: Brooklyn

Birçok sokak sanatçısı son yıllarda Williamsburg’dan Brooklyn mahallelerine göç ederken sanatlarını da Billiyburg sokaklarında devam ettiriyorlar. Bu bölge Berry Caddesi, Wythe Caddesi, Ainslie Caddesi, Roebling Caddesi çevresinden oluşuyor ve en ünlü sokak sanatı Nick Walker’ın çizdiği zürafa figürü olarak biliniyor.

Sao Paulo

Siyasi sokak sanatının uzun bir geçmişe sahip olduğu Sao Paulo kenti bugün de büyümeye devam eden dev bir açık hava galerisidir. Sao Paulo’da güvenle sokak sanatlarını görmek isterseniz kentin batı kenarındaki Villa Madelena’ya gidin. Burası ünlü Batman Alley çizimleriyle kaplıdır. Speto, Nunca, Otavio ve Gustavo Pandolfo kentin en ünlü sokak sanatçılarıdır.

Londra

Sokak sanatçıları kentin her yerinde çalışmalar yapmıştır ancak sokak sanatının en çok yoğunlaştığı bölge doğu yakasında işçi sınıfının yaşadığı bölgeler olmuştur. Brick Lane çevresindeki kozmopolit mahalleler, Shoreditch ve Spitalfields sanayi bölgeleri duvarlarındaki çizimlerle ünlüdür. Sokak sanatının en ünlü yıldızlarından olan Shepard Fairey’in siyah-beyaz dramatik, propaganda tarzı posterleriyle Grafter’in dikkat çekici şablonlarını inceleyin. Dikkatli gözlemciler yeterince araştırırsa Banky parçalarının devamını Bristol şehrinde bulabilir.

Biletall.com’dan En Ucuz Londra Uçak Biletini Bul »

Melbourne

Sokak sanatçılarına karşı genel olarak sıcak bir tutum gösteren Melbeurne kenti son zamanlarda sokak sanatlarına meraklı gezginler için önemli bir lokasyon haline geldi. Duvarların tamamen ve istikrarlı biçimde süslendiği merkezi ticaret bölgesi Hosier Lane kentin sokak sanatı merkezidir. Rengarenk süper kahraman çizimleri ve Anthoy Lister tarafından çizilmiş portreler Melbourne’ün en iyi sokak sanatı eserleri olarak görülmektedir.

Paris

Dünyanın en ünlü sokak sanatçısı Blek le Rat’ın anıtsal sokak sanatları Gazze Şeridi’nden Londra’ya kadar dünyanın her yerindeki duvarları süslerken bugün kendi memleketinin sokaklarında sıkça görülmüyor. Bununla birlikte sokak sanatı severler Belleville ve Menilmontant bölgesinde şanslarını deneyebilirler. Le Marais’in bohem olarak bilinen bölgesi daha kolay ulaşılabilecek bir sokak sanatı merkezidir. Jef Aerosol’un müzisyenleri ve Invader’in Pac-Man tarzı hayaletleri Paris’te en çok ilgi gören sokak sanatlarıdır.

Buenos Aires

Güney Amerika’daki pek çok yer gibi Buenos Aires de sanatın ve protesto gösterilerinin kamuya açık alanlarda birbirine doğal bir biçimde karıştığı bir kenttir. Bu şehirde sokak sanatı neredeyse her yerde bulunur. En güvenilir sokak sanatı gezisi Belgrano ve Palermo bölgelerinde yapılır. Özellikle Che Guevara’nın da yaşadığı yer olan Palermo kentin turistler tarafından en çok ilgi gören bölgelerindendir. Yetenekli sanatçı Bare tarafından çizilen karikatürize duvar resimleri ve Blue’nun anıtsal çizimleri kentin en popüler çizimleridir.

1 Comment

  1. BiletallBlog

    hazırladığım sunum için güzel bir kaynak oldu teşekkür ederim

Yazı Hakkında Düşündüklerinizi Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.