Gizemler Ülkesi Mısır’da Mutlaka Görmeniz Gereken Yerler

Mısır, Dünya’nın en eski medeniyetlerinden biri olan Mısır medeniyetinin doğduğu yerdir. Durum böyle olunca bünyesinde piramitler de dahil birbirinden değerli birçok tarihi eser ve yapı barındırmaktadır. Mısır’a seyahat etmeyi düşünenler için mutlaka görülmesi gereken yerleri araştırdık ve sizin için bir araya getirdik.

Mısır Piramitleri

Mısır Piramitleri, dünyanın en gizemli ülkelerinden biri olan bu ülkeyi daha da gizemli hale getirmektedir. Nasıl inşa edildikleri hâlâ merak konusu olan ve büyük çoğunluğu Eski Krallık ve Orta Krallık dönemlerinin firavunları ve eşleri için inşa edilen bu piramitlerin tespit edilenlerinin sayısı 118 ile 138 değişmektedir.
Mısır’ın en bilinen piramitleri başkent Kahire’ nin Gize bölgesinin Gize Platosu’nda yer almaktadır ve en büyük piramit Keops Piramiti’dir. ‘Büyük Piramit’ olarak da adlandırılan bu piramit, Dünya’nın Yedi Harikası arasında bulunan ve günümüze kadar ulaşan tek yapıdır. Firavunun mumyası ve birbirinden değerli sanat eserlerini bünyesinde barındıran bu piramidin yüksekliği 138 metredir ve her biri 10-15 ton olan 2 milyon 300 bin taşın üst üste yığılmasıyla oluşturulmuştur. Keops Piramiti’nin yanında ona kıyasla daha küçük olan Kefren ve Mikorinos piramitleri de bulunmaktadır.

Mısır İçin Uçak Bileti Sorgulayın >>

Büyük Gize Sfenksi

Büyük Gize Sfenksi dünyanın en büyük tek taş heykeli olma özelliğini taşımakta ve Gize Piramitleri’nin koruyucusu olduğuna inanılmaktadır. 6 metre genişliğinde, 73.5 metre uzunluğunda ve 20 metre yüksekliğinde olan Büyük Gize Sfenksi, pençelerinin arasında bir tapınak bulunan yatan bir aslan gövdesi ile bir firavun kafasından oluşmaktadır. Aslan gövdesi kullanılmasının nedeninin aslanların Antik Mısır mitolojisinde kutsal bir yere sahip olmaları ve bu sayede firavun mezarlarıyla piramitleri koruyacaklarına inanılması olduğu düşünülmektedir. Kafa bölgesinin ise Firavun Kefren’in yüzü olduğu tahmin edilmektedir.

Nil Nehri

Dünyanın en tanınmış nehirlerinden biri olan Nil Nehri aynı zamanda yaklaşık 6650 kilometre ile dünyanın en uzun nehri olma özelliğini taşımaktadır. Tarihi bir öneme de sahip olan Nil Nehri, antik zamandan günümüze kadar başta Mısır olmak üzere birçok ülkenin sosyal yaşam ve faaliyetlerinin şekillenmesinde büyük rol oynamıştır. Örneğin; Mısır için enerji ve sulama açısından büyük önem teşkil eden Assuan Barajı’nın kaynağı Nil Nehri’dir. Aynı zamanda bu nehir Nil deltasında yaşayan insanlara balıkçılık fırsatı da vermektedir. Çevresindeki yerleşim yerinde 60-70 milyon insan nüfusu bulunan bu nehir Mısır’da mutlaka görülmesi gereken yerlerden bir diğeridir.

Montaza Sarayı

Günümüzde müze olarak hizmet veren Montaza Sarayı son Osmanlı hıdivi Abbas Hilmi Paşa tarafından 1892 yılında yaptırılmıştır. Sarayın en çok ilgi çeken bölümü ise Montaza Bahçesi’dir.

Tolunoğulları Camii

Görmenizi önerdiğimiz bir başka yer olan ve Kahire kentinde bulunan bu cami ise Tolunoğulları devletinin kurucusu olan Türk kökenli Ahmet Bin Tolun tarafından yaptırılmıştır. Caminin yapımı 879 yılında tamamlanmıştır ve 1139 yıldır ayaktadır.

Yazı Hakkında Düşündüklerinizi Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.