Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde Bir İnci: Şanlıurfa

Sadece Türkiye için değil insanlık tarihi için de çok önemli olan Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin incisi Şanlıurfa’ya hiç gitme imkanınız oldu mu? Dünya’nın ilk kenti, Peygamberler şehri Şanlıurfa… Birçok medeniyet bu topraklarda hayat bulmuştur. Masalsı güzelliğini kaybetmemesi, insanı kendisine hayran bırakan nazlı doğal yapısı tekrar tekrar çağırıyor topraklarına bizleri gezmek için. Büyüleyici Şanlıurfa yazımızdan sonra emin olun ki en kısa zamanda bir plan yapıp yollara düşerken bulacaksınız kendinizi.

Şanlıurfa kendisini kucaklayan camiler, kiliseler, medreseler ve türbelerle doludur. Buraya geldiğiniz de gezilecek birçok yer olduğunu göreceksiniz. Hz. Adem’den bugüne, islamiyet için önemli tüm kişiler bu şehirden geçmiş, tarihin seyrini değiştiren devletler bu topraklarda kurulmuşlardır.

Camiler, medreseler, türbeler hepsi kucaklamıştır ve çarşılar sarıp sarmalamıştır Urfayı. Şanlıurfa’da toplamda 11 tane han bulunur. Bu hanlardan bir tanesi Gümrük Han’dır. Kanuni Sultan Süleyman zamanında yapılmış olan bu han, günümüzde hala aktif olarak kullanılmaktadır.

Şanlıurfa’nın kahve kültürü kendisi kadar köklüdür. Şanlıurfa’ya gelip de mırra kahvesi içilmeden gidilmez. Mırra kahvesinin yapılışı ve içilmesi diğer kahvelerden daha farklıdır. Türk kahvesinin iri çekilmiş haline denir, mırra. Tencerede dört ya da beş kez kaynatılan mırranın her kaynamasında telvesi süzülür. Telvesi süzüldükten sonra iki gün dinlenmeye bırakılır. Dinlenme işlemi de tamamlandıktan sonra tekrar ısıtılıp servis edilir. Bu kadar işlemden geçtiği için sert bir kahvedir. Peki binbir zahmetle hazırlanan mırra nasıl içilir? Kahvenizi içtikten sonra fincanızı tekrar uzatırsanız tekrar kahve koyarlar. Masaya koyarsanız bunun da farklı anlamları vardır. Eğer fincanı sallarsanız o zaman içmek istemediğinizi anlarlar. Bilmeyenler için eğlenceli bir kahve kültürü olan mırrayı içmeden Şanlıurfa’yı terketmemenizi tavsiye ederiz.

Şanlıurfa’da yapılan kazılar sonucunda Amazon Kraliçeleri’nden kalma mozikler bulunmuştur. Bu mozikler dünyadaki ilk mozaikler olarak bilinir. Mozaikler çok fazla olunca o bölgeyi müzeye çevirirler ve diğer bulunan mozikleri bu müzeye getirirler. Böylelikle müze günden güne genişler. Mozaik severler için kaçırılmaması gereken bir mekan Şanlıurfa Mozaik Müzesi.

Biletall.com’dan En Ucuz Şanlıurfa Uçak Biletini Bul »

Şanlıurfa denilince akla ilk gelen yerleden biri de tabi ki Balıklı Göl’dür. Bu gölün, onu diğer göllerden farklı kılan ilginç bir hikayesi vardır. İslam inancına göre bu göl ve içindeki balıklar kutsaldır. Çünkü Hazreti İbrahim, bu gölde Nemrut tarafından yakılmak istenmiştir. Ama bir mucize gerçekleşmiş ve ateş suya, odunlar balığa dönüşmüştür. O nedenle bu göldeki balıklar kutsal sayıldığı için balıkları avlamak yasaktır. Hal böyle olunca avlanılmayan balıkların sayısı azalmıyor ama artmıyor da. Bu da balıklı gölün bir başka mucizesidir.

Balıklı Göl’den çıkan suyu takip ettiğinizde Ayn Zeliha Gölü’nü göreceksiniz. Zeliha’nın gözü demek aslında bu gölün adının anlamı. Nemrut, Hazreti İbrahim’i ateşe atacağı zaman Nemrut’un kızı Zeliha çok ağlar. Hazreti İbrahim ateşe düşünce o da kendisini ateşe atar. Balıklı Göl’de ateş suya, odunlar balığa dönüşünce buradaki ateş de suya dönüşüp gölün etrafını güller ile sarar. Gölün ortasındaki damlalar Hazreti İbrahim’e ağlayan Zeliha’nın gözyaşları olarak bilinmektedir. Baktıkça içinize huzur dolduracak bu gölün maneviyatı hikayesinden gelmektedir.

Ateşlerin hazırlandığı Urfa Kalesi’ni gezmek isterseniz yaklaşık 155 basamak yukarıya çıkmanız gerekmektedir. Kale Damlacık Dağı’nın üzerinde bulunan kaleden kuş bakışı bakınca bütün Urfa ayaklarınızın altında kalır.  Balıklı Göl ve Ayn Zeliha Gölü’nü buradan çok rahat izleyebilirsiniz. Kalenin 814 yılında Abbasi’ler döneminde yapıldığı sanılmaktadır. Kale üzerinde Bizans ve İslam devirlerine ait çok sayıda kalıntı bulunur. Ayrıca kalenin kuzey, güney ve doğu cephesindeki duvarlarında toplam beş kitabe bulunmaktadır. Şanlıurfa’nın taşında, suyunda, çarşısında tarihin izlerine dokunarak şehri içinize çekmek ve bir yudum mırra kahvesi ile keyif yapmak için şimdiden iyi yolculuklar dileriz.

En Ucuz Şanlıurfa Otobüs Bileti Al >>

Yazı Hakkında Düşündüklerinizi Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.